Basisschoolkeuze maken, waar let je op?

Iedere ouder krijgt er mee te maken; zodra je kind 4 jaar is wordt het tijd voor de basisschool. Hoe goed je ook je best doet om in gedachten die eerste schooldag zo lang mogelijk uit te stellen, je zult er aan moeten geloven. En dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Het begint met het maken van een schoolkeuze. Welke school wordt het? Waarom? Welke manier van lesgeven spreekt je aan? Wat vind je van een continurooster? Allemaal vragen waar je niet 1, 2, 3 antwoord op hebt. maar die wel belangrijk zijn bij het maken van de juiste keuze. Hoe vind je een school die goed bij jullie past?

Maak kennis met de Daltons
Van alle onderwijssystemen in Nederland zijn Dalton, Jenaplan en Montessori de bekendsten. Het onderwijssysteem bepaald de manier van lesgeven, de opbouw van de groepen en bijvoorbeeld ook de dagindeling. Het is dus belangrijk dat het onderwijssysteem goed aansluit bij je eigen ideeën over onderwijs. Bedenk vooraf welke dingen jij belangrijk vind voor je kind en verdiep je in de verschillende systemen. Het komt ook voor dat scholen niet vanuit een bepaald systeem werken, maar een eigen kijk op onderwijs hebben. Je vindt vaak informatie op de website van de scholen.

Small genius

Het rooster
Vroeger hadden alle kinderen ongeveer hetzelfde lesrooster. Dat is tegenwoordig heel anders. Sommige scholen houden vast aan het traditionele model waarbij kinderen tijdens de lunch een uur of meer thuis of op de overblijf lunchen . Andere scholen hebben juist een continurooster, waarbij de kinderen op school (korter) lunchen en elke middag om 14.00 uur vrij zijn. Omdat scholen zelf hun schooltijden mogen bepalen mits ze aan de urennorm voldoen, zijn er ook heel veel andere schoolroosters te bedenken. Let op! Het komt voor dat bijv. groep 1 t/m 4 op vrijdagmiddag vrij zijn, en groep 5 t/m 8 niet. Of dat de onderbouw op woensdagmiddag vrij is vanaf 12:00 uur en de bovenbouw vanaf 13:00 uur. Bekijk goed hoe het is geregeld bij de school van je keuze en bedenk wat je wel en niet handig vindt.

Dichtbij, dichterbij, dichtbijst?
Het ligt voor de hand om eerst bij de dichstbijzijnde school te gaan kijken. Een groot voordeel daarvan is dat er altijd wel een paar buurkinderen op die school zitten en dat je lekker lopend of met de fiets kunt gaan. Als de kinderen ouder zijn kunnen ze zelfstandig naar school!

Sfeer proeven
Ik raad je aan om altijd meerdere scholen te bezoeken voordat je een keuze maakt. Je kunt dan een goede afweging maken. Stel precies dezelfde vragen op verschillende scholen, zodat je niets over het hoofd ziet. Heeft een school een traditioneel rooster en zie je dat heel erg zitten? Vraag dan altijd voor de zekerheid of er tekenen zijn dat ze binnen een aantal jaren overgaan naar een continurooster. Zekerheid heb je nooit, maar dan heb je in ieder geval een goed beeld. Verder kun je vragen naar de bijvakken. Wordt er muziekles gegeven? Hoe is gymnastiek geregeld? Doet de school aan techniek- of natuuronderwijs? Hoe belangrijk is cultuur in het programma?

VSO, TSO, BSO, NSO, enzo
Heb je ergens op de schooldag / in de schoolweek kinderopvang nodig? Dan kan dat misschien wel op school. Het voordeel daarvan is dat er veel schoolgenootjes heen gaan, maar het nadeel is dat je kinder dus de hele dag op school zit. Wij kozen in het verleden juist heel bewust voor een BSO buiten school zodat de kinderen na schooltijd ook echt “uit” school waren.

Het is erg handig om goed in kaart te brengen welke regels er gelden over halen en brengen. Bij sommige scholen mag je de kinderen al om 08:15 uur in de klas brengen. Wel zo handig als je vlak na 08:30 uur een afspraak hebt. Er zijn ook scholen waarbij de kinderen pas om 08:25 uur naar binnen mogen. Je staat in de praktijk dan niet eerder dan 08:35 uur weer buiten. Waarschijnlijk laat je de keuze voor de school hier niet van af hangen, maar het is wel zinvol om na te vragen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

O719180.jpgNiet onbelangrijk, wat wil je kind eigenlijk zelf?
Hoewel kinderen nog klein zijn als de eerste schooldag in zicht komt, hebben ze vaak al wel gevoel voor sfeer. Waar voelen ze zich thuis? Kinderen die zich prettig voelen gaan een stuk makkelijker naar school dan een kind wat bang is en zich niet prettig voelt. De vergadering inrennen terwijl je net een krijsende kleuter bij juf hebt moeten achterlaten is niet zo fijn. Neem je kind dus gerust mee tijdens de scholenzoektocht. Heeft de school liever een gesprek zonder dat het kind er bij is? Je kunt altijd na schooltijd op de verschillende schoolpleinen gaan spelen en samen naar binnen gluren. Vraag gerust welke school hij / zij het leukste vond en neem dat mee in de overweging. Een kind dat met veel plezier naar school gaat is heel wat waard!

Voor de randstedelingen onder ons
In sommige delen van de randstad is het lastig om je in te schrijven op een school. Wachtlijsten zijn erg lang en ouders schrijven kinderen daarom in op verschillende scholen. Waar je in good old Drenthe rustig kunt gaan nadenken als je kind zijn derde verjaardag is gepasseerd, moet je er in de randstad al veel vroeger bij zijn. Soms heb je “voorrang” als je kind al bekend is bij de kinderopvang waarmee een school samenwerkt. Handig om  te bedenken als je de keuze voor een crèche of peuterspeelzaal gaat maken .