Beautiful Berlin; over bier, bockwurst en de muur

Berlijn, beautiful Berlin, een absolute #mustgo als je van stedentrips met historie houdt. Misschien is het wel omdat Berlijn nooit hoog op mijn #todolist stond dat de stad me zo wist te verrassen. Want dat deed het. Wat een ontzettende fijne, leuke en bijzondere stad!

Slapen in het hart van Berlijn
Voor zo’n € 70,00 per nacht huur je een prachtig appartement op fietsafstand van al het leuks dat Berlijn rijk is. Wij huurden via Airbnb een knus appartement aan de Tieckstrasse. Deze straat ligt vlakbij metrostation “Oranienburger Tor” en hoewel het stadscentrum om de hoek ligt is de straat zelf heel erg stil. Het appartement dat we huurden lag in een hofje achter een “hoofdingang” en was daardoor super rustig gelegen. Fijn! De auto parkeerden we in een betaalde parkeergarage dichtbij het appartement.

Ook in Berlijn kun je gebruik maken van Mobike, de zilver / oranje fietsjes die je met de app kunt huren. Je vindt ze in de hele stad en Berlijn is een hele fijne en veilige fietsstad. We zagen in Berlijn voor het eerst de nieuwe uitvoering van Mobike. Ze zijn iets groter dan de oude variant en zijn voorzien van 3 versnellingen en een ketting. Dit maakt ze gelijk wel minder hufterproof en soms moesten we een fietsje na een paar meter omruilen voor een ander omdat er iets mee aan de hand bleek te zijn. Ondanks dat blijft Mobike een ideaal vervoersmiddel tijdens een citytrip omdat je veel flexibeler bent en veel meer van de stad ziet dan wanneer je de metro gebruikt.

Berlin Zoo & het zeeaquarium
Er stond maar 1 ding op mijn lijstje toen we naar Berlijn gingen, namelijk een bezoekje aan het zeeaquarium. Het zeeaquarium ligt in de dierentuin van Berlijn, en is niet los te bezoeken. Je kunt er wel voor kiezen om alléén de dierentuin te bezoeken, maar als je een middagje vrij kunt maken in je planning dan is de combinatie van de twee erg leuk. En als je gaat, sla dan een bezoekje aan de panda’s niet over. Wat zijn deze grappige zwart-witte beren lief!

Zelf koken? Nee! Lekker eten aan de Hackescher markt!
Meestal koken we een aantal dagen van onze stedentrip zelf. Daarom is huren via Airbnb ook zo handig. Maar in Berlijn zijn we elke dag uit eten geweest. Je kunt namelijk echt óveral in de stad lekker eten. Van de Vietnamees aan de Chausseestrasse (lekker en goedkoop!) tot aan al de restaurantjes rondom de Hackescher Markt. Bij de Hackescher Markt ligt de metrobaan ruim boven de grond. Onder deze verhoogde baan en in de fabriekspanden er om heen vind je allerlei eettentjes en barretjes. Vergeet ook niet eens uit nieuwsgierigheid een zijstraatje in te slaan. Soms kom je namelijk zomaar een verstopte cocktailbar tegen. <3

Verder is er in Berlijn natuurlijk van alles te doen en te zien. Zo winkel je je suf in de buurt van Alexanderplatz, kun je de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie en de Berliner Dom bekijken en kom je wandelend door de stad allerlei musea en toffe winkeltjes tegen. De omgeving van het Rijksdaggebouw is erg leuk en ook de televisietoren wil je niet missen. Je kunt met de lift naar boven, maar het is wel verstandig om vooraf kaartjes te kopen gezien de drukte. Mocht je in de buurt van Checkpoint Charlie zijn, zorg dan dat je telefoon genoeg ruimte heeft voor foto’s want je kunt bij het replica van het oorspronkelijke wachtershuisje op de foto met “echte” wachters. Neem een kaart mee en ontdek de stad te voet en per fiets, dat is eigenlijk het leukste.

De Muur
Wie aan Berlijn denkt kan natuurlijk niet om de muur heen. Ik ben zelf van de generatie die nog net semi-bewust de val van de muur mee kreeg, maar ik had me tot nu toe nooit gerealiseerd hoe groot de invloed van de muur was op de stad. Als je het leuk vind om hier meer gevoel bij te krijgen dan kun je allerlei bezienswaardigheden bezoeken, maar het is misschien wel leuker en interessanter om eerst een tour met de bus te maken. Via Berlin Citytours kun je twee verschillende routes nemen. De gele route brengt je langs alle “grote’ bezienswaardigheden van Berlijn. De paars route brengt je langs een hele andere kant van Berlijn en is vooral gericht op de historie rondom de muur en de verdeeldheid van oost en west. Wij namen deze tour en zijn later nog langs het herdenkingscentrum van de muur geweest, dat we vanuit de bus al hadden gezien. Onze tip: Ga lekker mobiken langs alle grote bezienswaardigheden, en kies ergens op de middag eens voor de paarse buslijn (stopt o.a. bij Alexanderplatz aan de achterkant van de Primark) om zo het verhaal achter de muur te leren kennen. Reserveren doe je hier: https://www.berlincitytours.com/bus-tours/city-circle-tour-purple-line/.

Kortom, Berlijn is in korte tijd een van mijn lievelingssteden geworden. Het voelt aan als een grote internationale stad waar je lekker anoniem kunt zijn, met absoluut een bijzondere historie en doet tegelijkertijd erg klein en gezellig aan doordat elk stadsdeel zijn eigen charme heeft. Nog nooit in Berlijn geweest? Ga dan eerst eens zonder plan de stad ontdekken. Oké, 1 plan mag je wel maken en dat is een dinertje bij Restaurant Mutter Hoppe. Duitser dan dit restaurant zijn ze in de wijde omtrek niet te vinden. Bestel een bockwurst met zuurkool en gepofte aardappel en dompel je met een enorme pul bier in je hand helemaal onder in het Duitse. En zit je op het terras? Vergeet dan niet even te gaan plassen binnen, en vergaap je aan alle tuttigheid die ze bij elkaar hebben gevonden. Köstlich!

IMG_5428

Een gedachte over “Beautiful Berlin; over bier, bockwurst en de muur

Reacties zijn gesloten.