Sinterklaas, Santa Claus, Sint Maarten en de rest

We zingen liedjes op de fiets. Dat doen we heel vaak, dan gaat de tijd lekker snel. Voor we het weten zijn we thuis of ergens anders waar we moeten zijn. De liedjes varieren van `Ik zag twee beren, broodjes smeren’, ‘Moriaantje zo zwart als roet’ tot ‘Opa Bakkebaard’. Nu de feestdagen er aankomen wordt het repertoire wat uitgebreid met liedjes over Sint Maarten, Sinterklaas en de kerstman. Voor een 4-jarige die nog geen jaar op school zit is dat nog best lastig.

We fietsen van Paddepoel naar Beijum. Een tochtje van ruim 20 minuten, als we tenminste de wind niet tegen hebben. Lylaatje slaapt achter op de fiets, maar Vinnie vindt het prachtig om voorop te zitten en in het donker alle lichtjes te zien. “Zeg Vin, wat is jouw lievelingsliedje?” vraag ik nieuwsgierig. “Die van Sinterklaas en het schoentje mama,” antwoord hij. “Die gaat zo: Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentjes, gooi wat in mijn laarzen, dank u Sintermaarten!”

Ik trek een wenkbrauw op. “Euhm, zeg kleine man. Klopt dat liedje wel helemaal? Sintmaarten is niet Sinterklaas hè?” “O, nee, dat is ook zo. Sinterklaas is het zelfde als Santa Claus toch?” vraagt Vinnie heel serieus. Dus het komende kwartier probeer ik het verschil uit te leggen tussen al die gul gevende mannen met of zonder baard, een mijter of een rood pak. Het lijkt te ingewikkeld voor mijn ventje. Maar een ding weet hij zeker: “Doe mij maar Zwarte Piet, die lijkt tenminste alleen maar op zichzelf!”

Ik vrees dat ik hem de komende fietstocht moet gaan uitleggen hoe het dan zit met al die verschillende pieten….

#Holidaysperikelen