Circus

Het is nog vroeg als ze wakker wordt van gesleep van kabels rondom haar caravan. Vandaag staan er twee voorstellingen op het programma, en de tent stond gisteren nog niet helemaal goed op. Hoewel de jongens pas laat klaar waren met het opruimen van het terrein, zijn ze zo te zien alweer vroeg in touw. Het benevelde zonlicht verraad het vroege uur in de ochtend. Ze rekt zich uit, en wrijft voorzichtig over haar pijnlijke elleboog. Gisteren was ze niet genoeg geconcentreerd tijdens de vliegact en had ze zich bezeerd. Niet ernstig, maar wel lastig met nog zes shows in drie dagen op het programma. Even een afspraak met Edgard maken. Edgard, die ooit medicijnen studeerde maar het papiertje nooit haalde, doet naast zijn clownsact ook dienst als terreindokter.

Wanneer de dag vordert speelt haar elleboog meer op. Tijdens de middagshow had ze haar act iets aangepast, maar ook tijdens de paardenact hield ze last. Ze denkt er de laatst tijd over hoe het zou zijn om ergens een baan te zoeken met meer vastigheid. Waarbij ze niet twee keer per dag haar leven hoefde te wagen in de nok van de arena. Maar de gedachten om iedereen achter te moeten laten maakte dat ze zich elk seizoen weer voorbereidde op een nieuwe stel acts. Hoewel ieder vroeger zijn eigen specialiteit had, moesten de mensen die overbleven nu steeds meer acts zelf voorbereiden en uitvoeren. Het vliegen was haar lust en haar leven, maar de paardenact en vanaf vorige maand ook de olifantenact bleven spannend.

De avond valt wanneer de eerste bezoekers zich melden bij de poort. In het donker is de tent nog veel mooier dan in het daglicht. Van verre zijn de lichten te zien en stiekem maakt ze een rondje over het terrein. Even langs bij Wanda, die de kassa draait, de schoonmaak doet en de schmink verzorgd. Sinds Christa met pensioen is, is er nog altijd geen nieuwe schoonmaakster aangenomen. Het maakt Wanda ook niet zoveel uit. Ze doet het er graag bij.

Als ze samen met Nadia achter het rode doek staat te wachten tot ze op mogen kijkt ze haar beste vriendin aan. “Zullen we vanavond de moeilijke act doen die we hebben geoefend?” Knikken ze bijna onhoorbaar naar elkaar. Haar elleboog lijkt zich goed te houden, en de olifanten hebben er zin in. Het is familiedag vandaag, de hele tent zit vol. Ze hoort het gejuich en geklap van de act die aan de gang is door het doek. Het geeft haar energie.

Het doek gaat open. De lama’s draven weer de wei in. Tijd om het publiek te vermaken. Elleboog of niet, de show must always go on. Vanaf de rug van Bruno, de mannetjesolifant voert ze samen met haar broer Umberto en beste vriendin Nadia de moeilijkste olifantenact in jaren uit. Het publiek juich en klapt. De olifanten doen hun best. Ze geniet. Van haar Circus. Haar familie van Belly Wien. Wat nou kantoorbaan? Dit is haar leven. Haar alles. Hier ligt haar hart. Voor altijd.