Haal het maximale uit de zomervakantie!

Na een paar dagen (weken) heerlijk op vakantie te zijn geweest weet je het zeker; de rest van dit jaar trap je niet meer in de valkuil van stress, drukte en haast. Nee, vanaf nu ga je, ook als je geen vakantie hebt, zen door het leven. Lukt wel hè? Het eerste half uur dat je weer terug bent op je werk. Maar daarna? Vakantiegevoel? Wat was dat ook alweer? Daarom; houd vast die zomer!

Bedenk dat je maar 8 uur werkt op een dag (of minder). De overige uren van de dag ben je dus vrij. En kun je die vakantiemodus prima vasthouden, áls je daar een beetje moeite voor doet. Je kinderen zijn vaak  langer vrij dan jij, en kunnen je prima helpen om dat zomergevoel in je bol te houden.

Flexibele werktijden
Misschien is het wel mogelijk dat je wat flexibelere werktijden hanteert dan buiten de zomervakantie. Begin bijvoorbeeld heel vroeg. Wie om half 7 begint met werken, is rond 3 uur in de middag alweer vrij. En prima tijd om de kids op te halen en richting het open lucht zwembad te vertrekken!

Dineren op z’n Frans
Voor wie wel eens in de zomer aan het begin van de avond langs een Franse boulevard loopt is het een bekend fenomeen. Hele families slepen huisraad en een tas vol eten richting het strand om samen te dineren bij de ondergaande zon. De kinderen trappen nog even een balletje en moeders staat ter plekke de satésaus op te warmen op een campinggasflesje met brander. Waarom zouden we die gewoonte in Nederland niet invoeren? Woon je niet dicht bij het strand? Een plantsoen of park is ook een prima  achtergrond decor. Op het menu? Denk aan stokbrood, salade (thuis gemaakt), sausjes, meloen of ander fruit en eventueel wat vlees in een kleine pan of BBQ.

Dineren op z’n Spaans
Over dineren gesproken; Waarom zou je alleen uit eten gaan in het weekend? Haal de kinderen op na je werk, zoek een lekker tapasrestaurantje,  en laat iedereen kiezen wat hij of zij lekker vindt. Enne, dankzij de vakantie hoeven de kinderen niet vroeg op bed dus kun je heerlijk rustig aan doen.

Warm = water
Zet de gehele vakantie een tas klaar met zwemspullen, zodat je na je werk bij hitte direct verkoeling kunt zoeken in een meertje, waterplas of zwembad. Wedden dat je je werkstress vergeet als je een wedstrijdje “wie kan het beste bommetje maken” doet?

Badminton, Jeu de boules, tafeltennis, voetballen
Eten op? Naar buiten! Net als tijdens de vakantie. Badmintonnen, jeu de boulen, tafeltennissen, wandelen enz. kan ook prima in je eigen straat of je eigen buurt. Plof niet direct met elkaar op de bank voor de tv, maar houd de zomer vast door ook na het avondeten nog lekker buiten actief te zijn. TV kijken kan in de herfst ook wel weer.

Plan 6 weken lang geen extra afspraken
Wie heel bewust 6 weken lang de zomer viert, zal ook na de zomer makkelijker de stress ontwijken. Plan bijvoorbeeld geen tandarts afspraak midden in de vakantie. Ga heel kritisch met je vrije tijd om. Denk bij elke geplande afspraak: “Heb ik daar zin in?” Als het antwoord nee is, dan mag je 6 weken lang vrijstelling. Tenzij je kies af is gebroken natuurlijk, of je echt niet onder een afspraak uit kan. Moet je een cursusdag volgen op je werk waardoor je extra moet terug komen? Vraag je chef of je na de vakantie mag aansluiten, of compenseer het direct in dezelfde week door een dag vrij te nemen.

Dagjes weg
Plan een aantal dagjes weg. Door deze wel vooraf te plannen loop je niet het risico dat je in de dagelijkse sleur blijft hangen en alleen het huishouden gaat doen als je vrij bent. Laat de kinderen kiezen wat ze graag willen doen op een dag, en ga dat dan ook doen. Juist door je mee te laten voeren met de wensen van het hele gezin, houd je het onvoorspelbare van de vakantie vast. Willen ze graag bowlen? Lekker doen! Of maak eens een rondvaart door je eigen stad. Het is super leuk om alle bekende plekken eens vanaf het water te bekijken. Nog leuker; huur waterfietsen!

En verder?
– Ontbijt in de speeltuin met stokbrood, kruidenboter en chocoladepasta. Wat kan jou het nou schelen dat er om 07:00 uur nog geen andere mensen in de speeltuin zijn? – Koop bij de Action wat goedkope schilderdoeken, kwasten en verf en ga met elkaar landschapjes schilderen aan de rand van de stad.
– Doe de weekboodschappen al op donderdagavond zodat je zaterdag en zondag helemaal vrij hebt.
– Heb je nog ergens drie dagen achter elkaar vrij? Zoek een camping in een dorpje in de buurt en verleng het zomerse gevoel met een spontane minivakantie. Neem alleen het hoognodige mee (je bent toch dicht bij huis) en geniet nog even extra van de zomer.