O jee, werkloos. Wat nu?

Stel je voor dat iemand je vraagt: “Stel jezelf eens voor, wie ben je?” Ik durf te wedden dat 9 van de 10 mensen beginnen met het noemen van hun beroep. Daarna het aantal kinderen dat ze hebben. En daarna vertellen ze over hun woonplaats. Herkenbaar?

Maar wat nou als die belangrijke baan, waar 9 van de 10 mensen mee beginnen in het voorstelrondje, ineens verdwenen is? Omdat je bent wegbezuinigd, je contract na 3 keer niet werd omgezet in een vast contract of omdat je er met een gouden handdruk uit “mocht” omdat je totaal niet klikte met de directie? Wat dan? Wie ben je dan nog?

Zeker als je voor het eerst werkloos raakt kan dat een hele schok zijn. Je hebt je altijd keihard ingezet voor het bedrijf. Je werk was je lust en je leven, of het betaalde in ieder geval de hypotheek. Grote kans dat je aardig gestrest raakt van het idee dat het allemaal anders gaat worden. Daarnaast is er die allesomvattende onzekerheid; “Wanneer kom ik weer aan de bak? Kom ik überhaupt nog wel aan de bak?”Soms kan de paniek zo overweldigend zijn dat je in de eerste instantie het liefst met je dekbed over je hoofd in bed wilt blijven liggen. Ver weg van de gemene buitenwereld waar je zonder baan niets meer voorstelt. Waar je wel rekeningen krijgt, maar waarvan je geen idee hebt hoe je ze moet betalen. En waar mensen lachend naar hun werk gaan, allemaal behalve jij.

Wellicht is het goed om je te bedenken dat je niet de enige bent die werkloos is. En, misschien nog wel belangrijker, dat dit moment van werkloosheid de kans is om eens goed over je toekomst na te denken. Je bent werkloos, dat is een feit. Daar verander je niets aan door te blijven snikken om het onrecht dat je is aangedaan. Is het erg om werkloos te zijn? Nee. Is het lastig? Ja, best wel. Zeker als je een hele lage uitkering krijgt en nauwelijks rond kan komen. Maar voordat je in al je paniek een baantje aanneemt dat maar 30 euro meer verdient dan je uitkering, is het tijd om even stil te staan en goed na te denken. Er komt namelijk niet heel snel weer een periode waarin je, met een uitkering, eens rustig een beetje kunt uitslapen, bijkomen en je sociale contacten kunt aanhalen. Echt.

En….. actie!
1. Houd je financiën eens tegen het licht. Grote kans dat je jarenlang onbewust net zoveel hebt uitgegeven als er binnen kwam. Daardoor kan het voelen alsof je geen stuiver op je inkomen kunt missen, maar dat is in de meeste gevallen grote onzin. Wees eens streng, kijk naar je eigen uitgave patroon alsof je naar dat van de buurvrouw kijkt. Heb je al die vaste lasten echt nodig? Kan het abonnement op de tv-gids ook de deur uit? Heb je die doorlopende reisverzekering binnenkort wel nodig? Kun je misschien ook zonder de ontstoppersservice waarvoor je 1 x in de 3 maanden ruim € 30,- betaalt? En hoeveel geef je maandelijks uit aan boodschappen?
Actie: Bepaal van al je vaste lasten of je er zonder kunt. Je hoeft niet naar de sportschool, je kunt ook gratis hardlopen, tennissen of fietsen buiten. Bepaal je boodschappenbudget en pin dat aan het begin van de maand. Verdeel het in gelijke porties per week. Op = op. Als je punten van bezuiniging kunt vinden hoef je niet zo gespannen te zijn over het feit dat je minder inkomsten hebt.

