Malawi in cijfers

Komend weekend is het zo ver. Bij mijn aanstelling als Ambassadeur Mens en Maatschappij voor IKEA werd bekend dat ik een reis naar Rwanda mocht gaan maken samen met UNICEF. Het reisdoel Rwanda werd in december 2013 veranderd in “kan overal op de wereld zijn”, het tijdstip naar “niet bekend”. Niet alleen ik werd daar erg onrustig van, maar mijn lieftallige collega’s ook, merkte ik op de werkvloer. “Hoe zit het nou? Ben je al ergens heen geweest?” “Ga je nog wel?” “Weet je al waar je dan wel naar toe gaat?” “En hoe lang?” Zomaar een klein greep uit de vragen die ik (maar mijn collega´s dus ook) had(den). Maar daar is inmiddels verandering in gekomen! Gelukkig voor ons allemaal werd een kleine 8 weken geleden duidelijk dat ik naar Malawi ga.

De cijfers
Malawi ligt in Afrika en grens aan Zambia, Tanzania en Mozambique. Vroeger was het in Britse handen, en in 1964 werd Malawi onafhankelijk. De hoofdstad heet Lilongwe en er wonen in het hele land zo’n 16,8 miljoen inwoners. “Dat is ongeveer net zoveel als in Nederland,” hoor ik je denken. En dat is ook zo. Want Nederland en Malawi nemen plaats 64 en 65 in op de lijst van landen naar inwonertal. Er zijn echter twee verschillen:
– Nederland heeft een oppervlakte van 37.345 km2
– Malawi heeft een oppervlakte van 118.484 km2
– Nederland groeide sinds 2002 met ongeveer 700.000 inwoners.
– Malawi groeide sinds 2008 met ongeveer 3 miljoen (!) inwoners!
Verrassend is ook dat Malawi uit 20% water bestaat, tegenover Nederland dat uit 18% water bestaat. Dat komt voornamelijk door het enorme Malawimeer, dat bijna de gehele oostelijke grens bedekt.

Problematiek
Malawi is een van de allerarmste landen van de wereld. Ruim 60% van de bevolking leeft onder de armoede grens. De afwezigheid van Delfstoffen, het ontbreken van een zeehaven, de weinige opbrengst van de thee en tabak plantages, het lage opleidingsniveau én de aidsproblemathiek maken de situatie dramatisch. UNICEF zet zich, mede dankzij de donaties van de IKEA Foundation, in met verschillende projecten om het leven in Malawi te verbeteren. Bescherming van kwetsbare kinderen weeskinderen staat daarbij voorop.

De IKEA Foundation, de eigenlijke opdrachtgever van mijn reis, zorgt er voor dat IKEA het mooie en belangrijke werk van UNICEF financieel kan ondersteunen. En er worden wereldwijd nog veel meer projecten dan enkel die in Malawi en Rwanda ondersteund.

Een gedachte over “Malawi in cijfers

Reacties zijn gesloten.