Dus jij werkt veel. En de kinderen dan? Vragen die vrouwen vaak voor hun kiezen krijgen, gesteld aan drie mannen aan de top.

Vaders met een carrière aan de top. Hoe regelen die het eigenlijk thuis? De NOS stelde  laatst  een aantal mannen met een topcarrière dezelfde vragen als vrouwen met een topcarrière vaak krijgen. Helaas stelden ze deze vragen aan mannen met kinderen die al uit huis waren. En dus waren de vragen voor deze mannen niet echt relevant. Ik deed het dunnetjes over en belde met drie topmannen, die naast topmannen ook topvaders blijken te zijn.  Van kinderen die nog lang niet de deur uit zijn. Hoe regelen ze dat nou, zo’n topcarrière naast het vaderschap?

 

Plannen is bij ons het codewoord

Patrick Brouns, Gedeputeerde bij de Provincie Groningen (CDA)
Leeftijd van de kinderen: 7 & 10 jaar

Zeg Patrick, je hebt een goedlopende carrière in de politiek en bent vorig jaar benoemd tot Gedeputeerde bij de Provincie Groningen, wat in de praktijk betekent dat je geen baan van 9 tot 5 hebt.  Je kinderen zijn 7 en 10 jaar oud. Hoe regel je dat eigenlijk tPatrick Brouns (2)huis?
Plannen is bij ons het codewoord. Elk weekend pakken we de maandplanner erbij en dan bekijk ik samen met mijn vrouw op welke dagen we oppas nodig hebben. Ik zorg er voor dat niet alleen de agenda van thuis aansluit bij de werkagenda, maar ook andersom. Een inloopochtend van de basisschool heeft bijvoorbeeld hoge prioriteit in mijn agenda. Aan het begin van het schooljaar bekijk ik de jaarplanning van de klassen van mijn kinderen en dan plan ik alvast een aantal dingen in waar ik absoluut bij wil zijn.

Is het een beetje te doen? De combinatie kinderen en politiek? Ja en nee. Ik ben bijvoorbeeld weinig thuis tijdens het avondeten op doordeweekse dagen. Ik sta altijd vroeg op en bereid alvast mijn dag voor. Daarna maak ik het ontbijt voor de kinderen en moet ik de deur uit. Dus er komt nog al wat terecht op de schouders van mijn vrouw, die parttime buiten de deur werkt. Aan de andere kant kun je mijn werk ook juist heel goed combineren met  kinderen. Zo heb ik bij mijn aanstelling aangegeven dat ik het prima vind om in het weekend bij activiteiten aanwezig te zijn die horen bij het werk als Gedeputeerde, maar dat ik dan wel mijn kinderen mee wil kunnen nemen.  Dat gaat prima. Mijn kinderen komen daardoor op plekken waar ze anders niet zouden komen, en dat is eigenlijk wel heel erg leuk.

Zou je je werk anders inrichten als de Provincie daar de mogelijkheid voor gaf? Nee, ik denk het niet. Om mijn werk goed te kunnen doen moet ik gewoon veel op pad. Het is niet mogelijk om het half te doen.  Ik heb er bewust voor gekozen om nu pas de stap naar Gedeputeerde te maken. Ik vond het belangrijk om te wachten totdat dat mijn kinderen groot genoeg zouden zijn om te snappen wat mijn werk inhoud. Onlangs hield mijn dochter een spreekbeurt op school. Dat ging over de politiek. Ik was samen met een collega-Gedeputeerde aanwezig om vragen te beantwoorden. Op zo’n moment ben ik er heel erg trots op dat mijn kinderen nu al meekrijgen hoe de politiek werkt!

 

De vrijdag is heilig

Wouter van Dun, E-commerce manager bij Independer
Leeftijd van de kinderen: 3, 5 & 6 jaar

Hé Wouter, je bent E-commerce manager bij Independer. Je vrouw heeft ook een mooie carrière. En jullie hebben 3 kleine kinderen. Hoe regel je dat eigenlijk thuis?
Wouter van Dun
We vinden het belangrijk om én allebei een leuke baan te hebben, én er samen voor ons gezin te zijn. Dat houdt in dat we allebei 4 dagen werken. Mijn vrije dag is op vrijdag. Voor mij is die vrijdag heilig. Ik ben onlangs van baan gewisseld en het was voor mij belangrijk dat ik ook bij een nieuwe baas 4 dagen zou kunnen werken.  Sinds de kinderen er zijn werk ik heel bewust niet meer 5 dagen in de week. Ze zijn nu nog klein, dit is de periode waarin ze echt afhankelijk zijn.  We hebben het geluk dat er niet 2, maar 3 oma’s aanwezig zijn om in te springen waar nodig, en dat doen ze ook graag. En onze jongste gaat 2 dagen in de week naar de crèche.

Krijg je genoeg mee van de kinderen? Van school bijvoorbeeld, en sport? Nu ik maar een minuut of 15 onderweg ben naar mijn werk kan ik makkelijk elke ochtend de kinderen naar school brengen. We wonen tegen over de school, wat heel prettig is. Als er oudergesprekken zijn op school, dan plannen we het zo dat we er bij voorkeur samen naar toe kunnen gaan. Laatst was er een optreden  op school, dan ga ik eerder weg van mijn werk. We zijn een gezin dat de neiging heeft om in zeven sloten tegelijk te lopen. Op een gegeven moment gingen we met de kinderen naar hockey, voetbal, peuterdans en zwemles. We hebben daar inmiddels wat bewustere keuzes in gemaakt. Het moet niet te gek worden.

