Tiny house in Paterswolde

Het begon met de wens om te verhuizen. Niet zomaar naar een ander huis, maar naar het appartement van de buren. Waarom? De plek waar Peter en Romy woonden beviel goed, alleen werd het huis wat aan de grote kant toen beide dochters de deur uit gingen. Het buurhuis was kleiner, compacter en knusser. Maar, stond op dat moment nog niet te koop. Er werd een principeafspraak gemaakt met de buren; over anderhalf jaar zou het appartement verkocht mogen worden. Peter en Romy hadden geduld, en zetten hun eigen huis alvast te koop. En laat dat nou heel snel verkocht zijn…

Terwijl bij menigeen de rode vlekken in de nek zouden verschijnen, zagen Peter en Romy dit als een mooie kans om een tijdje hypotheek vrij te wonen. Dat ze hierdoor van een groot appartement met twee verdiepingen voor langere tijd naar hun vakantiehuisje van 25 m2 moesten verhuizen vonden ze eerder een verademing dan een probleem. “Het werd net zo leuk als dat ik had verwacht.”

“Ons huisje heeft 1 slaapkamer, een minibadkamer, een keukenblokje, en een woonkamer.” vertelt Romy. In de schuur hebben we de wasmachine en droger en wat ruimte om spullen op te bergen. En dat is alles. Heel overzichtelijk, heerlijk rustig. Normaal gesproken zijn we een aantal weken per jaar in Paterswolde, voornamelijk wanneer het mooi weer is. In de tijd dat we geen ander huis hadden, hebben we alleen in de echte wintermaanden een gemeubileerd huis gehuurd. We waren dus ook in Paterswolde met minder mooi weer. En het grappig is dat het voelt alsof je veel dichter bij buiten bent in zo’n klein huis. Je gooit sneller de tuindeuren open, drinkt een kop koffie in een piepklein zonnetje op de vlonder en bent veel meer in contact met de natuur. Als het ’s avonds nog warm is stappen we zo in de boot en varen een rondje over het meer.”

Meubels op maat
Klein wonen betekent automatisch dat je niet veel spullen kwijt kunt. “Ons huisje is volledig ingericht met meubels die goed passen. We hebben bijvoorbeeld een op maat gemaakte bank, waarop twee matrasje liggen voor als de kleinkinderen komen slapen. De matrassen passen precies tussen de bank en de eettafel als ze op de grond liggen. We hebben een uitschuifbare eettafel, die ook dienst doet als bureau, en de keuken is heel basic maar efficiënt ingericht. Ook ons bed is op maat gemaakt. Het is een halfhoogslaper met de afmeting van een twijfelaar (120 breed, red.). Onder ons bed zit veel opbergruimte voor spullen die we niet dagelijks gebruiken. In de badkamer hebben we een oude, smalle douchecabine die eerst in de schuur stond. Eerlijk gezegd is dat het allerfijnste doucheje dat ik ken!

“We koken elektrisch en hebben ook een elektrische boiler. We zijn niet aangesloten op het gasnet namelijk. Omdat het zo’n klein huisje is hoeven we bijna niets aan het huishouden te doen. Een minihuis betekent een minihuishouden. Ik ben in 5 minuten klaar met stofzuigen. Ideaal. Eigenlijk was dat ook één van de reden dat ik graag wilde verhuizen uit ons grote huis. Ik ben geen echte huisvrouw en vond het veel te veel gedoe om zo’n groot huis schoon en opgeruimd te houden. Daarnaast is het zonde van de tijd. Ik besteed die tijd liever aan dingen die ik echt leuk vind!”

IMG_0897
#mooipaterswolde

Wil jij ook een Tiny House aan het Paterswoldsemeer? Er staat regelmatig een vakantiehuisje te koop. Zoek op Funda.nl eens op recreatiewoningen aan “De Oude badweg” in Haren.