2. Geniet! Ga genieten van deze tijd. Probeer de zorgen opzij te zetten. Het helpt je namelijk niet om aan een eventuele nieuwe baan te komen. Wie zenuwachtig en gestrest een sollicitatiegesprek in gaat heeft veel minder kans dan diegene die er gezond, vrolijk en uitgerust uit ziet. En lukt het niet zo goed, met dat ontzenuwen? Hier geldt maar een remedie: Fake it till you make it. Denk jezelf blij, geef jezelf een dikke schop onder je kont en ga leuke dingen doen. Ga dat doen waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt. Doen!
Actie: Schrijf op een lijst alle dingen die je graag wilde doen, maar waar je tot nu toe nog geen tijd voor hebt. Vind je dat je verplicht bent om ook direct op zoek te gaan naar een nieuwe baan? Blok dan in je agenda speciale uren waarin je bezig bent met alles rondom solliciteren, en speciale uren waarin je “verplicht” leuke dingen moet doen.

3. Netwerk je een slag in de rondte. Dat werkt. Wie aan het werk wil moet gezien worden. Wist je dat meer dan de helft van de banen via-via worden ingevuld? Vertel je omgeving dat je een baan zoekt, zorg dat je aangemeld bent op sites als LinkedIn en vraag vrienden om ogen en oren open te houden voor leuke vacatures. Op deze manier komen er vaak vacatures op je pad die je normaal gesproken misschien gemist had.
Actie: Maak een goede profielfoto voor LinkedIn en andere sociale media. Niet te stijf, maar ook zeker geen selfie. En please, geen vakantiefoto! Deze foto zet je ook op je cv. Mensen met een goede foto op hun cv worden sneller uitgenodigd voor een gesprek. Over je cv gesproken; poets die even op. Ook op LinkedIn. Wist je dat het verstandig is om je cv per vacature zo aan te passen dat de meest aansluitende werkzaamheden er duidelijk op staan? Dus ook al deed je op je vorige werk een ratjetoe aan taken, vermeld alleen die taken die relevant zijn.

4. Vind de leukst vacatures. Ook al is je netwerk inmiddels voor je aan het speuren, zelf moet je natuurlijk ook op zoek gaan naar de leukste vacatures. Vacatures vind je op de vacaturessites, maar ook via bijvoorbeeld twitter. En vergeet de regionale krant niet. Er zijn genoeg bedrijven die hun vacatures niet online plaatsen, maar gewoon nog in de krant. En…. wist je dat uitzendbureaus vaak de beste vacatures niet eens online zetten? Als iemand zich meldt die een interessante cv heeft, dan proberen ze deze te matchen met leuke vacatures voordat deze vacature “naar buiten gaat”.
Actie: Zoek een uitzendbureau dat bij je past en vraag of je een afspraak kunt maken met een van de intercedenten voor eventuele toekomstige vacatures. Tijdens zo’n gesprek kun je goed uitleggen wat je zoekt en kun je je alvast van je beste kant laten zien zonder dat het direct om een “spannend” sollicitatiegesprek gaat. Als je goed klikt met de intercedent dan heb je grote kans dat jij als eerste wordt gebeld als er een passende vacature voorbij komt bij het uitzendbureau.

Lukt het allema
al niet zo goed met het vinden van een nieuwe baan? Of weet je helemaal niet of je wel weer in het zelfde beroep terug wilt? Je hebt nu tijd om een (thuis)studie te gaan doen of om je horizon, je netwerk en je cv te verbreden door middel van vrijwilligerswerk.

En onthoud: Wanneer niets zeker is, is alles mogelijk!

2 gedachtes over “O jee, werkloos. Wat nu?

  1. Leuk dat je mijn verhaal hebt opgeschreven . Ook ik ben na 18 weggegooid als een stuk vuil. Ik ga inderdaad proberen te genieten, wat voor je het weet heb ik weer een nieuwe baan. En hoe fijn me dat ook lijkt, dan is het weer gedaan met deze extra lange vakantie.
    Groet Monique
    P.s. Ik zoek trouwens een baan in de dementiezorg

    1. Wat naar dat je zo aan de kant bent gezet. Ik hoop dat je deze periode de rust kunt vinden om wat te genieten van deze periode die anders dan anders is. In welke stad / regio zoek je werk?

      Groetjes Kimm

Reacties zijn gesloten.