Eén foto. Eén oordeel.

Noem me naïef, maar tot eergisteren had ik geen idee. Geen idee dat je een passagiersvliegtuig uit de lucht kon schieten met een raket. Dat er Separatisten bestaan. En wat dat woord eigenlijk betekent. Op de radio hoor ik dat journalisten en onderzoekers worden bedreigd als ze het rampgebied betreden. Door mannen met Kalasjnikovs. Ik had geen idee hoe het er op dit moment écht aan toe gaat in het Wilde Oosten. Ik had geen idee.

Twee dagen later weet ik dat wel. Zie ik vol afschuw hoe een vent met een groot geweer om zijn nek vol trots een knuffel toont van een kind dat met vliegtuig, ouders, broers en zussen uit de lucht werd geschoten. Ik word misselijk. Elke keer weer als ik de foto zie. “Knal ze neer, die eikels.” denk ik. “Knal ze neer.” Ik mag het niet denken. Maar ik doe het wel. Wat een beest.

En dan, vanochtend. Nog in bed zoek ik naar het laatste nieuws. Ik zie een video. “Het verhaal achter de foto.” Mijn aandacht is gewekt. Inwendig word ik stil om wat ik zie. Het beest van de knuffel leidt journalisten en onderzoekers het rampgebied in. Britten, Amerikanen, Fransozen. Om zijn verhaal, over de ernst van de situatie, kracht bij te zetten pakt hij een knuffel van de grond en toont het aan de media. “Dit is er wat hier op dit moment gebeurt.” Voorzichtig legt hij de knuffel weer terug. Tussen de andere spullen. Hij kijkt er naar. Neemt zijn pet af. Slaat een kruisje. Geen trots.

Ik schaam me om mijn naïviteit. Zo werkt het dus. Eén foto. Eén oordeel. Knal maar neer. Ik word weer misselijk. Maar nu om een andere reden. Mijn zoon komt zachtjes de kamer in geslopen. Zonder iets te zeggen klimt hij naast me in bed. Hij legt zijn hoofd op mijn borst en doet zijn ogen dicht. Ik aai over zijn haar. Hou hem goed vast.

We weten nog niets. We zien foto’s. Maar foto’s vertellen niet altijd het juiste verhaal. Ze vertellen enkel het verhaal van onze interpretatie. We weten nog niets. Maar vinden van alles. Naïef als we zijn.

96 gedachtes over “Eén foto. Eén oordeel.

 1. Ik had nog niet je hele bericht gelezen, en dacht gelijk.. He ik las iets over dat het heel anders zat. Maar dat heb jij dus ook al gelezen.
  Niet altijd zegt een foto meer dan duizend woorden dus.
  Mooi geschreven. Xx

  1. Dat kan. Ik schrok alleen van mijn oordeel op basis van 1 enkele foto. Leermomentje.

 2. Ook ik word hier stil van, media heeft een ondenkbaar groot bereik en kracht. Laten we het hoofd erbij houden idd, goed geschreven!

 3. Dit is toch gewoon een Russische seperatist die laat zien wat er gebeurd is door Oekraïne? Dan is het toch alsnog een lul? Door mannen zoals deze kerel is MH17 uit de lucht geschoten.

  1. Lul ben jij als je oordeelt zonder iets zeker te weten. Hij is geen separatist en geen terrorist. Als er junta niet met het waanzinnige geweld was begonnem tegen ze, was dit allemaal niet gebeurd! Dus je verstand laat beter wensen. Lul.

  2. Ach, ook in Oost Oekraïne hebben ze Google Translate ontdekt…
   Після того, як свиня, завжди свиня

 4. Het overgrote deel van Nederland is zo naïef als wat, gelukkig durf jij dat toe te geven.

 5. Ik zag dezelfde man vanmorgen op het nieuws, hoe hij de waarnemers van OVSE op brute wijze verbood (!!) om onderzoek te doen. Deze man had de leiding over dit gebied en niemand anders, vertelde hij erbij. Deze beelden zijn niet gemanipuleerd of op een ándere manier uit te leggen. De waarnemers van OVSE doen hun werk in het belang van de nabestaanden, de waarheid, de héle wereld, maar die zelfbenoemde “vrijheidsstrijders” bedreigen deze mensen alsof zíj degenen zijn die het vliegtuig hebben neergehaald. Feit is en blijft dat onschuldige mensen op deze plek een afschuwelijke én zinloze manier de dood hebben gevonden. NIET meewerken aan waarheidsbevinding inzake toedracht etc. betekent i.m.o. dat zij iets te verbergen hebben en absoluut niet willen dat de waarheid aan het licht komt. Bovendien: waarom lopen zij wél op deze plek rond, snuffelen zij in tassen en koffers, moeten zij zo nodig de spullen van de omgekomen mensen voor de camera showen en verbieden zij de OVSE hun werk te doen?

