Lieve koningin

Lieve Koningin, Majesteit,

Dank u voor alles wat u voor ons heeft gedaan in de afgelopen jaren. Vandaag, om 19.00 uur, gaf u aan op 30 april afstand te gaan doen van de troon en sindsdien hebben we het nergens anders meer over. Vandaag werd een dag waarop iedereen opeens het woord `Abdicatie´ kent, en het werd een dag waarop de Argentijnen lyrisch zijn over het feit dat hun Maxima koningin gaat worden. Dat uw zoon Willem-Alexander ook nog meedoet, dat maakt ze daar in Zuid-Amerika niet zoveel uit.

Weet u Majesteit? U doet mij denken aan mijn oma. Die had ook haar haren altijd keurig in de plooi en sprak netjes als ze buiten de deur was. Spreekt u altijd zo netjes? Of klinkt u binnenskamers ook wel eens een beetje anders. Ik denk trouwens dat u een vrouw naar mijn hart bent, want ik kan me niet voorstellen dat u ooit een joggingbroek aan heeft. Net zoals mijn oma. Zelfs tijdens het tennissen had mijn oma iets chique’s / sportiefs aan. Mijn Oma kon een tijgervelletje dragen, en er dan toch netjes uitzien. Net zoals u. Al is een hermelijnenmantel natuurlijk niet te vergelijken met het tijgervelletje van mijn oma, maar toch.

Ik vond uw speech een beetje emotioneel. The end of an era. Had u veel geoefend? Was u zenuwachtig? Ik ben benieuwd of er straks ook iets veranderd. Wanneer uw zoon Koning wordt. Weet u wat ik zo fijn vond, tijdens uw regeringsperiode? Dat u en uw familie zo normaal blijken te zijn. U bent blij (Bent u nu blij?? Zou mijn dochter vragen), u bent ook wel eens geïrriteerd, of boos. In uw familie wordt er getrouwd, en gescheiden. Er worden mensen geboren, en er gaan mensen dood.

U heeft volgens mij een hele goeie aan uw opvolgers. Dankzij Maxima hebben we straks de allermooiste koningin van de wereld, en volgens mij heeft uw zoon met het uitrijden van de Elfstedentocht bewezen dat hij ook heus wel zijn mannetje staat. Wat was u toen trots! Hopelijk krijg u in de komende jaren voldoende tijd om door te brengen met uw kleinkinderen. En komt er uiteindelijk toch nog goed nieuws over uw andere zoon, Prins Friso. Het moet vreselijk zijn om een grote beslissing te nemen zoals u nu heeft gedaan, en te weten dat hij het niet meekrijgt.

Geniet van uw rust, en kom af en toe nog eens in het openbaar. Dan kan ik weer even terugdenken aan mijn oma. Ik heb trouwens nog wel een vraag: Kunt u misschien met onze toekomstig koning overleggen dat koninginnedag gewoon op 30 april blijft? Eén grote verandering op een dag vind ik eigenlijk wel genoeg.

Hartelijke groet,

Kimm

 

 

Een gedachte over “Lieve koningin

  1. Hoi Kimm, dat heb je mooi gezegd, geschreven. Wat leuk, dat je nu ook even aan je Oma kunt terugdenken, wat je natuurlijk wel vaker doet, maar toch.Bedankt, gr.liefs Je tante Ria

Reacties zijn gesloten.