Machtig mooi Milaan; #mustgo

Hij stond al lang op mijn wensenlijstje, maar het was er nog nooit van gekomen. Daarom wist ik niet hoe snel ik moest boeken toen er een mooie aanbieding voorbij kwam! Voor € 80,00 pp vlogen we met de spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling naar Milaan!

Slapen in Chinatown
Onze uitvalsbasis lag midden in Chinatown, aan de Via Paolo Sarpi. Je kunt het appartement met keuken, badkamer (mét jacuzzi) en aparte slaapkamer huren via Airbnb. Chinatown ligt ten noorden van het centrum en is heel makkelijk te bereiken vanaf vliegveld Malpensa met de Malpensaexpress. Je kunt vooraf online treinkaartjes kopen. Let op! Je moet een datum en tijdsindicatie opgeven om de tickets te boeken. Houd er rekening mee dat je vanaf het tijdstip dat je aangeeft binnen 3 uur gebruik moet maken van de trein. Je kunt niet een trein eerder pakken, dus het is handiger om een trein te vroeg te boeken, dan te laat.

In Chinatown kun je veel Chinese namaak kopen, maar er zijn ook een aantal hele gezellige barretjes. De leukste is Recreo Bar Sartoria waar je tot laat op de avond op het verwarmde terras kunt zitten terwijl de ober nog een glas whiskey inschenkt en een schaaltje chocolade brengt. En dat allemaal met super fijne Italiaanse gastvrijheid!

Winkelen!
Milaan = de modestad van Italië. Je kunt er eindeloos winkelen. De echte dure merken vind je in het winkelcentrum bij de beroemde Duomo ( de dom van Milaan) in het centrum van de stad. Goedkoper winkelen doe je ten noorden oosten van metrostation Porta Venezia aan de Via Venezia, waar je een eindeloze rij winkels naast elkaar hebt aan weerszijden van de straat.

Oud en nieuw
Milaan is flink gebombardeerd in de oorlog. Het doet daarom erg nieuw aan. Hoewel je duidelijk kunt zien dat er bij de restauratie is geprobeerd om de sferen van vroeger terug te laten komen, is het geen hele oude stad zoals Rome. Toch is er genoeg moois te zien. De meest bekende trekpleisters zijn de Duomo en Leonardo da Vinci’s Laatste Avondmaal. Mocht je het beroemde schilderij willen bewonderen dan moet je ruim (heel ruim!) van te voren reserveren. Het Laatste Avondmaal is trouwens te vinden in de Santa Maria Della Grazie, niet in de Duomo.

Wij bezochten ook de Wijngaard van Leonardo Da Vinci, die aan de zijkant van de Santa Maria Della Grazie ligt. Da Vinci kreeg deze wijngaard als dank voor het schilderen van Het Laatse Avondmaal. Door de jaren heeft de wijngaard verschillende eigenaren gehad, die elk hun bijdrage aan het interieur en de omgeving hebben gehad. Een tijd geleden zijn de originele druiven van de wijngaard ontdekt en opnieuw geplant. Over een aantal jaren kunnen we hier dus weer de wijn drinken die werd gedronken in de tijd van Leonardo Da Vinci!

Dineren zoals dineren is bedoeld
Echt authentiek Italiaans dineren doe je bij Ristorante Solferino. Het is aan te raden om te reserveren, want het is een gewild stekje. Schrik niet van de prijzen op de wijnkaart (tot € 8000,- per fles!) want het eten is best betaalbaar en er zijn ook goedkopere lekkere wijnen te krijgen (bijv. van € 24,- per fles). Bij Solferino eet je gegarandeerd heerlijk!

img_2037

Niet alleen het eten is erg goed in dit restaurant, maar de obers doen ook erg hun best. Nog voordat ik überhaupt kon vragen waar het toilet was kwam “onze” ober al zachtjes in mijn oor fluisteren dat ik links naar achteren moest, door de spiegeldeur. Ik bedoel maar. Als je geluk hebt zijn er jarige gasten in de zaak, want je mag meegenieten van het feestje. Het licht gaat plotseling uit, er wordt een toetje met vuurwerk naar binnen gedragen en iedereen zingt mee. En dat dan 2 of 3 keer op een avond. Ik vind dat leuk.

Openbaar vervoer
Het centrum van Milaan is goed te belopen. Heerlijk slenteren door de parken en winkelstraten en af en toe aanschuiven op een terrasje. Mocht je iets buiten het centrum willen zijn, dan kun je prima met de metro.  Net als in Londen gaat deze vaak en zijn er verschillende lijnen. Een kaartje kost € 1,50 en je kunt daar 90 minuten op reizen. Als je vaak / langer met de metro wil kun je er voor kiezen om een dagkaart te kopen of een 10 rittenkaart. Het is mogelijk om vooraf alvast dagkaarten enz. te bestellen via internet (hier) maar uiteindelijk vonden wij het handiger om ter plekke te beslissen hoe vaak we met de metro wilden.

Mobike
Veel leuker is het om Milaan te verkennen met de fiets. En laat de stad nou vol staan met leenfietsen die je voor een klein bedrag tijdelijk kunt gebruiken. De makkelijkste manier om een fiets te scoren is Mobike. Download de Mobike-app op je mobiel, voeg een beetje tegoed toe + 5 euro borg en voila, je krijgt binnen notime de dichtstbijzijnde fiets op je scherm. Er staan zoveel Mobikes in de stad dat er altijd wel 1 (of meerdere) in de buurt staat. Met de app scan je de barcode waardoor het slot openspringt en de huurtijd gaat lopen (50 cent per 30 minuten). Betalen doe je van je tegoed en als je klaar bent met fietsen dan parkeer je hem ergens op een publieke plek (dus niet binnen het hek van het appartementencomplex) en met de app zet je hem ook weer op slot. De fietsjes zijn aan de kleine kant en daardoor niet geschikt voor hele lange fietstochten, maar juist in een stad als Milaan is het heerlijk om je te verplaatsen met deze vorm van openbaar vervoer! Meer info over Mobike vind je hier.

En verder? Verder is Milaan een super fijne stad om lekker te lanterfanten. Wil je iets doen of zien? Vergeet dan niet:
* Stadion San Siro (aan het einde van de Paarse Metrolijn), waar ze trouwens het allersaaiste voetbalmuseum ooit hebben, maar wel een redelijk leuke rondleiding.
*  Het Civic Aquarium of Milan
*  De beroemde Cimitero Monumentale (de begraafplaats)
* Een drankje drinken in de Chinese Box (en omgeving = uitgaansgebied)
* Een bezoekje aan de super bekende Duomo midden in de stad
* Picknicken / wandelen / joggen in Parco Sempione, met aan de ene kant de Arco Della Pace en aan de andere kant de prachtige oude stadsmuur richting het centrum.


Veel plezier!