  1. Omdat het hun gebied IS…..
   Zij hebben van de zogenaamd onpartijdige OVSE niks dan slechts te verwachten, ze zijn toch al schuldig bevonden dus willen ze ook bewijsmateriaal zien, wat nooit meer kan als het naar Europa verdwijnt.
   De OVSE is er niet voor de slachtoffers maar puur en alleen voor Europese expansiedrift… Wat onder andere leidt tot dit soort conflicten.
   Rust in vrede slachtoffers.

  2. Sorry, hoor, maar het is niet HUN gebied. Dit is Oekraiens grondgebied. Deze mijnheer de separatist heeft zich met zijn vriendjes met geweld dit gebied toegeigend. En samen met zijn andere vriendjes zorgen ze ervoor dat de lichamen van de slachtoffers in de zon liggen weg te rotten.

   Dan kun je mooie sier maken met een knuffel, maar dat doet aan deze werkelijkheid niets af.

   Inderdaad naief om op basis van een filmpje waarvan de Engelse simultaanvertaling niet te verstaan is conclusies te trekken…

  3. Francesca, je hebt helemaal gelijk! Deze man heeft meerdere gezichten. Hij is volgens mij een machtswellusteling die geen empatisch vermogen (meer) heeft. Heb hem in het nieuws ook in de situatie gezien die jij beschrijft . Hij stelt zich op als leider en staat toe wat er allemaal is gebeurd en gedaan. Woorden schieten mij tekort. Heb dit, helaas, ook ervaren in Sebrenica.

 6. Je hebt het prachtig verwoord en je hebt helemaal gelijk dat het wel eens anders kan zijn dan het lijkt maar deze zelfde mijnheer stuurt even later de mensen weg die daar onderzoek willen doen en dreigt ze met dat hij straks een stuk minder aardig zal zijn als ze niet naar hem luisteren en vertrekken. Ze moeten maar een nieuwe afspraak maken………….
  Wat een onmacht, wat een frustratie en dan heb ik nog niet eens een geliefde of bekende aan deze ramp verloren. Ik ben ook al dagen van slag, totaal uit balans, misselijk……wat een groot drama.

 7. Mooi geschreven, ik had het filmpje ook gezien. Ik zie net het journaal van zaterdag 14u.
  Ben voor m’n gevoel terug bij af.
  Wat is waar van wat ik zie?
  Wat een gedoe, ik word er niet goed van.
  In gedachten bij de nabestaanden, die door al dit gezeik moeten wachten op HUN overledenen.

 8. Vraag even aan de familie van de slachtoffers wat naïef is en wat niet .
  dimitri en tim je hebt gelijk !!!!!

 9. Ze slaan een kruisje. Alleen op basis daarvan een conclusie trekken dat deze mensen zo erg niet zijn is minstens zo naïef. Feit dat deze mensen de onderzoekers toegang weigeren om hun onderzoek te doen zegt mij genoeg.

 10. Als ik het zie woord ik er misselijk van totaal geen respect voor de mensen die zijn omgekomen

 11. Idd mooi geschreven, ik denk dat velen net zo dachten bij het zien van die foto.
  Op deze manier worden we namelijk geinformeerd door de media, die laten iets zien … waarbij ik dan later denk: was dit sensatiebelust om zo die foto erop te knallen zonder het ware verhaal er bij te zetten? Ik ben niet zo haatdragend om gelijk te speculeren dat een “kruisje-slaand” huichelarij is … ik wil namelijk nog steeds het goede in een mens blijven zien. Het zijn juist de heethoofden op deze planeet die mensen manipuleren, de heethoofden die denken de wereld naar hun hand te kunnen zetten. Dat soort moest eigenlijk “uitsterven” want het is nog steeds de mens die de grootste vijand is van deze planeet met alles wat leeft en ademt ……

 12. Met tranen in mijn ogen lees ik dit verhaal… ook ik had n verkeerd beeld van deze meneer en de knuffel… bedankt voor t inzicht, ook ik houd mijn dochtertje stevig vast…

 13. het is en blijft een klootzak.
  Kruisje slaan omdat er camera’s staan.

  1. Dit is dezelfde meneer die vandaag de OVSE weg heeft gestuurd…anders gezegd ervoor heeft gezorgd dat er geen onafhankelijk onderzoek kan zijn..
   Dus je eerste reactie AFSCHIETEN die gast was helemaal niet verkeerd

  2. dat klopt, hoe durft-ie nog een kruisje te slaan. Vuile vieze moordenaars.

  3. Maar wie zijn nu precies de echte moordenaars?
   Want we weten dus eigenlijk nog helemaal niets, behalve een berg leugens die zo ontiegelijk vaak herhaald worden op alle MSM (main stream media zoals CNN, NOS etc) dat mensen er daadwerkelijk in geloven.

