7 x haal meer uit je lunchtijd!

Lunch jij achter je werkplek of in de bedrijfskantine? Dat eerste is echt slecht voor je, dat tweede is vooral duur en niet altijd even gezond. Er is bij het bedrijf waar ik werk nog een derde groep, en dat zijn de lunchwandelaars. Ze zijn niet alleen gezonder bezig omdat ze bewegen tijdens de lunch maar worden door mijn werkgever ook aangemoedigd om gezond te eten doordat ze gratis fruit krijgen aangeboden. Top! Als ik voorbereid ben (juiste schoenen mee, brood mee voor onderweg, enz) kan ik mee met de wandelaars. Maar te vaak heb ik een goede smoes om lekker binnen te blijven hangen. Wil jij ook gezonder lunchen en meer bewegen? Met deze zeven tips lukt dat zeker!

1, In de categorie “meest gehoorde smoezen”: Ik heb geen tijd voor lunch!
Dat je geen tijd hebt voor lunch is echt onzin. Iedereen heeft recht op lunchtijd, en het is zelfs wettelijk verplicht dat je na 4 uur een lunchbreak hebt. Bij de meeste bedrijven is de lunch “eigen tijd” en ben je dus echt een dief van je eigen tijd als je doorwerkt tijdens de lunch. De allerbeste tip te voorkomen dat je agenda te vol loopt: Plan lunchtijd in. Heb je recht op een half uur lunch? Plan dan 4o minuten in in je agenda. Zo heb je 5 minuten om je werk af te ronden en naar het restaurant te gaan, en 5 minuten om je werk weer op te starten voor het middagprogramma.

2. Zet een paar wandelschoenen op kantoor neer.
Ik draag vaak hoge hakken tijdens mijn werk of ik heb alleen een dun jasje aan omdat ik met de auto naar het werk ga. Dat zorgt er voor dat ik (zeker met minder mooi weer) niet mee ga met de lunchwandeling. Dit probleempje lost zich heel makkelijk op; leg een paar wandel- / sportschoenen op kantoor en eventueel een goede jas!

3. Gezonder eten tijdens de lunch.
De meeste bedrijfskantines zijn niet ingesteld op gezonde lunches. Hoewel bedrijven zich er steeds meer bewust van zijn dat gezonde werknemers betere werknemers zijn is het aanbod nog altijd vaak om te huilen. Wissel de snelle hap uit de kantine daarom af met zelf meegebracht eten. Om eten mee te kunnen nemen is het handig om een goede broodtrommel, drinkfles enz. aan te schaffen. Wat neem je mee? Denk bijv. aan een salade, volkorenbrood met gezond beleg, fruit, een gekookt ei, een volkorenwrap met avocado en zalm. Ik vind variatie in mijn broodtrommel fijn en als je ergens in de week even tijd neemt om na te denken over de inhoud van je lunchbox is het makkelijker volhouden. Inspiratie nodig? Kijk dan eens hier.

Het is sowieso aan te raden om fruit op je bureau te leggen tijdens je werkdag. Een appel rond een uur of 10:00 zorgt er voor dat je niet barst van de honger tijdens de lunch. Je schept minder op en dat is gezonder én beter voor je portemonnee.

4. Sporten tijden lunchtijd. Twee vliegen in één klap!
Wil je twee vliegen in 1 klap slaan? Ga dan sporten tijdens lunchtijd. In 20 minuten kun je met gemak 3 kilometer hardlopen. Het vraagt wel enige voorbereiding en lef (want -> Het gebouw verlaten in je hardlooplegging is echt even wennen…). Zoek uit welke route geschikt is, waar je je kunt omkleden, enz. Bang dat je oksels na een korte hardloopsessie gaan ruiken in de loop van de dag> Neem toetenpoesters mee in je sporttas en een busje deo. Dan heb jij (en je collega’s) de rest van de dag echt nergens last van.

Er zijn ook collega’s die een fit20 programma volgen tijdens de lunch. Dit is een kort workout-programma waarbij je niet eens sportkleding aan hoeft en dat vlak bij ons kantoor gegeven wordt. Ik hoor er hele enthousiaste verhalen over. Benieuwd? Google even op fit20 om te zien of het ook bij jou in de buurt gegeven wordt.

Voetballers in het team? Ga met elkaar op een pleintje een balletje overtrappen. Dat is gezond én gezellig en je bent echt even helemaal uit je werkmodus zonder dat je er van gaat zweten.

Zoek een stok achter de deur

5. Zoek een lunchmaatje die ook gezonder wil lunchen.
Het is makkelijker om niet in je oude patroon te vallen als je een lunchmaatje / een aantal lunchmaatjes hebt gevonden die ook graag gezonder wil(len) lunchen. Of het nou gaat om zelf eten mee nemen, wandelen of sporten, met z’n tweeën heb je allebei een stok achter de deur.

6. Ja maar, ja maar, ja maar…. winkelen is ook wandelen ;-)
Ja maar, ik hou niet van wandelen / sporten / voetballen enz. tijdens de lunch. Geen probleem! Noem het winkelen als je wilt. Ik heb collega’s die tijdens de lunch naar de supermarkt om de hoek lopen om de avondboodschappen alvast in te slaan. Ook prima! Het gaat er om dat je in ieder geval lost komt van je werk en een beetje meer beweegt dan tot nu toe het geval is. Dus -> Niet stiekem met de auto gaan hè?

7. Smoothietime!
Wist je dat je smoothies kunt maken die niet alleen heel gezond zijn, maar ook goed vullen? Test maar eens! Wat heb je nodig?
– Een scheut magere yoghurt
– Jus ‘d orange (liefst vers)
– Een banaan
– Een halve mango
– handje vol blauwe bessen
– Lat but not least: rauwe brocolli (zoveel mogelijk, maar je smoothie moet wel vloeibaar blijven ;-) )
– Beetje honing voor de smaak

Bovenstaande recept mix je in de blender tot een stevige drank. Het is even testen hoeveel je van alles moet gebruiken.

Vul je lunch aan met een gekookt eitje en een kleine salade of twee volkoren crackers met kaas.


Heb jij ook tips? Wat doe en eet / drink jij tijdens de lunch? Ik ben benieuwd!