Kom van die bank af! Het nieuwe jaar sportief beginnen doe je zo.

Let’s face it; de meeste moeders zijn diep in hun hart nog altijd op zoek naar de fitgirl die ze ooit waren. Ik ben altijd zo vreselijk jaloers op die hele sportieve chicks mét kinderen! Moeders die voor dag en dauw in het zwembad liggen voordat de bende naar school moet, moeders die na het avondeten eerst even een rondje hardlopen en daarna in alle rust de kinderen op bed leggen en helemaal op die moeders die gewoon bij hun oude club blijven volleyballen, voetballen of basketballen. En ik ben niet eens jaloers vanwege die mooie lijven, maar vooral omdat het simpelweg gezond voor je is!

Zoals mijn twitterbio zegt; ik sport wat. En meer is het niet. Ik fiets, bijvoorbeeld. Maar ik ben wel een mooi-weer-fietser. Mijn racefiets mag vooral de deur uit op mooie zomeravonden en op warme zondagochtenden. Ik loop hard, maar sinds ik fiets is dat veel minder geworden. In de zomer ga ik nog wel eens kanoën. En ik squash in de winter, bij gebrek aan mooi fietsweer.

Het hele jaar door blijven sporten: Afwisselen en bewegen is belangrijker dan winnen. Doe je mee?

Dus, met deze toverwoorden in gedachten heb ik een sportplan bedacht.
– Verschillende sporten vs. focus op 1 sport: Ik vind dat leuker en hou het langer vol. Door verschillende sporten te beoefenen ben je minder afhankelijk van het weer en kun je kiezen hoeveel tijd je kwijt wil zijn per sessie. Fietsen, hardlopen, zwemmen en squashen lijken me fijne sporten om af te wisselen. Maar ook een half uur wandelen is prima, een middagje mountainbiken (je kunt super makkelijk eentje huren als je geen fiets hebt) of een paar rondjes schaatsen in de winter.
– Bepaal tijd vs. bepaald afstand: In plaats van persé een bepaalde afstand te fietsen / lopen / zwemmen is het met mijn drukke agenda makkelijker om te bepalen hoeveel tijd ik kwijt wil zijn. Een half uurtje hardlopen, in plaats van 5 kilometer. Het gaat om de beweging, niet om de snelste tijd.
– Plan sportmomenten in: Tot nu toe bepaalde ik ter plekke of ik zin had om te sporten, en dan was het antwoord (hoe verrassend) meestal nee. Dus, zet sportmomenten in de planning, en dat hoeft niet elke week hetzelfde te zijn. Met kinderen die de ene week een klein deel van het weekend, en de andere week een groot deel van het weekend bij me zijn wel zo handig.
– Thuis sporten vs. de sportschool: Ik haat de sportschool, en heb besloten dat ik er ook niet heen hoef. Weet je dat er allerlei opties zijn om thuis lekker te sporten onder leiding van youtube? Buikspieroefeningen (zonder op de grond te liggen, jeej!) en yoga zijn bijvoorbeeld erg makkelijk om thuis te doen. Mijn favoriete bodyworkoutmevrouw is Melissa Bender.
– En als ik echt nergens zin in heb dan is daar nog altijd de Just Dance app. Heerlijk dansen op bekende nummers. Wel met de gordijnen dicht, uiteraard!

Sport met je kids!
Nu mijn kinderen wat ouder zijn kunnen ze makkelijk even een uurtje alleen thuis zijn, maar toen ze nog kleiner waren kwam ik er soms niet aan toe om te sporten omdat ik geen oppas had. Sporten mét je kids is dan ideaal! Zo gingen we op zaterdagochtend vaak even een half uurtje freerunnen (planloos joggen en over bankjes lopen, muurtjes klimmen, schommels springen enz), skeeleren of steppen en konden ze ook prima fietsen als ik wilde hardlopen. En wil je echt eens iets leuks / sportiefs doen met je kinderen? Boulderen (ongezekerd klimmen op veilige hoogte) is in steeds meer plaatsen te doen en in de zomer vinden mijn kinderen het heerlijk om te kanoën.

Samen sporten is niet alleen leuk, maar ook handig voor je planning!

Wil je toch liever bij een club maar ben je niet zo’n teamspeler? Denk dan eens aan:
– Judo
– Boksen
– Zwemmen
– Jazzdance
– Een hardloopgroep
– Bootcamp
– Toch maar de sportschool
– Pilates of yoga
– Piloxing (een combi van boksen, pilates en dansen)

Nog niet helemaal overtuigd? Natuurlijk mag je voor een nieuw sportjaar nieuwe sportkleding shoppen ;-). Dus, have fun!

2 gedachtes over “Kom van die bank af! Het nieuwe jaar sportief beginnen doe je zo.

  1. Ik ben een moeder die dagelijks om 7.15 gaat hardlopen. Mijn kinderen zijn tieners inmiddels, en ik weet dat ik ’s avonds geen zin meer heb. Ik doe dit inmiddels al 1 7 jaar op deze manier, en het werkt perfect voor mij. En dat terwijl ik een hekel heb aan sport.

Reacties zijn gesloten.