   Zo wordt iedereen al decennia lang voor de gek gehouden.
   En iedere keer bewijst het weer hoe simpel wij mensen eigenlijk zijn. Hoe makkelijk wij ons in het ootje laten nemen.

   Deze still van de video is bewust zo naar buiten gebracht.
   Ook in Syrie werden dingen geacteerd en het gebeurt met zeer grote regelmaat op allerlei gebieden.

   De wereld is niet wat je denkt.
   Het westen is ook zeker niet wat veel mensen nog steeds denken.

   Maar de tijd komt dichterbij dat men de ogen zal moeten openen.

   Het doel van de hele Oekraine situatie is om Rusland in een kwaad licht te zetten. Dat is het doel toch al sinds 1945 ofzo?
   En dit incident (n.m.m. geplande falseflag) ligt ideaal in het straatje van de EU en USA. Ontken dat maar ;)

   Men wuift alles weg als zijnde samenzwerings theorie, maar de feiten zijn toch anders.

   Wat nog te denken van Hillary Clinton die binnen 30 min al de daders weet aan te wijzen, daarbij het Europese volk proberen op te stoken dat we wel furieus zouden moeten zijn.
   Engelse dagbladen die koppen met “PUTINS MISSILES” terwijl er helemaal geen bewijs is.

   Is dit het journalisme van deze tijd? Ja!
   Je krijgt niets te horen van de MSM wat niet goed is voor de agenda van bepaalde figuren.

   Hoe droevig het ook is, er zijn mensen die zich nu kapot lachen omdat het plan gewerkt heeft. Men HAAT Rusland nu. Geheel onterecht!

   Wij moeten eens vaker in onze spiegels kijken, heel belangrijk.
   Want ons oh-zo-goede westen is bovenaan de top ook gitzwart.

   Het is droevig dat het levens kost van onschuldige mensen.

   Maar mensen, vorm je eigen mening en laat hem niet bepalen door nieuws dat van het AP / ANP / Reuters afkomt.
   Want dat is nog niet de helft van de ontwikkelingen.

 14. Weet je wat? Je hebt gelijk. Laten we niet te snel oordelen. Laten we afwachten tot de waarheid boven water komt. Daar hebben de slachtoffers immers recht op toch. Ook al is dit verhaal zo klaar als een klontje en heeft het niks meer met naief zijn te maken. Wij zijn echter juist zo naief dat wij geloven dat de grootste bandieten knuffelberen zijn. Die man belemmerd onderzoek, laat geen onafhankelijk onderzoek toe. Maar ach, hij slaat een kruisje, dus zal hij wel ok zijn! iK blijf misselijk!!!

  1. Sluit me hierbij aan! Hoewel je het mooi omschreven hebt en het volledig waar is wat je schrijft, blijft het een behoorlijke vreemde en onwerkelijke situatie.

   Ik heb zo’n vaag vermoeden dat hier nooit volledigheid over zal komen, nabestaanden zullen dit nooit vergeten en het is diep, diep, diep triest dat dit allemaal maar zomaar kan gebeuren. “Misselijkmakend”, “schandalig”, “belachelijk” zijn woorden die bij mij opkomen.

 15. Dit is dezelfde gek die de OVSE wegstuurt en zorgt dat er geen onderzoek kan plaatsvinden.

  Dus stop met dit zachte gelul…!!

 16. Uit De Lucht Geschoten
  Een vogel met haar jongen
  En een gebroken vleugel
  Stort hard ter aarde neer
  Neergeschoten door de jagers
  Van een vervloekte landheer
  Op de grond ligt ze aan flarden
  Al haar jongen er doorheen
  Ze konden nooit volharden
  Het is zo gemeen
  Die laatste vogelvlucht
  Vliegend door de lucht
  Met een gebroken vleugel…
  Lieve Mensen
  Van Vlucht MH17
  Rust In Vrede

 17. Nog twee woorden die je niet kent: False Flag
  Blij dat je besloten hebt om mee te doen met de werkelijke wereld.

 18. Ik hoop dat jij vanmorgen ook het nieuws heb gezien. Deze man is een van de leiders van de separatisten. Ik heb de foto ook gezien. En ook ik had gelijk een oordeel. Niet naïef maar realistisch! Vol afgrijzen vanmorgen journaal gekeken. Hoe deze man de ovse ers bedreigt en wegstuurd. Schandelig! In dit geval eerste indruk en oordeel dus wel goed.

 19. Waarom zijn die separatisten zo onwillig om het hele rampgebied toegankelijk te maken voor OVSE waarnemers en ter plaatse aanwezige journalisten? Ik noem het naïef om die propaganda van de separatisten zondermeer te geloven. Een mooi toneelstukje. Je hoeft niet gelovig te zijn om een kruisje te slaan.

