CUBA BABY!

Wil je wat van de wereld zien? Dan kun je Cuba niet overslaan. Rugzak op, Spaans woordenboek in de zak en gáán! O ja, en verdiep je goed in het Cubaanse geld. Want dat werkt ietsje anders dan bij ons. Met deze tips in je achterhoofd wordt het een reis om nooit te vergeten!

Been there, done that
Cuba top 5 – dit móét je zien

Havana’s Callejon de Hamel
Havanna is al een feestje op zich, maar voor de echte liefhebber is daar Callejon de Hamel. Elke zondag is het hier feest. Zingen, swingen en je ogen uitkijken. Op de puurste Cubaanse muziek salsa-dans je met echte meesters. Wodka drink je er uit een pakje. Het feest vindt plaats in één smalle straat die versierd is met de prachtigste kunstwerken van lokale kunstenaars. Enne… iedereen is welkom!

Na het geswing op de stadse muziek is het tijd voor een rondje platteland. In Villena voel je je heel even één met de aarde.

Villena
Na het geswing op de stadse muziek is het tijd voor een rondje platteland. In Villena voel je je heel even één met de aarde. Huur een paard en een cowboy en laat je naar een van de tabakshutjes brengen. Hier hangt tabak te drogen. Negentig procent van de opbrengst gaat voor een miniprijsje naar de regering (die er in de fabrieken sigaren van maakt en voor veel geld weer verkoopt), tien procent mag de boer zelf houden. Koop je je sigaren direct van de boer, dan heeft hij er zelf ook nog wat aan.

Paardrijden in Trinidad
Nu je weet hoe leuk paardrijden ook alweer is, spring je in Trinidad ook direct op een paard. Paardrijden is populair in Trinidad en de kans dat je andere ruiters tegenkomt is groot. Maar dat mag de pret niet drukken. De cowboys kennen elkaar allemaal en het kan zomaar gebeuren dat je op het heetst van de dag verkoeling zoekt in mooie de uitstroom van een grot midden in de jungle. Samen met mensen die net als jij het Cubaanse avontuur zijn aangegaan. En dat betekent: kletsen, lachen, zwemmen en cocktails drinken tot de temperatuur weer een beetje is gedaald en je langzaamaan op huis aan kan gaan.

Santa Clara’s nachtleven en Che
In Santa Clara staat het imposante beeld én museum van Che Guevara. Maar da’s niet het enige bijzondere aan Santa Clara. Omdat er in deze stad een aantal universiteiten staan, zijn er veel jongeren te vinden. En dat merk je in het nachtleven. Hier dans je niet alleen op salsamuziek, maar ook op megahits uit… de jaren ’90. I’m blue dabadiedabadai! Zet je er even overheen en swing mee. Want eerlijk is eerlijk, leuker dan de jaren ’90 wordt ’t toch niet?

Flamingo’s spotten in Morón
In Cuba kun je lang zoeken naar wild life. Als je grote, gevaarlijke dieren zoekt, ten minste. Maar wie ’t kleine niet eert… Op Cuba vindt je vooral bijzonder veel en bijzondere vogels. Het kleinste vogeltje de kolibri vind je overal, maar voor Flamingo’s moet je naar het noorden van Cuba. Logeer in het plaatsje Morón en laat je per taxi vervoeren naar de prachtige stranden op de schiereilanden daar vlakbij. Onderweg spot je de mooiste, knalroze flamingo’s op een paar meter afstand. En je kunt gerust even stoppen, want ze vliegen niet zomaar voor je weg.

Cuba tips & tricks

Cubaans geld – lekker ingewikkeld!
In Cuba kun je niet pinnen. Heb je geld nodig, dan ga je met je creditcard naar de bank. Neem er minstens een dagdeel, maar liever een dag de tijd voor. De rijen zijn lang en de medewerkers niet al te snel.

De CUC, ook wel de Cubaanse dollar is ongeveer 75 eurocent waard. Dit is het geld voor de toeristen. Ja, voor jou dus.

Cuba heeft twee soorten geld. De CUC, ook wel de Cubaanse dollar is ongeveer 75 eurocent waard. Dit is het geld voor de toeristen. Ja, voor jou dus. Verder heb je de Cubaanse peso. Deze munt is zo’n 24 keer goedkoper dan de CUC, maar als toerist kom je er niet zo makkelijk aan en kun je er ook bijna nergens mee betalen.

Veiligheid
Cuba is een redelijk veilig land. Je kunt er als vrouw prima alleen rondreizen. Hou er wel rekening mee dat je elke twee meter wordt aangesproken of aangeraakt. Cuba is nogal een sjansland. Hou je niet zo van al die aandacht? Vind dan een mannelijke medereiziger.

Hou geld altijd op zak, dicht bij je. Het liefst onder je kleren. Laat het geld niet in je casa liggen, dan is het weg. Neem ook altijd je paspoort, sieraden en andere waardevolle spullen mee.

Casas particulares
In Cuba slaap je niet in een hotel, maar bij de mensen thuis. De zogenaamde casas particulares kun je herkennen aan hun blauwe ankertje. Die staat meestal afgebeeld op de deur.

De meeste kamers in casas particulares zijn geschikt voor drie personen. Vind dus een paar reismaatjes en deel de kosten. Dat scheelt!

Ga nooit akkoord met het eerste aanbod. Je kunt in casas altijd afdingen. Lukt het niet op de prijs, probeer dan het ontbijt of avondeten in de prijs mee te nemen.

Vervoer
Reis je met meer dan twee personen, dan is het vaak even duur of goedkoper (en een stuk comfortabeler) om met een taxi naar een andere plek te gaan, dan met de bus. Check eerst even wat de bus kost, en probeer daarna met een taxi-chauffeur te onderhandelen. Een taxi gaat vaak sneller en hij stopt gewoon even als je moet plassen of wat wilt drinken.

Vraag je gastvrouw of heer van je casa particular of hij/zij iemand kent die je ergens naartoe kan brengen. Dat is vaak zo en meestal ben je ook nog goedkoper uit.

Afzetterij
In de grote, toeristische steden, lopen er vaak jongens met je mee die je wel even naar een restaurant kunnen brengen. Let op: deze jongens krijgen geld van het restaurant waar ze je naartoe brengen. Daardoor wordt jouw eten duurder. Weet je dus zelf een goeie plek om te eten, loop dan niet met iemand mee.

Er zijn vaak twee menukaarten: de toeristenkaarten en de kaarten voor de locals. Als je het geen probleem vindt om wat meer te betalen, is het niet handig om daar moeilijk over te doen. Ben je echt lowbudget op pad en spreek je een prima woordje Spaans, dan kun je er best tegenin gaan. En je kunt minstens proberen om te onderhandelen over de prijs. Doe dit wel liever vooraf, niet als je het eten al achter de kiezen hebt.

Algemeen
Ga niet naar Cuba als je zwanger bent (zoals ik, toen ik Cuba bezocht). De cocktails en de sigaren horen toch een beetje bij de beleving, dus het is zonde om die te moeten laten staan. Overigens zijn Cubanen heel lief tegen zwangere vrouwen, dus als het per ongeluk toch zo uitkomt is er nog geen man overboord.

Probeer voordat je gaat wat Spaans te leren. De meeste Cubanen spreken geen Engels. Sommigen spreken wel Russisch. Maar of je daar wat aan hebt…

Dit artikel is geschreven door mijn zusje Tess. Tess bedenkt en creëert originele mediaconcepten die kinderen en tieners in beweging brengen. Meer weten? Check haar profiel op LinkedIn.