Makkelijk moederen in 8 stappen

Drukte, werk, kinderen, ploeteren. Was dat wat je voor ogen had toen je jaren geleden samen met je babyzoon of dochter op een roze wolk in het kraambed lag? Waarschijnlijk niet. Kinderen slokken nog al wat van je tijd op. Logisch, je bent hun moeder. Maar betekent dat dat je leven vanaf nu bestaat uit rennen, hollen, vliegen en chagrijnig zijn? Nee. Je kinderen hebben recht op een leuke, lieve moeder. En jij? Jij verdient het om je een leuke, lieve moeder te voelen. Maar hoe dan? Welkom in de wereld van de makkelijke moeder, waar kinderen zich mogen aankleden voor de tv en zelf mogen weten wat ze op brood doen.

Pick your battles. Qua kleding: als het maar warm genoeg is.

Pick your battles.
Moeders zeggen vaak nee. Luister maar eens naar jezelf als je in gesprek bent met je kinderen. Kies er vanaf nu voor om zoveel mogelijk ja te zeggen, en zeg alleen nee als het echt belangrijk is. Stop met die onzinnige “je mag alleen maar 1 x zoet op brood” discussies. Verplaats jezelf in je kind. Vond jij het lekker om als kleuter een broodje kaas mee te moeten naar school? Nee? En eet je nu wel met plezier een broodje kaas? De kans is groot dat dat komt doordat je smaak in de loopt van de tijd is veranderd en niet omdat het goed is “aangeleerd”. Kinderen die in de basis gezond eten en genoeg bewegen worden echt niet te dik van chocopasta op brood. Wel van chips, snoep en te veel koekjes. Koop dat alleen bij feestjes. Dan leren ze snel dat het geen zin heeft om er naar te vragen. Zorg voor goede alternatieven, zoals druiven, een gekookt eitje of plakje kaas als tussendoortje. Aankleden voor de tv in de ochtend? Waarom niet? Het geeft jou de tijd om rustig een broodje te smeren. Vind je het gezellig om samen te ontbijten? Prima, als het dan ook echt gezellig is. Maar dat is het vaak niet door de ochtendstress. Kies er liever voor om in de avond en tijdens de zondagmiddaglunch écht gezellig samen te eten, en laat het verder een beetje los. Qua kleding geldt de regel: als het maar warm genoeg is. En verder? Laat je kind lekker aantrekken wat het wil.

Gooi de strijkplank de deur uit.
Ja, doe maar. Doe de voordeur open. Pak de strijkplank onder je arm. En nu, gooien. Zo ver je kunt. In het huis van de makkelijke moeder wordt niets gestreken. Dat scheelt een hoop werk. Wist je dat veel jurken en shirtjes helemaal niet kreuken als je ze nat (dus direct uit de wasmachine) op een haakje hangt en op die manier laat drogen? Wees kieskeurig in wat je koopt. Wellicht staat die blouse super leuk bij je collegaatje, die single is en geen kinderen heeft. En dus alle tijd van de wereld heeft. Accepteer; die tijd heb jij niet. Want de tijd die jij kwijt bent met het strijken van al die stomme blouses, kun jij veel leuker besteden. Tip: kleding van wat dikkere of stevigere stof kreukt het minst, zeker als je het direct vanuit de wasmachine op een hanger hangt.

Ja, doe maar. Doe de voordeur open. Pak de strijkplank onder je arm. En nu, gooien!

Ga nooit met kinderen “gezellig” winkelen.
Kies 1 webwinkel, H&M is een hele makkelijke, en koop daar alle kinderkleding. Ga nooit en te nimmer “gezellig” winkelen met kinderen. En zeker niet, nooit, op zaterdagmiddag. Moet je kind toch mee? Dan neem je één kind tegelijk mee. Heb je gelijk quality-time met elkaar. Nooit, nooit, nooit twee of meer meenemen. Doe het jezelf en elkaar niet aan. Kinderen zijn er namelijk na 1 winkel klaar mee, en dan houden ze het nog lang vol. Die zeldzame keer dat ik met een kind in de stad ben gebruik ik enkel om voor de zekerheid een maat te passen bij H&M, en verder? Alles online, bij H&M zodat ik precies weet hoe de kleding valt. Webwinkelen doe je makkelijk ’s avonds als de kids op bed liggen. Of samen met de kinderen op zaterdagochtend. Heb je de rest van de dag tijd om, al dan niet samen, op de bank een boekje te lezen. Trouwens, boodschappen doen op donderdagavond zonder kinderen is ook heel relaxt. Zeker nu de meeste supermarkten tot 22.00 uur open zijn.

Je hoeft niet alles samen te doen, gun elkaar een beetje rust.
Ben je met twee ouders? Wat een luxe! Als je elkaar tenminste een beetje rust gunt. Ik ken gezinnen waarbij iedereen op zondagochtend om 07:00 uur aan het ontbijt zit. Dus: kinderen worden vroeg wakker, moeder staat op, sleurt vader chagrijnig het bed uit er wordt al zuchtend een ontbijt gemaakt. Niet doen joh. Laat elkaar lekker een beetje met rust. Gun elkaar dat, als ouders. Het komt regelmatig voor dat één van ons uitslaapt op zaterdag, en de ander op zondag. We ontbijten dan niet samen, maar maken een lunch op zondag. En weet je, we gaan zelfs wel eens een weekje weg met een deel van de familie zonder dat we allemaal mee gaan! Ben je alleen? Zorg dat je een fijne bank hebt waarop je zelf nog een beetje kunt bijslapen (dekbed mee), terwijl de kinderen op zondagochtend naar Nick Junior kijken.

