Pretty Paris #sharingiscaring <3

Geen idee waarom het zo lang heeft geduurd, maar het was alweer 18 jaar geleden dat ik voor het laatst in Parijs was. Wat zonde! En dus werd het hoogtijd om de auto vol te laden en samen met Wytz af te reizen naar de stad van de liefde waar huizen, fietsen, parken en strandstoelen eindeloos gedeeld worden met duizenden toeristen. #sharingiscaring <3

Logeren om de hoek bij Moulin Rouge
Als je van een beetje leven in de brouwerij houdt, dan is Montmartre the place to be. Laat je niet afleiden door de 20 sexshops en clubs die aan de hoofdweg in deze wijk liggen, het is er echt gezellig. Overal in de wijk vind je leuke restaurantjes en barretjes en boven op de heuvel ligt de prachtige Basilique du Sacré-Cœur. En natuurlijk ligt de allerbekendste nachtclub van Frankrijk ook in deze wijk; Moulin Rouge.

Ons tijdelijke huis (aanrader!) huurden we via Airbnb en lag midden in Montmartre aan de Rue Germain Pilon. En dat bleek een goede keuze! Het appartement met mini-tuin was een ideale uitvalsbasis dichtbij de Sacré-Cœur en om de hoek van metrostation Pigalle. De auto parkeerden we (vooraf reserveren) in een van de parkeergarages van Indigo, nadat we de auto eerst hadden uitgeladen voor de deur. Super handig!

Tip: Ga niet lunchen in de nabije buurt van de Sacré-Cœur. Je moet elke hap onderbreken met “nee, bedankt” omdat er elke 3 minuten een tekenaar bij je aan tafel staat. Lunchen doe je bijvoorbeeld aan de Rue des Abbesses, waar allerlei leuke eettentjes zijn waar je ongestoord kunt genieten van je lunch.

Parijs doorsjezen op de fiets
Het is de eerste minuten wat spannend, maar Parijs is prima te doen op de fiets. En net als in Milaan maakten we ook deze trip veelvuldig gebruik van Mobike. Met een app kun je overal in de stad gebruik maken van de zilver / oranje fietsjes waar we Milaan ook onveilig mee maakten. Hoewel het in de eerste instantie niet zo lijkt, zie je zodra je op de fiets stapt ineens hoeveel ruimte de fietser heeft in het drukke verkeer. Zie je geen fietspad op de hoofdweg? Kijk dan eens of er een hele brede middenberm is, want dan is dat de plek waar het fietspad ligt. Hoewel de Mobikes nog steeds wat klein zijn, zijn ze zo makkelijk in gebruik dat je dit vervoersmiddel al gauw verkiest boven de metro. Ga je toch met de metro? Ook dat is in Parijs erg goed geregeld. Er zijn veel treinen, op- en overstappunten en het kost je € 1,90 per anderhalf uur.

Er zijn een aantal shared-bike-aanbieders in Parijs. Ik vind Mobike de handigste omdat je deze fietsen niet in een stalling hoeft terug te zetten, maar ze gewoon op een openbare plek kunt achterlaten. Dit betekent natuurlijk ook dat je er even naar moet zoeken als je eentje nodig hebt. Het kostte ons elke keer niet meer dan 5 minuten om 2 fietsen te bemachtigen, prima te doen! Je betaalt via de app € 0,50 per 20 minuten en kunt elke keer met € 5,00 opwaarderen. 

img_4861
Even een Mobike ontgrendelen met de app. Snel, makkelijk en goedkoop!

Paris plage; lekker hangen met uitzicht op de Seine
Al jaren een grote hit en fijn voor toeristen én inwoners; ook dit jaar zijn de oevers van de Seine weer omgetoverd tot Paris Plage. De lage oever is helemaal beschikbaar voor fietsers, voetgangers en sporters en om de paar meter kun je neerploffen op gezellige terrasjes en heerlijk luie strandstoelen. En vooral die laatste categorie zorgt er voor dat Paris Plage dé ultieme plek is om heerlijk bij te slapen onder het geroezemoes van de gezelligheid om je heen en met de zon in je gezicht. Je drinkt er biobier, duurzaam gezette koffie of zoekt de verkoeling  onder de douchenevel bij Pont Neuf. En natuurlijk is er ook aan kinderen gedacht. Langs de Seine zijn verschillende speelplekken gemaakt en er is in de buurt van Pont Neuf zelfs een container met spelletjes en speelgoed te vinden. Doe mij zo’n hangplek in Groningen!


Slenteren door Musée Rodin en dineren op de Seine
Je kunt je citytrip van minuut tot minuut vol plannen, zeker als je in een grote toeristische stad als Parijs bent. Maar, dat hoeft natuurlijk niet. Het enige dat op onze planning stond was een bezoekje aan het Musée Rodin. We hadden zijn werk al gezien in het Groninger Museum, en wilden het ook wel eens bewonderen in zijn eigen land. Ook Picasso heeft een eigen museum in Parijs, maar die hadden we ook al in Brugge gezien vorig jaar. Het Lovre sloegen we over vanwege te weinig tijd (we hadden nogal lang liggen pitten aan de Seine die dag), maar doen we vast een volgende keer.

Uiteten kan in Parijs op elke hoek van de straat. óf op de Seine! Het is redelijk prijzig, maar wel erg leuk om met je liefje een romantisch tochtje te maken met Parijs als achtergronddecor en onder het genot van een heerlijk 3-gangen diner. Boeken doe je hier.

img_4753

En verder? De Eiffeltoren. Natuurlijk de Eiffeltoren!
Je kunt niet in Parijs zijn zonder de Eiffeltoren van dichtbij te hebben gezien. Toch? Maar waar maak je nou de beste foto’s? Dat doe je bijvoorbeeld vanaf het bordes bij Trocadéro. Let wel even goed op zakkenrollers want het is er nog al druk met toeristen. Is het origineel om vanaf hier een foto te maken? Nee. Maar, nou én? Dat zul je toch zeker zelf weten. Lekker doen :-) Aan de andere kant van de Eiffeltoren is een groot park. Ook hier kun je leuke foto’s maken. En ga je dineren op de Seine? Nadat je voor de Eiffeltoren langs bent gekomen keert de boot. Precies op het midden van de rivier maak je een grappig shot met het mini vrijheidsbeeld en de Eiffeltoren. Succes!