Is je carrière goed te combineren met drie kleine kinderen? Ja, dat is het absoluut. Zeker nu ik bij Independer werk. Het was niet de reden om bij mijn vorige werkgever weg te gaan, maar de kortere reistijd is een enorm voordeel. Zelfs als ik ’s avonds tot kwart voor zes door werk, kan ik nog aanschuiven bij het avond eten. Het is heerlijk om weinig reistijd te hebben. Daarnaast is het erg prettig dat mijn eigen manager ook kinderen heeft. Toen ik aangaf dat ik 4 dagen wilde werken was dat geen enkel probleem. En als ik eerder weg ga vanwege de kinderen, en in de avond nog wat doorwerk, is dat ook geen punt. Een werkgever die flexibel is, maakt het als ouder prettig om voor te werken. Ik ben er van overtuigd dat je productiever bent in je werk als je deze ruimte krijgt.

Is er nog iets dat je eigenlijk anders zou willen doen  als je de mogelijkheid had? Ik raad iedereen aan om te kijken of het mogelijk is om flexibel om te gaan met werktijden, aanwezigheid op kantoor, thuiswerken enz. Mijn vrije dag is vrijdag, maar als het nodig is voor thuis dan wil ik de mogelijkheid hebben om dit om te zetten naar een andere dag. Ook merk ik dat een kortere reistijd echt verschil maakt. Toen ik nog in Amsterdam werkte, moest ik uiterlijk om half 5 weg  als ik de kinderen op moest halen. Anders stond ik hopeloos in de file. Daar heb ik nu helemaal geen last meer van. Ik vind het belangrijk om de kinderen naar school te kunnen brengen, een vaste dag thuis te zijn door de week, en in het weekend met ze op pad te kunnen. Dat kan allemaal. Én ik heb een leuke baan. Het is goed zoals het nu is.

 

Je moet allebei doen waar je goed in bent

Jaap Kruizenga, Directeur Preventief veiligheidsdiensten
Leeftijd van de kinderen: 5, 9, 12, 16 & 17 jaar

Zeg Jaap, met 5 kinderen thuis een goedlopende carrière hebben waarbij je niet alleen directeur bent, maar ook eigenaar van het bedrijf. Hoe regel je dat allemaal?

Jaap Kruizenga

Mijn kinderen zijn in de leeftijd van 5 tot bijna 18. We regelen een hoop dingen samen en de kinderen helpen mee. Op zondag hebben we werkoverleg, dan bekijken we de planning voor de komende week. Mijn vrouw werkt 20 uur in de week, en daarnaast hebben we hulp van onze ouders. Mijn moeder gaat met onze jongste naar zwemles, en mijn schoonouders passen elke maandag op. Ook als er onverwachte dingen gebeuren dan springen opa’s en oma’s in. Ze wonen dichtbij en ondersteunen ons waar dat nodig is.  Nu de oudste kinderen groter zijn kunnen ze een hoop dingen zelf, dat maakt het makkelijker. Sinds juli vorig jaar ben ik eigenaar geworden van Preventief Veiligheidsdiensten, en kan ik mijn werkdagen wat beter plannen.

Kun je het combineren? Een groot gezin en een eigen bedrijf? Ik heb met mijn vrouw afgesproken om er het eerste jaar vol tegen aan te gaan en daarna te bekijken hoe ik mijn werk het beste kan plannen in combinatie met ons gezinleven. En eigenlijk valt het me nu mee. Het scheelt dat ik goed wist waar ik aan begon. Preventief beveiliging doet onder andere de beveiliging bij FC Groningen. Toen ik nog Facilitair Manager was bij deze club, was ik ook al verantwoordelijk voor Preventief. In mijn rol als Facilitair Manager was ik bij elke wedstrijd aanwezig en was het wedstrijdschema een leidende draad in mijn agenda. Nu ik eigenaar ben van Preventief kan ik er voor kiezen om ook wel eens niet aanwezig te zijn bij een wedstrijd. We gaan elk jaar een weekend weg, en dan kwam ik voor de wedstrijd altijd terug. Voor het eerst sinds jaren ben ik de afgelopen keer niet terug gekomen, want het team van Preventief draait gewoon goed, ook als ik er een keer niet ben.  En ik ben ook gewoon twee weken op vakantie geweest, terwijl het wel net een hele drukke periode was. Het feit dat Preventief een bestaand bedrijf was toen ik het overnam maakt dat dat kan. Het is anders als je een zaak vanaf de grond moet opbouwen.

Krijg je naast je werk genoeg mee van de kinderen op het gebied van bijvoorbeeld school? Ik heb sinds het overnemen van Preventief meer tijd voor het gezin. Dat was vorig jaar ook één van de redenen om deze stap te zetten. Ik breng de jongste kinderen in ieder geval 1 keer in de week naar school. Maar eigenlijk bemoeit mijn vrouw zich vooral met zaken als school en huiswerk. We hebben mazzel dat onze kinderen het goed doen op school. Als de kinderen vragen hebben over huiswerk kunnen ze goed bij mijn vrouw terecht. Ze is hoger opgeleid dan ik en weet veel meer van bijv. wiskunde. Ik zorg voor de praktische zaken. Ik rij als dat nodig is, of ik lap een fietsband. Schoolzaken liggen mijn vrouw nou eenmaal beter.  Je moet allebei doen waar je goed in bent!