Niet zo ver van huis, maar zooo leuk – prachtig Normandië!

Als je een paar dagen weg wilt, is het niet handig om heel lang te moeten reizen. Gelukkig zijn er in Europa een heleboel mooie plekken waarvoor je maar een paar uur in de auto hoeft te zitten. Neem nou Normandië, in Noord-Frankrijk. Met haar super rijke historie, prachtige krijtrotsen, romantische stadjes en fijne visrestaurantjes is dit een prima uitvalsbasis om een paar dagen er op uit te gaan. 

Logeren in Le Havre Honfleur
Maak niet dezelfde fout als wij bijna maakten. Denk je aan een korte vakantie, dan denk je misschien aan een citytrip, maar doe dat dan maar ergens anders in Europa. De grootste stad van Normandië, Le Havre, is namelijk niet geschikt om gezellig met je liefje te bezoeken voor een romantische citytrip. Le Havre, de naam zegt het al, is namelijk een echte havenstad. Veel leuker is het om Pont de Normandië (de bekende witte brug over de Seine) over te steken en neer te strijken in het mooie, veel kleinere Honfleur.

Hoewel er een aantal hotels zijn in Honfleur is het leuker om een Airbnb midden in het centrum te boeken. Wij sliepen heel betaalbaar in hartje centrum, in een romantisch, klein, appartementje boven de Calvadoswinkel.

Tips over Honfleur:
♥ Parkeren doe je voor € 4,00 per dag bij het Reuzenrad aan de rand van Honfleur. (De parkeerautomaat zit verstopt in de bosjes.)
Als je voorbij het haventje naar achteren loopt kom je uit bij een strandje, dit is ongeveer 20 minuten lopen.
Eet vis! De vis is heerlijk vers en de Normandiërs weten als geen ander ander hoe je vis het beste kunt bereiden.
Bezoek L’Église Saint-Catherine, een indrukwekkende houten kerk, gevestigd aan het plein met dezelfde naam.
♥ Bezoek Honfleur20170809_150600 buiten het hoogseizoen, als het even kan. Omdat Honfleur bekend staat als de moeite waard om te bezoeken kan het errug druk zijn. Onderzoek wanneer de Fransen zelf vakantie hebben en ga op een ander tijdstip.

Bakken op het strand en filmsterren kijken in Deauville
De van oudsher mondaine badplaats Deauville heeft een strand om verliefd op te worden. Het is ruim, schoon, makkelijk bereikbaar en je kunt er goed parkeren. Het is dus een prima alternatief voor het kleine strand van Honfleur, want op minder dan 20 minuten rijden. Deauville werd bekend als ontmoetingsplek van filmsterren en de stad ademt nog steeds elegantie en klasse uit. Bezoek bijvoorbeeld het reusachtige Casino (een van de bekendste van Europa) of bezoek Deauville in september tijdens het Jaarlijkse festival van de Amerikaanse film. 

De krijtrotsen van Étretat
Een van de bekendste fenomenen uit de regio van Étretat is de natuurlijke boog in de krijtrotsen. Parkeren doe je gratis aan de rand van het dorp, en vanaf daar is het ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum. Aan de beide kanten van het centrum kun je omhoog lopen zodat je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Je kunt hier de beroemde tuinen van Étretat en de Eglise Notre Dame bezoeken en heerlijk wandelen.

Het strand bij Étretat is trouwens niet geschikt om te zwemmen / te zonnebaden, tenzij je zwemschoenen bij je hebt. De stenen doen namelijk heeuul pijn aan je blote voeten!


Mustsee, Mustvisit, Mustgo: Het magische Le Mont-Saint-Michel!
De meest magische plek van Normandië is Le Mont-Saint-Michel. Deze berg rijst vlak voor de kust uit de zee omhoog en een van de allerberoemdste abdijen van de wereld is hierop gebouwd. Het eiland is al sinds heel vroeg in de geschiedenis een religieuze plek en dat straalt er aan alle kanten van af. Het is bijna niet te bedenken hoe hier, zonder monderne machines, een enorme abdij is gebouwd en het doet je even stil staan bij de opoffering die mensen hiervoor hebben moeten maken.

Vroeger was het eiland alleen te bezoeken tijdens eb, maar tegenwoordig kun je het eiland bezoeken via de lange brug die een aantal jaren geleden is gebouwd. Je parkeert een eind verderop, en kunt eventueel met de pendelbus naar het eiland worden vervoerd. Ik vond het zelf fijner om te lopen, omdat je dan de indrukwekkende abdij langzaam in de verte ziet opdoemen.

Omdat bijna het hele eiland bestaat uit trappen is het alleen te voet te beklimmen en niet geschikt voor kleine kinderen (al dan niet in buggy. Echt, doe het jezelf en je kroost niet aan want niemand wordt hier gelukkig van) en mindervaliden.

Veel plezier in Normandië!