 20. Je hebt het mooi verwoord. Te snel oordelen is niet goed. Maar zorgvuldig kijken naar zo’n foto, kan wel veel verhelderen. Hier staan militairen. Gemaskerden. Peuk in de ene hand, kalashnikovs losjes in de andere. Op een plek waar bijna driehonderd mensen het leven verloren omdat hun trawanten een vliegtuig uit de lucht schoten. Tuurlijk, het is een momentopname, maar gewapende separatisten zijn wel de laatsten die zich op deze onheilsplek zouden moeten vertonen. Kruip lekker terug in je holen, zou ik zeggen, om je te bezinnen op hoe je je straks voor een internationaal strafhof gaat verantwoorden voor je misdaden.

 21. je bent inderdaad naïef als je tot gisteren niets wist van wat er gebeurt in de oekraine en wat separatisten zijn… Welkom in de echte wereld.

 22. Allemaal toneelspel!
  Die militair interesseert alleen zijn bevel. Dat is in dit geval sympathie kweken om Oekraïne de schuld in de schoenen te schuiven zodat Rusland zijn handen kan wassen in onschuld. Die gasten hebben echt veel meer bloed aan de handen dan zou denken.
  Volgens mij vergeten heel veel mensen wat er in Tsjetsjenië is gebeurd om maar een voorbeeld te noemen.

 23. Wie anders dan de rebellen van Russische komaf hebben het vliegtuig neergeschoten? Ga nou geen flauw verhaal ophangen of die separatisten van die halve zachten zijn. Ze lachen zich een deuk. Ze laten hulpverleners amper toe op de rampplek. Zij hebben er belang bij dat alle bewijsmateriaal verdonkeremaand wordt. Ik zou bij dat slappe verhaal over dat kruisje slaande separatist bijna gaan denken aan georkestreerde Russische propaganda vanuit Nederland. F*ck Putin and f*ck the separatist insurgeons.!

 24. Als ze zo begaan zijn met de slachtoffers. .als ze zich zo schuldig voelen waarom laten ze de onderzoekers niet toe?..waarom halen ze de lichamen weg?..waarom word er geplunderd.Het is een mooi gebaar vd camera maar de daden als de camera uitstaat spreken voor zich

 25. Omdat ie een knuffel oppakt en een kruisje slaat?! Hou toch op. Als je op basis van het begeleidende filmpje en andere fragmenten waar dit beest in voorkomt nog steeds denkt niet te snel te mogen oordelen over wat daar gebeurt dan heb je wat mij betreft geen flauw benul wat er in de wereld gebeurt! Natuurlijk is er onrecht en natuurlijk is het vanuit onze luie stoel moeilijk te beseffen dat er nota bene aan de randen van Europa hele andere krachten gelden om je gelijk of overtuiging kracht bij te zetten, maar om een burgervliegtuig uit de lucht te schieten, bijna 300 onschuldige slachtoffers op je kerfstok te hebben en dan de waarheid met droge ogen onder het tapijt wil schuiven door bewijsmateriaal te verdoezelen en objectief onderzoek te traineren dan had dit beest samen met zijn beestevriendjes op de plek mogen staan waar de mh0017 zich de grond in boorde! Ik word weer boos als ik eraan denk dat deze zelfbenoemde uitvreters een tragedie als deze ondergeschikt maken aan hun eigen strijd. Tip voor jou: als een enkele foto lastig te beoordelen is, hou het dan bij bewegende beelden.

 26. Mijn maag draaid van alle beelden om lig ee gewoon wakker van…. het zal maar een bekenden broer zus kind kleinkinderen zijn die door toedoen van egoïstisch daden uit de lucht geschoten zijn Door wie dan ook… als ik de beelden zie van een man met een sigaret in zijn mond nonchalant zonder gevoel hulp wegstuurt wil ik hem wel dDoor het beeld trekken voor de nabestaanden zijn waarschijnlijk een knuffel laatste tekening of een foto zo belangrijk en dat verdwijnt voor de horizon.. .

 27. De beschaving is gestopt bij onze landgrenzen, verder dan daar gaat het ook niet, en om dat over te brengen op deze beesten gaat heel wat tijd overheen, alhoewel ik dat zeer betwijfel eer dat dat goedkomt!!………….tssssss een kruisje slaan……….ASSHOLE !

 28. Misschien tijd om wat vaker de krant te lezen, nieuws te kijken/luisteren…

 29. Niets is wat het doet lijken, maar daarin tegen walg ik van afschuw op wat voor wijze door deze respectloze galbakken het onderzoek en bergen van de slachtoffers onmogelijk word gemaakt. Persoonlijke spulletjes worden geroofd en ze deinzen er niet van terug om sieraden van de slachtoffers te stelen. Dat de foto iets anders doet vermoeden zal me een worst zijn….het slaan van een kruisje is slechts een niets zeggende schertsvertoning.

