8 tips om LinkedIn voor je te laten werken

“We linken!” riep ze me na tijdens een netwerkbijeenkomst. Als freelance tekstschrijver is het belangrijk om af en toe je neus buiten de deur te laten zien, want vaak komen opdrachtgevers niet door de brievenbus gerold. We gingen dus linkedinnen. Of linken, zoals dat chiquer heet. Tot dat moment bestond mijn linkedIn alleen uit een profielfoto, 16 contacten en een omschrijving van mijn werk als freelance tekstschrijver. Maar ik begreep al vrij snel dat ik daar de opdracht niet mee ging binnenhalen. Tijd om  professioneel te worden!

 

Tip 1: LinkedIn is geen Facebook.
LinkedIn lijkt een beetje op Facebook. Maar laat ik gelijk dat misverstand uit de weg ruimen: het LIJKT er op. Het is geen Facebook. Facebook is voor je vriendinnen, je buurvrouw en de moeders op school. LinkedIn is voor je zakelijke contacten. Gebruik het ook zo. LinkedIn is je openbare cv. Recruiters van uitzendbureaus, toekomstige opdrachtgevers en nieuwe werkgevers  zijn je doelgroep. Ze hoeven niet te weten naar welk feestje je bent geweest afgelopen weekend.

Tip 2: Zorg voor een goede profielfoto.
Een goede profielfoto is een foto met een rustige achtergrond waarbij je in de lens kijkt. Geen vakantiefoto, geen vage selfie, geen foto met je kinderen of echtgenoot. Neem even de tijd voor een goede foto. En als je er eentje hebt? Dan mag die voorlopige blijven staan. Op LinkedIn is het niet nodig om elke week van profielfoto te veranderen.

Tip 3: Beschrijf wat voor werkzaamheden je hebt gedaan.
Soms is het lastig om precies te beschrijven wat je aan taken / werkzaamheden hebt gedaan of doet. Bekijk dan eens of je een vacature kunt vinden waarin jouw beroep wordt gezocht. In een vacature staat vaak in duidelijke steekwoorden wat de taken / werkzaamheden zijn. Waarom zou je het zelf bedenken als je ook een beetje kunt afkijken? Hoe duidelijker jij je werkzaamheden beschrijft, hoe makkelijker het voor recruiters is om je te vinden als de perfecte kandidaat voor de droombaan die zij in handen hebben. Want, echt, het komt voor dat je zomaar een mail krijgt met de tekst: “En, ben jij beschikbaar?”

Tip 4: Bijbaantjes mogen achterwege blijven.
Je hoeft niet al je bijbaantjes die je sinds je 14de hebt gehad te vermelden. Tenzij ze zo belangrijk waren dat je er ook in je huidige werk nog iets aan hebt. Dus; barkeeper – nee – tenzij je in de horeca / evenementenbranche wilt werken.

Tip 5: Gebruik de header.
Je kunt een header toevoegen aan je LinkedIn profiel. Laat deze header voor je werken. Voeg er je visitekaartje toe, schrijf een pakkende quote, plaats een foto van jezelf tijdens een bijzondere gebeurtenis op het werk. Het valt op als je dat doet, want (te) weinig mensen maken gebruik van deze mogelijkheid.

Tip 6: Bouw aan je netwerk.
Zeg niet alleen “We linken!” maar doe het ook echt. Binnen 5 dagen. Dan  zit je nog vers in het geheugen van degene met wie je hebt gesproken. Stuur altijd een persoonlijk berichtje mee met je uitnodiging.

Tip 7: Deel werkgerelateerde dingen.
Werk je in de energiesector? Post dan af en toe een interessant filmpje om je werk wat inzichtelijker te maken voor je contacten. Ga je naar een netwerkbeurs? Laat het vooraf weten. Wie weet komt er iemand die je kent. Is een van je artikelen geplaatst als tekstschrijver? Deel het!

Tip 8: Volg de vacatures.
LinkedIn is dé plek waar toffe vacatures worden gedeeld. Ben je op zoek naar werk? Dan is het verstandig om de vacatures te volgen. Heb je ruimte voor een extra klus? Laat het via een statusupdate weten!