Waarom Pokémon Go dé vakantieapp is

Pokémon GO is sinds een paar dagen in Nederland te downloaden op androidtelefoons en Iphones. Dat het een enorme hype is blijkt wel uit de downloadcijfers en fanatieke (groepjes) spelers in het wild. Er waren op 15 juli jl. zo’n 1,3 miljoen spelers in Nederland. Ter vergelijking: uit het jaarlijkse Nationale Social Media Onderzoek van Newcom Research & Consultancy naar het social media gebruik in Nederland blijkt dat er zo’n 2,6 miljoen twitteraars zijn, waarvan er maar 0,9 miljoen gebruikers dagelijks de app gebruiken. Niet slecht dus, voor een betrekkelijk nieuw spel.

Pokémon GO trekt vooral veel tieners en begin twintigers aan. Zij zijn opgegroeid in het Pokémontijdperk en zijn daardoor de meest betrokken doelgroep. Maar wist je dat het spel ook super leuk is om in de zomervakantie met je kinderen te spelen? Je wandelt zonder dat je het door hebt zomaar een aantal kilometers lekker buiten, je bent samen iets aan het doen en de kinderen leren zoeken naar details. En heb je alle Pokéstops in de buurt gevonden? Fiets eens naar de naastgelegen wijk, daar zijn vast weer een heleboel nieuwe Pokéstops. Ook leuk; pak de bus en stap gewoon uit waar een heleboel Pokéstops zijn.

Aan de Pokémon GO dus. Maar euhm, hoe?

Read and learn:
1. Ga naar de appstore en download het spel. Let op dat je de juiste download. Pokémon Go is gratis en ontwikkeld door Niantic, Inc.
2. De manier van inloggen hangt af van je telefoon (android of IOS) en of je bij een groep hoort (team geel, blauw of rood, pas mogelijk vanaf level 5). Wij zijn ingelogd via onze google account, wel zo simpel.
3. Nu je bent aangemeld kun je het personage vormgeven en beginnen.
4. Je komt terecht op een kaart. Deze wordt gevoed door de GPS van je telefoon. Als je op de kaart een rondje maakt door er met je vinger over heen te begewegen zie je de Pokéstops die in de buurt zijn. Pokéstops zijn dé plekken waar je moet zijn. Ze zien er uit al blauwe vierkantjes die in de lucht zweven. Hier verzamel je Poké ballen, Eggs en Pokémon.
5. Stippel samen met je kinderen een route uit. Let op! Zorg dat je batterij vol is, want deze app verbruikt erg veel batterij.
6. Raak met je vinger een van de blauwe vierkantjes aan. Het vierkantje “opent” en in het ronde schermpje verschijnt een detailfoto van de Pokéstop. Laat de kinderen het detail zoeken als je in de buurt bent. Zolang er onder staat “this Pokéstop is too far away” moet je dichterbij komen.
Zodra de tekst weg is, of je Pokéstop oplicht op de kaart, kun je het item te verzamelen. Laat de kinderen met hun vinger over het rondje (met het detail) swipen zodat het gaat ronddraaien. Het item wat je kunt verzamelen verschijnt op je scherm. Tik er op om ze te verzamelen.


7. Als er een Pokémon verschijnt tik je er met je vinger op. Het verschijnt dan in een ander schermpje. Onder aan het scherm verschijnt een Pokébal. Swipe deze met je vinger over de Pokémon heen. Even proberen hoe het moet in het begin. Als je mist kun je het nogmaals doen, zolang je genoeg ballen hebt verzameld. Als je goed hebt gegooid dan wordt de Pokémon gevangen in de bal en toegevoegd aan je Pokédex (overzicht met verschillende Pokémons die je hebt gevangen) en Pokémon overzicht. Als je deze Pokémon ook eerder al had gevangen, dan komt hij alleen in je Pokémon overzicht. Verzamel zo veel mogelijk verschillende.
8. Hoe meer items je vangt, hoe meer punten je krijgt. Dit is belangrijk om in een andere level te komen.
9. Als een Pokéstop op de kaart omringt is met roze, dan heeft iemand een speciaal luchtje geplaatst, wat Pokémon aan trekt. Er is een grote kans dat er verschillende Pokémon worden aangetrokken en daarom dus het bezoeken waard.
10. Je kunt je Pokédex, Pokémon overzicht en overzicht van items zien door op de Pokébal te tikken die onderop je scherm staat als je de kaart voor je hebt.
11. Pokémon verschijnen niet alleen in de buurt van Pokéstops, maar ook in de woonkamer, op de parkeerplaats of onderweg.
12. Als je Eggs hebt verzameld kun je deze laten uitkomen door een Egg Incubator in te zetten als je die hebt. Je moet vervolgens een aantal kilometers wandelen om het ei uit te laten komen (met de app aan). Pikachu schijnt in een ei te zitten waarvoor je 2 kilometer moet lopen.
13. Je kunt zelf ook Pokémon naar je toe lokken door een Incense in te zetten (te vinden onder Items). Hou dan wel goed je telefoon in de gaten. Het zou zonde zijn om ze te missen.

Tijdens het spelen kom je verschillende dingen tegen die niet worden uitgelegd in het spel. Tip: neem nog even de tijd om dit filmpje te bekijken.

En…. GO! O ja, en goed uitkijken onderweg ;-)