Verrassend & romantisch, zet gauw op je #mustsee list: Op reis naar… Roemenië!

Van rauwe natuur tot sprookjesachtige steden en tropische stranden: Roemenië heeft alles in huis om jou te verrassen. Toch staat het waarschijnlijk niet op je vakantieverlanglijst. Tijd om daar verandering in te brengen!

Roemenië top 5 – dit móét je zien

Gigantisch Boekarest
Hoofdstad Boekarest is niet de mooiste stad van Roemenië, maar sla ‘m zeker niet zomaar over. Je vindt er mooie parken, gezellige barretjes, grandioze shoppingmalls én het op twee na grootste gebouw ter wereld: het Parlementspaleis. Het werd ooit gebouwd door dictator Ceaușescu en sinds 1994 is het Roemeense parlement er inderdaad gevestigd. Maar aangezien er zo’n 2000 zalen in het gebouw te vinden zijn, worden er ook congressen gehouden en is er gedeelte dat je kunt bezoeken. Voor een snufje van Ceaușescu’s grootheidswaanzin, moet je daar echt even binnen kijken.

Romantisch Roemenië: Sibiu
Veel steden in Roemenië zien er hetzelfde uit: hoge, grijze gebouwen, veel auto’s en fabrieken. Gelukkig is er altijd een uitzondering op de regel en in dit geval is dat Sibiu. Een pittoresk stadje midden in het Oostblokland. Nergens grijze woontorens, maar alleen mooie, oude kerkjes en scheefhangende huisjes. Het doet denken aan het sprookjesachtige centrum van Praag. De twee grote pleinen die vlak bij elkaar liggen zijn bijna helemaal autovrij en het stadje ademt rust.

Het doet denken aan het sprookjesachtige centrum van Praag

In de grote winkelstraat vind je, naast de merken die je in elke grote stad terugvindt, briljante boetiekjes en een fantastische boekwinkel waarin je het liefst wilt verdwalen. Wil je kaartjes sturen vanaf je vakantieadres? Wacht daar dan mee tot je de boekwinkel hebt bezocht, zij hebben by far de mooiste!

Sprookjesachtige kastelen in Bran & Sinaia
Als je in Roemenië bent, moet je naar Bran. Daar staat het kasteel van de gruwelijke Vlad Tepeș, beter bekend als Dracula (die dus geen vampier was, maar wel mensen aan spiesen reeg). Hoewel het kasteel niet het interieur heeft van toen Vlad er woonde, zijn de freaky vibes nog steeds voelbaar. Lekker griezelen dus! Bran is voor Roemenen zelf een erg populaire attractie, waardoor er veel hotelletjes zijn. Maar mijn advies is om er lekker een dagtocht van te maken. Want op het kasteel van Dracula na, is er weinig te zien.

Gelukkig is er een prachtig plekje in de buurt waar je ook goed kunt slapen. Het heet Sinaia en ook daar is een mooi kasteel te bezoeken. In kasteel Peleș waan je je Belle van het Beest, vooral door de bibliotheek “met boeken!”. Als je nog tijd over hebt, kun je in Sinaia ook de kabelbaan naar het hoogste punt nemen. Hier vind je de zogenaamde Sfinx waar de Roemenen erg trots op zijn.

Zigzagzorgweg: Transfergărășăn
Eindeloos zigzaggen over één van de mooiste routes van Europa. Het kan in Roemenië. In de Transfergărășăn voelt de rest van de wereld zo ver weg, dat je zorgen per haarspeldbocht minder worden. Geniet en zet af en toe je auto aan de kant van de weg (in Roemenië mag dat overal). Snuif die heerlijke lucht op en laat je gedachten stromen.

Wil je in de bergen overnachten, boek dan vooraf een huisje. Want de vakantiehuizen zijn niet duur, maar wel populair en je wilt na zo’n heerlijke rit niet op zoek naar een plek om te overnachten.

Een met de natuur in Muntele Roșu (de rode bergen)
Door de letterlijke bumpy road is het een behoorlijke uitdaging om op Muntele Roșu te komen, maar als je er eenmaal bent, wil je niet meer weg. Je leeft er de hele dag buiten en voelt je helemaal één met de natuur. Je mag er zelfs wildkamperen. Toch zou ik dat niet aanraden, want er kan weleens een beer voorbij wandelen. Bovendien verhuurt de familie Bucurescu er schattige, houten huisjes voor nog geen € 25 per nacht. Daar val je in slaap met het geruststellende geluid van de herders en hun schaapjes.

