Aardappel-knolselderijsoep met drijvenpit-truffelolie; daar wordt iedereen blij van!

Op zoek naar een soep waar iedereen instant blij van wordt? Dan ben je bij deze heerlijke, zijdezachte soep aan het juiste adres. Of je nou indruk wil maken op je schoonouders of je gezin een gezonde soep wil voorzetten op zondagmiddag; als je deze soep eenmaal hebt gemaakt komt ‘ie op het favorietenlijstje want hij is heerlijk en super makkelijk om te maken!

Ingrediënten voor ongeveer 4 grote kommen:
– 2 uien
– 600 gr. aardappel
– 400 gr. knolselderij
– 1 liter water
– 2 blokjes kippenbouillon
– 200 ml slagroom
– 15 gr. tijm
– Druivenpitolie met witte truffel (oa. te koop bij Albert Heijn)
– 4 walnoten
– Zeezout
– Peper
– Boter
– Olijfolie

Eventueel serveren met een lekker stuk stokbrood met roomboter

Boodschappen in huis? Hakken, snijden en roeren maar!
Maak 1 liter bouillon van kokend water en de bouillonblokjes. Pel de uien en snij ze in grove stukken. Schil de knolselderij en de aardappels en hak ze in stukken. Verhit een klont boter en 3 eetlepels olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de uien en laat ze niet verkleuren. Gooi na een minuut of 6 de stukken aardappel en knolselderij bij de pan in en giet de bouillon er bij. Voeg ongeveer 3/4 van de tijm erbij (aan het takje). Breng de boel aan de kook.

Kraak de walnoten en verwijder de schil van de noot. Verwijder de naaldjes van de tijm van de overige takjes. Doe een drup truffelolie (ongeveer ter grootte van een euro) in een steelpan en bak hierin de noten en het tijm aan. Hak daarna de noten en tijm fijn met een keukenmachine en zet het even apart (gewoon op het aanrecht, niet in de koelkast).

Laat de soep zo’n 35 tot 40 minuten pruttelen. Als de aardappels en knolselderij zacht zijn is het goed. Vis de takjes van de tijm uit de soep. Er blijven als het goed is een hoop tijmnaaldjes achter in de soep. Zorg dat je alle takjes er uit haalt. De naaldjes mogen in de soep achterblijven. Schenk de slagroom erbij en ongeveer 2 eetlepels van de druivenpit- witte truffelolie erbij. Je kunt ook iets meer of minder doen, doe het naar smaak. Proef tussen elke lepel olie goed of het naar je wens is! Te weinig is doodzonde, te veel is echt heel erg niet lekker. Als je de soep aan kinderen voorschotelt dan is 2 eetlepels voldoende, wil je indruk maken op je schoonouders dan kun je je nog wel wat meer permitteren. Het gaat uiteindelijk allemaal om de balans van de smaak.

Kook de soep nog een minuut of 3 door en haal de soep daarna van het vuur. Pureer de soep tot een gladde massa. Breng de soep met peper en zout op smaak.

Serveer de soep in kommen en maak het af met het walnoot/tijmhaksel. Eet smakelijk!