 30. Niets is wat het doet lijken, maar daarin tegen walg ik van afschuw op wat voor wijze door deze respectloze galbakken het onderzoek en bergen van de slachtoffers onmogelijk word gemaakt. Persoonlijke spulletjes worden geroofd en ze deinzen er niet van terug om sieraden van de slachtoffers te stelen. Dat de foto iets anders doet vermoeden zal me een worst zijn….het slaan van een kruisje is een nietszeggende schertsvertoning.

 31. Klopt. We oordelen vaak te snel uit onwetendheid.
  Feit blijft wel dat er een tragedie heeft plaatsgevonden. Wie er schuld aan is… Misschien komt er nooit duidelijkheid. Misschien zat hij wel achter deze aanval en is dit een toneelstukje schone schijn ophouden. Ze willen alleen maar sympathie krijgen voor hun doel. Ik zeg niet dat het zo is maar mijn vertrouwen is totaal weg.

 32. De werkelijkheid is dat mensen allemaal mensen zijn. Ook de grootste ‘beesten’ hebben hun angsten, hun overtuigingen, familie, kinderen en geliefden waar ze van houden of die van hun houden, mensen en zaken waarvoor ze bereid zijn te vechten. Sommigen zijn bereid harder te vechten dan anderen en bijna iedereen (maak je echt maar geen illusies!) is in staat om daar al dan niet geleidelijk steeds verder in te gaan, verder dan ze ooit van tevoren van zichzelf zouden hebben gedacht. Dit geldt voor iedereen, en iedereen denkt graag van zichzelf dat ie een uitzondering daarop is.

  Het oordeel is altijd afhankelijk van de context en de bril waarmee je kijkt, en welke bedreiging je ervaart. De grootste denkfout die we maken in ons oordeel is dat we denken dat er zoiets als de objectieve waarheid bestaat. Waarheid is altijd subjectief.

  En bij zulke verschrikkelijke, zinloze dingen als dit willen we helemaal geen genuanceerd oordeel, maar willen we de dreiging beheersen door het simpel te houden. Het moet goed of fout/slecht zijn. Natuurlijk maken beesten die kruisjes slaan ons dan in de war (of nog bozer). Of worden we boos op de boodschapper die ons nooit het hele verhaal laat zien (omdat dit onmogelijk is).

  Je kunt inderdaad maar het beste je kind nog eens stevig vasthouden en hopen dat dit soort ellende niet dichterbij jou komt dan de berichtgeving in de media…

 33. Respect, kruisje slaan
  Die eikel moet met z’n klauwen van die spullen afblijven
  Hij stuurt niet veel later iedereen weg omdat ze ergens te dicht bij komen
  Die kut Russen met hun idealen zoeken t maar onderling uit
  Nu hebben ze ons erbij betrokken en daar zijn ze nog niet van af
  Dit word ons 9-11!! 7-17!!

 34. Het lijkt me idd best een vriendelijke seperatist! Maar…….. was dit niet dezelfde man die tegen de pers en enkele waarnemers zei dat als men zijn bevelen niet opvolgde ze dit zou merken? Daarnaast stuurde hij zonder pardon iedereen weer weg en zei dat ze een nieuwe afspraak met zijn baas konden maken voor het volgende bezoek? Nee, hij is zeer behulpzame kerel idd!
  http://nos.nl/video/676947-geen-buitenstaanders-toegelaten-op-rampplek.html

 35. “Vorm je eigen mening”….ieders mening is gebaseerd op het nieuws dat we uit die vreselijke plek krijgen, ik geloof niet dat iemand van degene die hiervoor gereageerd hebben zelf op die plek zijn geweest….inderdaad, een knuffel en later een kruisje……en nog later weer bedreigingen……het terrein van de separatisen,,,,nou en…..er zijn daar mensen uit de lucht geschoten…..uit respect en medemenselijkheid ga je dan niet met de slachtoffers slepen of hun spullen roven….ik heb er verder helemaal geen ;mening over want ik weet nog niets….maar dat het goed uitgezocht moet worden is zeker, en dat er dus niet gedreigd moet worden in de richting van de mensen die dat doen is ook zeker…..een kruisteken is gauw gemaakt, ….nu nog respectvol en humaan gedrag…..

