Een weekendje weg; Op naar Brugge!

Brugge is het ideale weekendje weg zonder kinderen. Want; romantisch, niet te groot en niet te ver weg. De oude binnenstad van Brugge doet aan als een filmdecor. Alles is op wandelafstand en dankzij het vele water heet het niet voor niets “het venetië van België”. Dus, parkeer de kinderen een lang weekend bij opa en oma en stap samen in de auto richting België. Brugge, here we come!

Grote Markt van BruggeBrugge is zelfs vanuit het uiterste noorden van Nederland op rijafstand (een uur of 5 vanaf Groningen). Deze Belgische stad ligt op ongeveer 2 uur en een kwartier rijden vanaf Utrecht en is daarmee een prima uitvalsbasis voor een weekendje weg. In het oude centrum zijn zowel hotelketen IBIS als Novotel gevestigd, en voor de wat grotere portemonee is het Crowne Plaza met zijn 5 sterren een echte aanrader. Maar goed, even terug naar dat IBIS-hotel voor de minder rijken onder ons; ook dat is fijn overnachten. De binnenstad van Brugge is niet heel groot en daarom wandel je makkelijk overal heen. Tipje voor je auto; Deze zit je gratis net iets buiten de binnenstad en dat scheelt veel parkeerkosten. Als je eenmaal in Brugge bent heb je je auto echt niet nodig.

IMG-20170527-WA0010De binnenstad van Brugge is nog helemaal in tact. Oud, dus. En her en der keurig gerestaureerd. Het doet daarom aan alsof je midden op een filmset loopt, en als het wat donker is en de straten verlaten zijn verwacht je elk moment een groepje ridders te paard die om de hoek komen scheuren. Achter die oude gevels vind je alle grote winkelketens. Brugge is daarom ook een fijne stad om te shoppen. Je kunt op elke hoek van de straat aanschuiven bij fijne restaurantjes. Voor de liefhebber is een tochtje over het water een aanrader, al is dat minder romantisch dan het klinkt. Omdat veel mensen dat graag willen zit je redelijk opgepropt met een een bende anderen in één van de vele bootjes, waarvoor je eerst een hele tijd in de rij hebt gestaan. Maar, alles voor de facebookfoto’s, dus een tochtje over het water kun je eigenlijk niet missen.

Shoppen, eten, drinken en chocolade eten. Brugge heeft het allemaal!

Oude binnenstad van BruggeMocht je een aantal dagen in Brugge zijn als het heel mooi weer is dan is het aan te raden om een dagje naar het stand te gaan. Blankenberge en Knokke-Heist liggen op zo’n 20 kilometer afstand en hebben heerlijke stranden.

Aanraders als je een lang weekend in Brugge verblijft:

  • Expo Piscasso, waar je ruim 400 werken kun bewonderen van de spaanse meesters Pablo Picasso en Joan Míro. Naast deze permanente tentoonstelling vind je wisselende expo’s van andere kunstenaars.
  • Onze-lieve-vrouwekerk, de 115,5 meter hoge bakstenen toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk illustreert het vakmanschap van de Brugse bouwlieden. Binnenin vind je een rijke kunstcollectie: de wereldberoemde ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo, tal van schilderijen, 13de-eeuwse beschilderde grafkelders en de praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute.
  • Choco-story, het chocolademuseum. Waar je, jawel, meer leert over onder andere de gezondheidsaspecten van de Belgische chocolade. Geen reden meer om chocolade van je menu te schrappen!
  • De paardenkoets. Verken Brugge niet alleen vanaf het water, maar ook vanuit de koets. Hoe royal! Je stapt op op de Grote Markt en ziet een groot deel van de binnenstad. (Eveneens voor de liefhebber, want ik krijg mijn vent daar echt niet in.)
  • Op de Kruisvest (de wal om de stad) staan 4 molens die oorspronkelijk dienstdeden als graanmolens. Je kunt de Sint Janshuismolen (uit 1770) nog altijd bezoeken. Vooral in de avond heb je hier een prachtig uitzicht. Let op! Niet geschikt voor iemand met hoogtevrees want het trappetje omhoog is erg steil en smal.
  • En verder, lekker genieten van het Belgische bier, prachtig Brugge en natuurlijk elkaar. Have fun!

Meer lezen over Brugge? Kijk dan eens op: https://www.visitbruges.be/