Het is wat pittig om een dreumes en een peuter te hebben, maar die moeite betaalt zichzelf wel weer terug.

Krijg de kinderen kort achter elkaar.
Nee, dit heb je zelf niet voor het zeggen. Was het maar zo simpel. Maar probeer het in ieder geval. Met 1 baby is het al chaos, dus er kan net zo goed nog eentje bij. Ik moet toegeven, het is wat pittig om een dreumes en een peuter te hebben. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat die moeite zich dubbel en dwars terug betaalt als ze groter zijn. Want: ze gaan tegelijk op bed. Kunnen makkelijk op 1 kamer slapen en dus zijn ze niet bang ’s nachts. Het duurt niet heel lang voordat ze allebei op school zitten (walhalla, wat een vrije tijd overdag!) en ze kunnen elkaar helpen. Met ontbijt maken bijvoorbeeld, zodat jij je nog eens omdraait op zaterdagochtend. Maken je kinderen snel ruzie? Daar moet je zelf iets aan doen. Het liefst al op een zo jong mogelijke leeftijd. Haal snel de angel uit de ruzie en vertel (of doe voor) hoe het wel moet. Benoem waarom je denkt dat het mis ging, en luister naar allebei de verhalen. Kinderen moeten alles leren, ook hoe je fatsoenlijk met elkaar om gaat. Bij de makkelijke moeder gaan ze samen op de trap als ze ruzie maken. Ze mogen er pas af als het, eventueel met mijn hulp, opgelost is. Ons motto thuis? Lief doen voor elkaar, daar kom je veel verder mee.

Ben voorbereid op nood.
Als je bent voorbereid op lastige situaties, dan kun je er relaxter mee om gaan. Zo liggen mijn kinderen al vanaf heel klein in een 1-persoonsbed. Het voordeel is dat je daar makkelijk even naast kan liggen om te troosten. Er ligt ook altijd een extra matras met hoes onder 1 van de bedden, voor het geval er een kind ziek is. Dan slaap ik daar op. Ik slaap zelf beter, en kan een kostemmer grijpen als dat nodig is. Ook ligt er altijd een dekbed en kussen + hoes in de kast klaar voor het geval een van de kinderen per ongeluk in bed plast of spuugt. Scheelt ’s nachts een hele hoop gedoe, zoeken en tijd. En dan lig ook jij lekker snel weer in bed. De kinderen slapen trouwens NOOIT bij ons in bed. Ze mogen er wel naast liggen met hun eigen matras, of ik lig naast hun op een extra matras. Mijn bed is mijn bed. O ja, en die van papa.

Zie je die bank? Daar kun je op slapen.

Zie je die bank? Daar kun je op slapen.
Moederen is vermoeiend. De overtreffende trap van moe is moeder. Vroeg op, veel te doen, laat op bed, in de nacht er weer uit. Grijp daarom je kans om af en toe overdag een beetje bij te slapen. Heerlijk op de bank. Dekentje mee, en even een klein uurtje tukken als de kinderen op school zijn. Je kunt er de rest van de dag weer tegen en voelt je een stuk vrolijker dan wanneer je oververmoeid achter de bende aan moet draven. Stofzuigen kun je wel weer doen als de kinderen aan tafel zitten te tekenen.

Plan minder.
Sommige dingen moeten. Kinderen moeten naar school, en je baas vindt het wel prettig dat je op je werk verschijnt. Maar…. verder kan de agenda een stuk minder vol. We willen overal bij zijn, want alles is leuk. En goed voor onze kinderen. Hockey, voetbal, ballet, feestjes, uit eten met vriendinnen, muziekles, vakanties, weekendjes weg, bioscoop en ga zo maar door. Als je een beetje je best doet kan je agenda in januari al vol gepland zijn tot in december. Stop. daar. mee. Plan op de tandarts en de zomervakantie na, niet verder dan twee tot drie weken voor uit. En ga ook daar flexibel mee om. Je hóeft niet overal bij te zijn. Plan vaste zaken, zoals zwemles of sport, op 1 of 2 middagen. Schrijf je niet in bij het zwembad om de hoek, maar kijk ook verder. Wie weet past die lestijd beter in de agenda. Laat de kinderen niet verder dan 2 dagen voor uit met een vriendje afspreken. Kinderen leren hierdoor flexibel in het leven te staan, en het geeft jou mogelijkheid om plannen aan de dag zelf aan te passen. Want wie wil er nou vast zitten aan allerlei afspraken als de zon eindelijk een keertje buiten schijnt? De makkelijke moeder in ieder geval niet. Die holt liever met kinderen en parasol onder de arm richting het plantsoen. Wist je trouwens dat het ook super attent is om een kadootje (tijdschrift, chocolade, etc.) mooi ingepakt via de post te versturen in plaats van een middag lang verplicht op een verjaardag te zitten?

Plan minder. Je hoéft niet overal bij te zijn.

 

Een gedachte over “Makkelijk moederen in 8 stappen

Reacties zijn gesloten.