  1. het is inderdaad een slik, oh uuuuuh sorry momentje. wat zijn we snel met oordelen. zo is het al lang ben ik bang, lees nu ook de diverse opgezette foto’s en berichten uit Gaza, net zo erg, er zijn geen lieverdjes daar, maar dat alleen Israël de boosdoener is, dat is dus ook allemaal opgezet. welke media kunnen we nog geloven, mensen schieten eigen mensen dood om de kant die ze haten de schuld in de schoenen te kunnen schuiven. walgelijk, in het geval van deze ramp wat is waar, of worden na al die onschuldige slachtoffers nog meer en veel meer onschuldige slachtoffers van het volgende toneelstuk opgezet door de machtige mensen van deze wereld, die verrot tot op het bot, kunnen doen wat ze willen en er altijd veel geld aan verdienen. Iets waar ze nog altijd veel meer me hebben dan met mensen. bah walgelijke praktijken. de onzekerheid van de nabestaande dan nog, wat moet ze nu geloven, waarom zal de meest belangrijke vraag blijven. daarom dus, het waren nummer voor de echte beesten van deze aarde, de slagers die nergens om geven. sterkte voor alle getroffenen.

 36. verhaal achter die foto heb ik van een journalist vernomen. Dit betreft een pro-Russisch separatist. De Russische anti Oekraïne propaganda draait op volle toeren. Wat die separatist daar deed, was om te laten zien hoe erg zij het vinden wat de Oekraïners hebben veroorzaakt (Poetin en de media en de Russen zijn direct gestart met uitspraken dat de vliegtuig door de Oekraïners is neergeschoten), de inwoners van naburige dorpen zijn ook geïndoctrineerd, zij hebben dit nml ook al van de separatisten vernomen en hebben volledig toegang tot het leggen van bloemen enz, bij de wrakken van het neergehaalde vliegtuig. De foto liet dus geen trots zien, dit is nml meer oosterse tactiek, een rouwend gezicht optrekken en zo de aandacht van hun daden weg te houden. Dit is overigens een bekend Russisch gewoonte.

 37. Die man met die knuffel is ook degene die in het bijzijn van tientallen cameras de OVSE onderzoekers paar keer heeft weggestuurd en bedreigde….echt geen lieverdje hoor

 38. dit verhaal zegt het allemaal, dat wat de media ons wil laten geloven nemen we voor zoete koek aan en dan is het zo, want tja het journaal zegt het immers.
  Maar vaak is de waarheid zo anders.
  Wie zit er achter?? en vooral wie niet, maar de meeste mensen geloven de propaganda die er nu gevoerd word om als slachtlammeren aan de overheden te laten slachten (geestelijk) en onnadenkend maar er achter aan hobbelen. Wij hebben onze theorieen van wat hier werkelijk gebeurd is, maar dat is iets wat velen toch niet geloven want nee dat kan niet…..neeee poetin heeft het gedaan geef hem de schuld (komt us goed uit he ) die willen de oekraine bij europa hebben, niet omdat de US zo om de mensen geeft, nee hoor de mensen intresseerd hun geen moer.
  Nee Amerika is gemoeid dat oekraine naar europa gaat zodat zijn hun bedrijven daar kunnen zetten. Us wou tijd terug al dat Europa zich tegen Rusland zou keren door sancties en boycotten enz enz Europa was niet gek natuurlijk.
  Dan nog een keer de vraag wie komt deze crasch perfect uit??????????????????

  Dit verhaal van deze moeder vind ik prachtig en zij verteld zo goed hoe wij bemanipuleerbaar zijn, tot we de echte waarheid zien

 39. Dat die raket is afgeschoten vanuit door separatisten beheerst gebied en vermoedelijk door Rusland aan hen is geleverd, is waarschijnlijk, ja zelfs aan zekerheid grenzend. Maar wie weet welke separatist er op de knop van het afvuurmechanisme heeft gedrukt en mel welke intentie? Maw is er bewust op een burgerluchtvaartuig geschoten, of dacht men juist met een vliegtuig van het Ukrainse leger te maken te hebben? We weten het niet en zullen het vermoedelijk ook nooit weten, vanwege het niet medewerken van de separatisten aan enige vorm van onderzoek. Maar dat we dat niet zullen weten, moet ons bescheiden maken als het gaat om het op voorhand aanwijzen van de schuldigen aan dit drama. De kans is niet uitgesloten dat er per ongeluk op een vliegtuig is geschoten dat werd aangezien voor een militair vliegtuig en dan begint het toch al veel op een ongeluk te lijken. En dat vinden we allemaal moeilijk, omdat wij dit dramahet liefst zien als een bewuste terroristische aanslag , waar mogelijk Poetin himself direct de hand in heeft gehad. Als wij dan de schuldigen kunnen aanwijzen en berechten denken we op die manier het recht weer te kunnen herstellen. Maar zo eenvoudig zit deze ramp en de oorzaken ervan vermoedelijk niet in elkaar, al was het alleen maar omdat de waarheid zo ontzettend moeilijk te achterhalen is. Geen grote mond opzetten dus door zonder de feiten te kennen, alvast de schuldigen aan te wijzen, maar eerst – zoals door de Nederlandse regering duidelijk is aangegeven – de feiten proberen boven tafel te krijgen, ondanks de tegenwerking die ons daarbij van deze en gene te wachten staat.

