London Baby!

Wil je het gevoel hebben dat je helemaal weg bent en toch niet meer dan een uur of 2 willen reizen? Pak dan het vliegtuig naar Londen! Of je nou met, of zonder kinderen gaat, in Londen vermaak je je zeker. Dé ideale citytrip just around the corner.

Omdat Londen zo’n populaire bestemming is, kun je vanaf verschillende regionale vliegvelden rechtsteeks er naar toe vliegen. Let wel goed op op welk vliegveld in Londen je aankomt. Als je vanaf Groningen vliegt komt je bijvoorbeeld aan op London – Soutend, wat al gauw een klein uurtje met de trein vanaf Londen is gevestigd. Omdat het openbaarvervoer in en om Londen erg goed geregeld is, is dat geen enkel probleem. Toch is het handig om hiermee rekening te houden bij het boeken van een ticket en hotel of Airbnb.

In Londen kun je je het makkelijkst via de metro reizen. Tussen de verschillende vliegvelden en de binnenstad stap je op de trein. Wil je geen gedoe met kaartjes kopen? Bestel dan vooraf in de Visit Britian Shop (www.visitbritianshop.com) een London Travelcard. Je kunt dan reizen per metro, trein, bus (let op! Geen sight seeingbus) en eventueel de tram in Zuid-Londen. Een Travelcard voor alle 6 de regio’s is een investering (voor een volwassene ongeveer 60 pond voor 7 dagen), maar het gemak is het dubbel en dwars waard. Ga je maar een dagje en reis je vanuit bijvoorbeeld Leigh-on-sea? Dan betaal je maar 16,20 (pond) voor een volwassene en 1 pond voor een kind. Je koopt de London Travelcard vooraf via de website of gewoon op elk trein- / metrostation.

Geen last van hoogtevrees? Bezoek de Tower Bridge van binnen en schuifel over de glazen plat hoog boven het voetpad.

Een van de trekpleisters in Londen is de Towerbridge. Je kunt over de brug wandelen, en de brug is ook “van binnen” te bezoeken. Je loopt dan over een glazen plaat hoog boven het voetpad. Dat hebben we maar even aan ons voorbij laten gaan wegens gillende hoogtevrees. Tussen de Tower Bridge en de London Brigde ligt een gezellige promenade en het fijne (kleine) Potters Fields Park (met megamooi insectenhotel). Je vindt hier verschillende restaurantjes zoals Jamie’s Italian (ja, van dé Jamie Oliver!) wat uitermate geschikt is om met kinderen te lunchen of dineren. Wil je graag eten met uitzicht op de London Tower of de Tower Bridge? Schuif dan aan bij Strada. Je bestelt hier heerlijke pizza’s, salades en nog veel meer voor een hele betaalbare prijs. Hoewel het niet op de kaart staat, kun je voor kinderen ook klein pizza’s bestellen als je er om vraagt. Is het warm? Dan vermaken de kinderen zich prima op het fonteinpleintje voor Strada terwijl je zelf rustig de rest van de route kunt uitstippelen.

Wil je geen enkele toeristische attractie missen en ben je maar een dagje in Londen? Koop dan een kaartje voor de toeristische hop-on / hop-off bus van bijvoorbeeld Big Bus Londen. Let op, deze bussen zijn wel wat prijzig (53 pond voor 1 volwassene en 1 kind), maar je bent dan ook een uur of 2,5 onderweg om alles te zien (afhankelijk van de drukte op de weg) en de tourguide kan al je vragen beantwoorden. Zoals de naam al doet vermoeden kun je de hele dag op- en af springen zodat je een groot deel van toeristisch Londen in 1 dag kunt zien. Zo rij je lang Trafelgar square, Westminster Abbey, the Big Ben, de Tower Bridge, Oxfordstreet, Buckingham Palace en nog heel veel meer. Gezien het klimaat in Engeland is het handig om op een regenachtige dag een bus te zoeken met een dakje, want voor je het weet zit je in een (gratis, dat dan weer wel) poncho in de regen.

Londen!Fan van de film Notting Hill? Laat je met de metro of bus vervoeren naar Portobello Road, waar de wandeling over de markt werd opgenomen. Met de rode lijn van de Hop-on / Hop-off bus stap je uit in de buurt van Kensington Park en met de metro stap je uit bij Notting Hill Gate of Ladbroke Grove. Iedereen die in de buurt van Portobello road woont of werkt kan je vervolgens de weg vertellen naar dé voordeur. Helaas is het boekwinkeltje, dat gebruikt werd als filmset, niet meer terug te vinden. Het ging in 2011 failliet.

Het boekwinkeltje uit Nottinghill is niet meer, dé voordeur gelukkig nog wel

Wie graag een goed uitzicht wil hebben over London moet tijd vrijmaken voor the Eye of London, het 135 m. hoge reuzenrad vlakbij de London Bridge. Het is verstandig om online vooraf kaartjes te bestellen omdat het een zeer populaire attractie is. En, ook deze attractie is niet goedkoop (vanaf 29,50 pond per persoon, ook voor kinderen vanaf 4 jaar + boekingskosten) maar dan heb je ook zo’n 30 minuten (zo lang duurt een rondje) lang een fantastisch uitzicht over Londen in een gesloten cabine mét airco.

Tip voor niks; huur een fiets! Dat is gezien het vele verkeer en het feit dat je links moet fietsen wel wat spannend, maar voor ons Hollanders voelt het lekker thuis.

Tips voor niks:
– Plassen doe je bijvoorbeeld in de openbare toiletten van Potters Fields Park. Zorg dat je kleingeld (50 pence) bij de hand hebt.
– Neem een kleine opvouwbare paraplu mee, want die heb je zo’n 360 dagen per jaar nodig.
– Boek een Airbnb in een van de omliggende steden, dichtbij een treinstation richting Fenchstreet. Dan stap je uit om de hoek bij de Tower Bridge.
– Je kunt de metro ook betalen met een contactloze creditcard. Die leg je op het toegangspoortje / exitpoortje en zo betaal je nooit te veel.
– Je kunt ook een fietstaxi nemen in Londen, voor het echte vakantiegevoel.
– Wil je niet te veel uitgeven aan lunch? Neem vooraf gesmeerde broodjes mee en eet die op in één van de vele mooie parken. Drinken koop je overal in Londen in kleine winkeltjes.
– Download de metrokaart op je telefoon: https://tfl.gov.uk/?cid=pp004
– Voor de echte daredevils onder ons: huur een fiets en verken Londen op de meest Hollandse manier die er is. Het is gezien de hoeveelheid verkeer én het feit dat je links moet fietsen wel wat spannend, maar hé, zijn wij het volk-dat-fietst of zijn we dat niet? Anyway, je boekt ze via: https://tfl.gov.uk/modes/cycling/santander-cycles.

En, super belangrijk: neem een omvormer mee voor het stopcontact! En nog belangrijker; probeer thuis alvast of je stekkers daar in passen. Je zult niet de eerste zijn (ahum, ik spreek heus niet uit ervaring hier) die een laptop bij zich heeft met een stekker die te dik is voor het EU-gedeelte van de omvormer.

Probeer thuis uit of je stekker in het EU-gedeelte van je omvormer past. Best onhandig als je in de UK bent en je kunt je laptop niet opladen…

En er is nog zoveel meer te doen, te zien en te beleven in Londen! Wil je meer lezen? Dan kan bijvoorbeeld op: https://www.allesoverlonden.nl