Verrassing net over de grens; ontdek Münster en Osnabrück!

Niet ver van de Nederlandse grens liggen de Duitse steden Münster en Osnabrück. Twee steden die veel met elkaar gemeen hebben en, niet heel onbelangrijk, ideaal zijn voor een weekendje weg met kinderen. Op naar het buitenland, maar dan niet zo heel ver rijden. Of, lekker met de trein!

Osnabrück en Münster zijn zustersteden. Ze zijn beide omringd door prachtige natuur, hebben een gezellige knusse binnenstad met alle ingrediënten van een wereldstad. Je waant je in een ver oord, en dat zo dicht bij huis. Zowel Münster als Osnabrück zijn met de trein te bereizen met een directe Nederlandse verbinding. Voor Münster stap je op de trein in Enschede en voor Osnabrück vertrek je vanuit Hengelo.

Münster, de fietsstad van Duitsland

s_prinzipalmarkt3
Bron: http://www.muenster.de

Mocht je wel de auto meenemen, overweeg dan om de fietsen achterop te gooien. Münster is namelijk dé fietsstad van Duitsland. Midden in het centrum ligt een autoluwe boulevard die wél bereikbaar is voor fietsers en wandelaars en de fietspaden zijn er super goed. En wist je dat Münster in 2004 verkozen is tot meest leefbare stad ter wereld?

Een echte trekpleister is de Allwetterzoo. Bij deze dierentuin is zo veel meer te beleven dan alleen aapjes kijken! Je kunt zelf de olifanten voeren samen met de oppassers, moet oppassen dat je nier per ongeluk over een pinquïn struikelt omdat die hun mars over de bezoekerspaden waggelen en kunt wel 3000 (!) verschillende dieren zien.

Ook shopverslaafde mama’s (en papa’s) kunnen hun hart ophalen in Münster. Het centrum is knus, met korte straatjes en er is voor iedereen wel iets leuks te vinden. En na een dagje winkelen plof je neer bij een van de hippe lunchcafés of mooie loungeplekken aan het water. Kortom, wie een heerlijk weekendje weg wil in het buitenland maar daarvoor niet uren in de auto wil zitten moet absoluut eens richting Münster gaan!

Osnabrück heeft het allemaal!

Ook Osnabrück heeft een mooie dierentuin. De 1800 dieren wonen hier in een natuurlijke omgeving en op sommige plekken kun je er zo dicht bij komen dat je ze bijna kunt aanraken.

 

 

csm__mg_3194_280bc2c7f2
Bron: http://www.osnabrueck.de

Osnabrück heeft een heel tof centrum. Er zijn 7 wijkjes met elk hun eigen karakter. Zo heb je het modekwartier, een antiek en kunst wijk en een buurtje met wonen en lifestyle. De echte hoofstraat is de Krahnstra§e. Hier vind je speciaalzaken afgewisseld met kleine trendy boetiekjes. En overal is wel een fijne bistro of kroeg te vinden.Zijn de kinderen zat van het winkelen? Dan kunnen ze heerlijk spelen bij speeltuin Adolf-Reichwein-Platz, dat tussen het oude centrum en het nieuwe winkelcentrum ligt.

Rond kerst vind je in Osnabrück de allermooiste kerstmarkt van Noord-Duitsland. Al 100 jaar staat dezelfde antieke draaimolen als blikvanger naast het raadhuis  en staat de metershoge dennenboom met lichtjes garant voor instant sfeer en warmte.

Het motto van de ondernemers in Osnabrück is niet voor niets: Osnabrück heeft het allemaal! En dat midden in de prachtige Duitse natuur.

Benieuwd naar deze twee super leuke steden vlak over de grens? Meer informatie vind je hier: Munster en hier: Osnabrück