 40. Inderdaad we hebben geen idee hoe het er daar aan toe gaat en wat deze man er mee te maken heeft. Laten we dan ook oppassen met onze mening te geven in alle emotie die er is ontstaan. Hoe naïef kun je zijn. Het is goed bedoelt maar wie weet wordt deze zelfde man straks opgepakt als een van de daders. Social media is erg gevaarlijk er komt van alles op je af en niemand die daar enig controle op heeft of controle op uit voert. Pas daar mee op.

 41. Precies zoals bij mij inderdaad, dacht exact t zelfde…. Vanmorgen hoorde ik de rest van m’n schoonmoeder….

 42. Die sepataristen kunnen goed acteren om mensen achter zich te krijgen en jammer genoeg lukt dat dus.
  Ik heb beelden van deze man gezien dat hij de onderzoekers niet toelaat tot het rampgebied zodat ze kunnen uitzoeken wat er echt gebeurd is. Deze man ontneemt ons om erachter te komen wat die bijna 300 mensen is aangedaan. En als ze wel het gebied betreden hij ze bedreigd met een geweer….
  Dus tja wat voor beeld heb je dan van deze man?

 43. Volkomen oneens met de schrijfster. Deze man komt veel in beeld, sterker nog, is een van de rebellen-leiders en hoort met zn handen van de spullen af te blijven, omwille van onderzoek. Kruisjes slaan doet hier niets, maar dan ook niets, aan af imo

 44. Met alle respect maar als je tot de crash niet wist wat de separatisten waren en wat zich in het oosten van de Oekraïne afspeelt, ben je niet erg op de hoogte van wat op de wereld gaande is.
  Dat je dan je mening op basis van 1 foto/filmpje bijstelt, is juist een teken van naïviteit.

 45. ja inderdaad je moet je schamen om je naiviteit , als je een beetje verder kijkt dan alleen nederland dan weet je wat er gebeurt in de wereld, het is vreselijk zeker maar er zijn zoveel trieste gebeurtenissen in de wereld alleen omdat het nu veel nederlands treft ben je geintreseerd?schaam je maar

 46. Dit is op Dagelijkse kost herblogden reageerde:
  Over vooroordelen gesproken…Lees hier het ontroerend en krachtig geschreven verhaal van blogger Kimm

 47. Sorry, maar dat filmpje maakt het alleen maar erger in mijn ogen. Natuurlijk heild hij die knuffel niet omhoog als triomf zoals de Telgraaf meldde maar die vuile hypocriet heeft als separatist bloed aan zijn handen en heeft dan ook nog het lef een kruisteken te slaan. Om te kotsen werkelijk.

 48. Kijken, zien, lezen, observeren, kan dat zonder te oordelen?

 49. Tja, pristers makten ook een kruisje om vervolgens kinderen te verkrachten… naief .

 50. Kruisje maken of niet. Ze moeten met hun poten van de spullen afblijven !!!!
  Fijn voor opa of oma in Nederland om het gegeven knuffeltje te zien !!!

 51. Geloof niet alles wat je ziet.. we leven in een omgekeerde wereld vol leugens. Ik stuur licht, liefde, kracht en warmte naar de nabestaanden en naar ieder die het nodig heeft.
  Wat ik zie wat er gebeurd is dat er onrust, boosheid en angst word gezaaid (negativiteit) Ons willen doen laten geloven dat wat ze je in de media laten zien waar is…
  Ga op zoek, er is veel alternatief nieuws te vinden dat het ook wel eens anders kan zijn…
  Oordelen over een ander, is vaak de pijn in jezelf..

 52. En dat is precies hoe ze willen dat je gaat denken…door alleen die foto te laten zien……De media heeft alles uit zijn verband gerukt….en mensen smullen ervan…Vandaag heb ik iets vreemds gezien op het werk…iedereen schijnt het fijne van deze ramp af te weten en de enige oplossing is een bom op Rusland gooien. Als ik vraag welk nieuws ze volgen kijken ze me wazig aan en weet ik dat de vraag niet tot ze doordringt…….ze beginnen gewoon verder te raaskallen zonder dat ze enig idee hebben welke feiten er allemaal al op tafel liggen…gewoon…omdat ze alleen NOS, nu.nl of CCN kijken….en ik weet dat ik me beter stil kan houden…ze willen het niet zien of horen…ze smullen er namelijk van…en ze hebben het zelf niet door……Iedere “maar” die ik probeer op te noemen levert me weer die wazige blikken op…en weer word ik genegeerd en babbelen ze er weer lustig op of…Een vreemd soort verdriet overvalt me…en ik besluit me maar stil te houden….Voor hun is het verhaal af……NOS zegt het tenslotte….dus is het gewoon zo…