Muntele Rosu: Als je er eenmaal bent, wil je niet meer weg.

De verschillende bergroutes die je kunt bewandelen zijn ook voor de beginnende wandelaar goed te doen. Terwijl jij je dag op de berg doorbrengt, koken de Bucurescus voor je en als je terugkomt staat er een glaasje homemade țuică voor je klaar. Van dit typisch Roemeense drankje krijgt je het aan het einde van de dag weer lekker warm.

Tips & tricks

Geld
In Roemenië betaal je met Leu (meervoud Lei). Je kunt de prijzen die je ziet delen door vier, dan krijg je de prijs in Euro’s. Niet zo ingewikkeld dus. Mensen die ouder dan dertig zijn hebben nog steeds de neiging om in miljoenen te praten, maar daarover geen zorgen. In 2005 hebben ze vier nullen geschrapt waardoor de prijzen genormaliseerd zijn. Of maak ik het nu toch ingewikkeld?

Afzetterij
Ja, daar zijn ze in Roemenië goed in! Heel goed. Let dus goed op wat er gebeurt en sta op je strepen als je het gevoel hebt dat je oneerlijk behandeld wordt. Het helpt enorm als je iemand bij je hebt die Roemeens spreekt, dus zorg dat je zo snel mogelijk een local aan de haak slaat. Zorg ook dat je altijd een kopie van je paspoort bij je hebt, zodat je je paspoort niet af hoeft te geven bij hotels.

Het menu
Een menukaart is in Roemenië een heel boekwerk. Je kunt enorm je best doen om alles te begrijpen, maar dat gaat je waarschijnlijk niet lukken. En als het wel lukt is de kans groot dat ze niet hebben wat jij bestelt, want de helft van wat er op het menu staat is op. Dingen die je geproefd moet hebben in Roemenië zijn:

  • Mamaliga – een soort maïspuree
  • Sarmale – zacht gehakt gewikkeld in zuurkool
  • Mici – kleine, pittige gehaktstaafjes
  • Ciorba de burte – soep met stukjes koeienmaag (niet oordelen voor je hebt geproefd!)
  • Papanași – het allerlekkerste toetje ooit (zie foto verderop)

Tip: bestel Papanasi, het allerlekkerste toetje OOIT!

Veiligheid
Op een schaal van 1 tot 10 zou ik zeggen dat Roemenië een zes scoort op gebied van veiligheid. Ik raad je niet aan om naar een slechte wijk in Boekarest te gaan of je tas onbeheerd achter te laten (maar dat kun je in Nederland ook niet te doen). Dieren vormen in Roemenië ook een bedreiging. In de steden kun je straathonden tegenkomen en in de bergen wilde dieren zoals beren en slangen.

De wegen
Neem genoeg tijd voor je reis, want in Roemenië zijn de wegen erg slecht. Er zitten op sommige stukken meer gaten dan asfalt in de weg. Bovendien zijn er bijna geen snelwegen, dus ga je dwars door alle stadjes en dorpen heen. Dat zorgt er dan wel weer voor dat je echt veel van Roemenië ziet, en was dat niet het doel van je reis?

Openbaar vervoer
Openbaar vervoer in Roemenië bestaat wel, maar het is niet erg consequent. Daardoor is het heel onduidelijk wanneer er een bus of trein gaat en waar naartoe. Het is makkelijker en een stuk rustiger voor jezelf om een auto te huren. Houd daarbij wel weer het puntje ‘Afzetterij’ in de gaten. Roemenië is trouwens ook op autoafstand van Nederland, dus je kunt ook met je eigen auto gaan.

Klimaat
Roemenië heeft een echt landklimaat. Het varieert er van -30 graden in de ijskoude winter tot 40 graden in de zomer. Het voorjaar is de beste timing om Roemenië te bezoeken. Dan is het er zo’n 25 graden en het is er meestal droog.

Algemeen
Zet je vooroordelen uit en je open blik aan. Dan is Roemenië op z’n mooist!

Veel plezier!

Dit artikel is geschreven door mijn zusje Tess. Tess bedenkt en creëert originele mediaconcepten die kinderen en tieners in beweging brengen. Meer weten? Check haar profiel op LinkedIn.