Inkopen voor Mammie

“Hé Mam, Waar is Mammie eigenlijk?” Vraagt Vinnie verbaast als ‘ie voor het hok van de logeerhamster staat. Eigenlijk heet de Hamster Hammie, maar hij werd eerder deze week door Lyla omgedoopt tot Mammie en dat vonden we eigenlijk wel zo leuk. “In dat huisje Vin, daar in het hoekje. Daar slaapt ‘ie in overdag.” Leg ik uit. “Dat past toch nooit!” Zegt mijn kleine man, “dat is veel te klein met al dat hooi er in!” En eerlijk gezegd had ik dat ook al wel gedacht, dat dat huisje wel erg klein is voor die grote hamster, maar hij schijnt er heerlijk in te pitten.

Omdat de hamster inmiddels bijna een week bij ons is, besluit ik de bak schoon te maken. Eigenlijk ben ik een beetje bang voor Mammie, dus ik heb een slimme tacktiek bedacht. Overdag til ik gewoon heel voorzichtig het huisje in een doos, en maak ik het hok schoon, en ’s avonds als ‘ie uit zijn huisje is haal ik dat er uit en maak ik dat schoon. Erg slim, vond ik zelf. Terwijl ik de bak op de kop in de container kieper bedenk ik me dat ik geen zaagsel voorbij heb zien komen in de logeertas. Gelukkig doet een oude krant wonderen. Omdat we het logeetje lekker willen verwennen met iets te knabbelen loop ik met Vinnie nog even langs de dierenwinkel.

“Mag Mammie deze?” Vinnie houdt een hondenbot omhoog. “Nee Vin, das toch veel te groot!” Moet ik lachen. “En deze? En dit? of die?” Vinnie wil alles wel meenemen voor de hamster. Na overleg besluiten we wortelsnoepjes mee te nemen. “O, mama, kijk!” Roept Vinnie ineens uit. “Die  wil Mammie graag, dan hoeft ie geen hooi meer in zijn huisje te doen!”. Hij staat met een zakje fel blauwe papiersnippers in zijn handje. “Een heerlijk zacht bedje voor uw hamster of muis” staat op de verpakking. Erbij staat een tekening van een hamster die duidelijk nooit meer iets anders in zijn hokje wil hebben. En natuurlijk ga ik overstag. Onze logeerhamster krijgt een blauwe slaapkamer. Net als Vinnie. Wat een feest.