Een jongensfeestje! Help!

Het vooruitzicht van 8 stuiterende jongens in mijn huis is meestal een reden om op tijd te bedenken wat we met Vinnie’s feestje doen. En dat hoeft echt niet altijd buiten de deur te zijn, want een goed gepland jongensfeestje kan ook prima thuis. Maar euhm, berg die mooie vaas maar wel even op voor de zekerheid ;-)

Het bos
Het eerste voorstel dat ik aan Vinnie doe is eigenlijk elk jaar hetzelfde; het bos. Het bos is de ideale plek om een bende stuiterende jongens te vermaken. Toen Vinnie nog een kleuter was, was het helemaal makkelijk. Dan nam ik een snoeptrommeltje met lekkers mee en dat was eigenlijk het enige. We gingen dan een speurtocht doen, waarbij ik de route én de vragen ter plekke uit mijn duim zoog. Terwijl ik de jongens afleidde, tekende mijn lieve assistent a.k.a. mijn vader, snel met een tak een pijl op de grond en dan renden de jongens dol enthousiast de aangewezen richting uit. Kwamen we bij een vijver dan liet ik ze de eendjes tellen. Lagen er veel blaadjes op de grond, dan deden we een wedstrijdje wie het grootste blad kon vinden. En ergens aan het einde mikte ik het blikje snoep achter een struik en dan moesten ze daar de schat zoeken. Appeltje eitje.

Als je bang bent om er tijdens de speurtocht niet uit te komen dan kun je vooraf een en ander aan vragen voorbereiden. Maar echt, kleuters kun je alles wijsmaken dus met een beetje fantasie kom je een heel eind!

Film kijken en dino’s beschilderen
Toen Vinnie wat groter werd wilde hij graag thuis een film kijken. Ook dat is met jongens wel goed te doen, al heb je er soms kinderen bij die snel afgeleid zijn en door het huis gaan dwalen. Om dat te voorkomen leg ik gewoon een doos lego in de huiskamer. Jongetjes die het niet leuk vinden om de hele tijd naar een film te kijken kunnen dan ondertussen mooie gebouwen van LEGO 4c5df5abbaffe69e3e59f674f96dad98maken én ondertussen toch de film zien. Twee vliegen in 1 klap.

Als we een film gaan kijken zorg ik meestal ook voor een andere, kleine activiteit om de middag mee te beginnen. Ik vond laatst bij de action hele toffe houten skeletten van dino’s. De jongens moesten deze zelf in elkaar zetten en beschilderen. Super leuk en het staat garant voor een minuutje of 20 opperste concentratie.

Verdere benodigdheden op een filmfeestje:
Popcorn. Heel veel popcorn. En een stofzuiger om de bende weer op te zuigen als het festijn over is. O ja, en een toffe film natuurlijk! Tip: kies niet een film die onlangs in de bios is geweest. Dan is er grote kans dat veel kinderen hem al hebben gezien. Soms is het verstandiger om een beetje een oudere film te kiezen. De mensen van de videotheek kunnen je er goed over informeren.

Klimmen en klauteren
Laatst was Vinnie op een feestje bij een jongetje en toen gingen ze klimmen. Hij vond dit geweldig! Dit soort actieve feestjes is vooral geschikt vanaf groep 4, anders zijn sommige kinderen nog wat onhandig of bang. Andere actieve kinderfeestjes zijn bijvoorbeeld: bowlen, lasergamen (vanaf een jaar of 10), paintballen (ook 10+), schaatsen, zwemmen, bootcampen! Woon je in het noorden van het land. Kijk dan eens bij waddenfun.nl voor übercoole indoor klimparcoursen.

Voetballen!
Voor veel jongens bestaat er maar 1 sport. Voetbal. O ja, en voetbal en voetbal en voetbal. Dus; lekker voetballen met elkaar! Ook heel tof is het bezoeken van de favoriete betaald voetbalorganisatie voor een rondleiding of speciaal kinderarrangement. Bij verschillende clubs kun je namelijk je verjaardagsfeestje vieren in het stadion of gezamelijk een wedstrijd bezoeken. Hoe gaaf?!

Wil je liever een echt actief voetbalfeestje? Bekijk dan of je via de gemeente een uurtje een (deel van een) sporthal kunt huren. Scheidsrechtersfluitje mee en voetballen maar! Maak een klein toernooitje en zorg voor prijsjes voor de deelnemers. Want meedoen is belangrijker dan winnen. Toch? Alhoewel…. Daar denken de jongens vast anders over.

(Vind je een sporthalfeestje wel leuk, maar heb je geen voetballer thuis? Dit feestje werkt ook goed met indoorhockey, volleybal en apenkooi!)

Als alles tegen zit: de achter-de-hand-optie
En als alles tegen zit (zoals de stortregen bij ons laatste geplande bosfeestje) dan is er altijd nog wel ergens een indoorspeeltuin waar je terecht kan. Vinden kinderen vaak prachtig en je hebt de hele middag geen kind aan ze. Tijdschriftje mee, koffie bestellen en met je beentjes omhoog. Easypeasy!