Onderhandel jezelf naar een salaris waar je blij van wordt

Vrouwen verdienen gemiddeld minder dan mannen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verdienden mannen in 2012 nog 18% meer dan vrouwen. Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom dat zo is. Vrouwen werken vaker parttime en zijn daardoor gebonden aan lagere functies. Er zijn minder vrouwelijke managers. Vrouwen volgen opleidingen die leiden naar minder goed betaalde banen. En, niet geheel onbelangrijk, vrouwen onderhandelen veel minder vaak dan mannen over hun salaris. Eigen schuld, dikke bult? Tijd voor actie; onderhandel jezelf naar en salaris waar je blij van wordt!

Weet wat je waard bent

Je kunt pas onderhandelen als je zelf weet wat je waard bent. Hou jezelf eens kritisch tegen het licht. Wat beteken jij voor je afdeling? Waarom moeten ze precies joú meer betalen, en niet je collega die het zelfde werk doet? Welke plussen heb jij? Wat doe jij “extra” voor het bedrijf? Denk als je baas: zou jij een stil muisje dat alleen haar werk doet en niets extra’s een salaris verhoging geven?

Actie: het is moeilijk om out of the blue te vertellen wat je in de afgelopen periode hebt gedaan op je werk en waarin je het verschil hebt gemaakt. Maak daarom een mailmap aan waarin je elk mailtje (inkomend en uitgaand) bewaard dat bewijst dat je verschil maakt voor je afdeling. Ook complimentjes van collega’s of je chef bewaar je hier in. Als je in gesprek gaat over salaris of functioneren hoef je alleen maar deze map door te kijken om jezelf te herinneren aan je sterkte punten en de plussen die jij voor de afdeling meebrengt.

Onderhandelen over iets waar je de waarde niet van kent heeft weinig zin.

Weet wat de functie waard is
Voordat je gaat onderhandelen is het goed om te weten wat de functie die je uitvoert of gaat uitvoeren waard is. Het heeft weinig zin om te onderhandelen over iets waarvan je de waarde niet kent.

Actie: bestudeer de cao. Hierin staan minimum en maximum salarissen met vaak een uitleg over de schaal of over de functies die in die schaal vallen. Pols daarnaast  bij collega’s waar je een goede band mee hebt en vraag wat zij ongeveer verdienen. Op sites als loonwijzer.nl kun je een salarischeck doen, zodat je een idee hebt wat werknemers van andere bedrijven met dezelfde functie verdienen. Je kunt ook vacatures opzoeken waarin jouw functie wordt gezocht om te bekijken welke salaris indicatie daar in staat.

Weet wat je wil
Om te kunnen onderhandelen moet je stevig in je schoenen staan. Het is spannend en je weet niet wat de uitkomst wordt. Daarom is het heel belangrijk om te weten wat je wil. Als je daar tijdens het gesprek nog over na moet denken heeft de onderhandeling weinig kans. Je weet nu wat jij waard bent, je weet wat de functie waard is, dus het is tijd om de balans op te maken. Van welke stap in salaris word je blij? Omdat een onderhandeling bestaat uit geven en nemen is het handig om hoger in te zetten dan het bedrag waar je op uit wil komen.

Actie: Bereken op uurbasis, maandbasis en jaarbasis wat het eindbedrag moet worden. Via loonwijzer.nl kun je een bruto-netto check uitvoeren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Onderhandelen doe je op je bruto basissalaris. Dus zonder vakantiegeld, toeslagen en 13de maand. Benoem dit ook op deze manier zodat je niet langs elkaar heen praat.

Kies je moment
Het is niet handig om op een willekeurige dinsdagochtend het kantoor van je baas binnen te wandelen om het over salaris te hebben. Dit gesprek moet je plannen. Het meest voorkomende moment voor onderhandeling is het moment dat je bij het bedrijf wordt aangenomen. Soms is het makkelijker om te onderhandelen als je een jaar of twee aan het werk bent. Je kunt dan goed aangeven waarom jij meer salaris moet verdienen, en je hebt op dat moment genoeg inzicht gekregen om jezelf te kunnen vergelijken met collega´s. Actie:  Wanneer je nog niet op het maximum salaris van de huidige loonschaal zit,  kun je vaak naar aanleiding van je beoordelingsgesprek een stapje in loon maken. Kies dit moment om een grotere stap voor te stellen.

Hortend en stotend onderhandelen levert minder resultaat op.

Oefenen

Nee, dit hoeft niet mét iemand. Je kunt ook prima met jezelf oefenen. Wie zich ergens goed op heeft voorbereid voelt zich zekerder. En laat dat nou net een heel handige insteek zijn van een onderhandeling; zeker zijn van je zaak. Hortend en stotend je verhaal doen levert minder resultaat op, en het wordt alleen maar enger om het ooit weer te (moeten / willen) doen.

Actie: bedenk alvast redenen waarom je (toekomstige) werkgever niet mee zou willen gaan met jouw voorstel. Oefen in je hoofd, of desnoods voor de spiegel, welk antwoord je daar op gaat geven. Bijvoorbeeld: “Jouw collega’s met dezelfde leeftijd / aantal arbeidsjaren verdienen allemaal hetzelfde salaris.” -> Antwoord: “Ik heb in de afgelopen maanden getoond dat ik niet alleen een aanvulling ben op het huidige team, maar ook meerwaarde bied. Zo heb ik uit eigen beweging…” enz.

Onderhandel over andere zaken

Wist je dat je niet alleen over salarisverhogen kunt onderhandelen, maar ook over andere zaken? Wat dacht je van een onkostenvergoeding (bijvoorbeeld als je vaak belt voor de zaak op je eigen telefoon), minder werken tegen hetzelfde salaris of meer vakantiedagen. Soms is het erg zinvol om te onderhandelen over flexibele werktijden, zodat je minder kinderopvang hoeft in te zetten.

Actie: denk breed. Elke euro die jij thuis kunt besparen is in feite hetzelfde als een verhoging van je salaris. Zet de mogelijkheden op een rijtje en bedenk met welk “pakket” jij thuis het meest kunt besparen.

Elke euro die je thuis bespaard is óók een verhoging van je salaris.

Nee is ook een antwoord

Houd er rekening mee dat je baas niet in wil gaan op je voorstel. Barst dan niet meteen in huilen uit. Probeer je trillende lip in bedwang te houden en klap niet gelijk dicht. Het is nu namelijk het moment om je vervolgstrategie in te zetten. Vraag aan je baas wat er nodig is om binnenkort wél naar het gewenste salaris toe te groeien. Welke taken en verantwoordelijkheden zou je kunnen oppakken? Welke resultaten wil hij zien?

Wil je baas echt niet meewerken? In dat geval heb je twee keuzes:
1. Leg je er bij neer en ga met opgeheven hoofd weer aan het werk. Je weet nu waar je aan toe bent.

2. Kun je je er niet bij neerleggen? Dan is het wellicht tijd om je horizon te verbreden en uit te kijken naar een andere baan. Eentje waarbij je wél blij wordt van je salaris. Enne, die salarisonderhandeling heb je nu een keer geoefend, dat smaakt natuurlijk naar meer!