  1. Dat er ‘more is than meets the eye’ moge inmiddels duidelijk zijn maar voor het merendeel van de simpele zielen staat er maar één ding vast, de Russen hebben het gedaan want dat staat in de krant dus is het waar. Dan kunnen er nog zoveel bewijzen zijn die het tegendeel aantonen maar deze komen nooit in de Nederlandse kranten terecht dus is het niet waar. Ik heb altijd geleerd om of het geld te volgen of degene die het meeste baat heeft bij een dergelijke misdaad. Ik kom tot geen andere conclusie dat Kiev het meeste baat heeft bij het feit dat Rusland zal worden aangevallen want zelf is Kiev niet in staat om de Krim terug te winnen. De VS hebben een grote mond maar ook deze durven niet zonder goede reden niet aan te vallen. Nu denken ze voldoende reden te hebben omdat wel te doen. De USD verkeert in totale staat van degradatie, de VS verliest steun in het Midden-Oosten waar de Russen juist steun winnen. Wie het ook gedaan heeft, deze zaak stinkt naar list en bedrog en vermoedelijk zullen we nooit weten wie het nu heeft gedaan. De zogenaamde ‘weapons of mass destruction’ zijn tenslotte ook nooit gevonden in Irak.. oh ja, deze bestonden niet.

 53. Ik ben nu het volgende boek aan het lezen: commissariaat van de verlichting. Speelt in Rusland net voor revolutie en gaat over macht van media en hoe gevaarlijk beelvorming is. Zowel Rusland als het westen gebruiken dit….

 54. wat is dit voor onzin? die man speelde dat met dat kruisje slaan. ze proberen iedereen om de tuin te leiden… en blijkbaar zijn er veel en inclusief jij er ingetrapt. probeer is verder te kijken dan de foto….maar probeer ook verder te kijken dan dat filmpje…. ga op zoek naar de achtergrond van die man!! je zult schrikken;)

 55. dat mensen hier zo intrappen:
  Update, zaterdag 19 juli 2014, 15.52 uur
  Nog even een toevoeging. De video is gepost door Icorpus.ru, een website die berichtgeving verzorgt voor de pro-Russische rebellenleider Igor Strelkov, zoals gemeld in een reactie onder dit stuk. Als je dat combineert met het feit dat het tafereel wordt vastgelegd door een groep fotografen, zou je kunnen concluderen dat hier ook sprake kan zijn van een propagandastunt: de mannen tonen welbewust aan de buitenwereld hun medeleven met de slachtoffers. Cru is dan wel dat die propagandastunt zich keihard tegen hen keert.

  Dat de man met de pet een goedbedoelende hulpverlener is zal ik ook zeker niet zeggen. Op een video op NOS.nl is te zien hoe hij een team van de OVSE intimideert en wegstuurt van de plek des onheils.

  – See more at: http://www.toekomstvandejournalistiek.nl/2014/07/de-misleiding-van-een-foto-sadisten-die-een-knuffel-als-oorlogstrofee-tonen-of-toch-niet/#sthash.Nu58pkHN.dpuf

 56. Jullie zijn allemaal te goed gelovig in het goede van iedere mens. Die persoon met zo genaamd een kruisje slaan…. is niets minder dan een van de misdadigers die de wrakstukken en bewijsmateriaal vernietigd.

 57. Normaal reageer ik nergens op, maar voel me nu toch een soort van verplicht om te reageren.
  Deze foto is toch gekomen van social media? Die hun erop hebben gezet? Hoe ziek in je kop ben je als je dit flikt? En hoe erg zal je zogenaamde schuld gevoel zijn? Dit is allemaal bullshit, het kruisje slaan, emotie tonen, etc etc. Alles om te proberen om de schuld ergens anders op af te schuiven. Maatregelen treffen, en snel. Afstraffen dit. Dit kan en màg niet geaccepteerd worden.

 58. Goed artikel! Het veroordeelt (te) snel oordelen. En vervolgens doen veel mensen weer precies hetzelfde, nl. denken dat ze het allemaal al weten. Vanuit de luxe westerse stoel oordelen over de rest van de wereld. De meeste mensen kennen oorlog alleen uit de bioscoop. Zijn verzetsstrijders per definitie fout? Waarom hemelen wij ze hier dan op als het over NLers gaat (bijv Soldaat van Oranje). Het is meestal complexer dan menigeen beseft.
  Bij deze ramp heeft iemand een misdaad begaan, die moet je vervolgen! Al het verdere filosoferen en oordelen over bevolkingsgroepen is, sorry dat ik het zeg, dom geklets.Intelligentie is ook weten wat je niet weet.

Reacties zijn gesloten.