In controle; hoe je een samengesteld gezin en een fulltimebaan combineert zonder om te vallen.

Ons samengestelde gezin bestaat uit mijn vriendje en ik en onze 5 kinderen. De twee jongsten zijn van mij, de drie oudsten van hem. De twee oudsten wonen bij ons, de twee jongsten zijn er de helft van de week en de middelste eet / slaapt een paar avonden per week bij ons. Tussen de oudste en de jongste zit 11 jaar leeftijdsverschil, en daardoor hebben we te maken met pré-pubers tot jongvolwassenen. En bijzondere bende bij elkaar.

Onlangs vroeg iemand me hoe wij dat doen; allebei fulltime werken in combinatie met zo’n groot gezin. Het antwoord is simpel; Het is een soort van learning on the job waarbij je af en toe doelbewust de stofwolken die door de gang huppelen moet negeren.

Hoe doe je dat nou met zo’n flexgezin? Met deze 10 tips maak je het leven makkelijker zodat ook jij ’s avonds rustig op de bank kunt zitten met netflix en een wijntje:

Van boodschappen en kleding tot ruitenwisserbladen en fietsen: shop online!
Ik shop altijd al veel online, maar doe sinds een paar weken ook de boodschappen online. Wat een uitkomst! Ik had altijd een probleem omdat ik door de week weinig tijd heb om grote boodschappen te doen, terwijl mijn kinderen (basisschoolleeftijd) persé fruit mee moesten hebben, en brood, en drinken. Daardoor moest ik vaak dinsdagavond nog haast, haast. haast richting supermarkt. Ik had dan vaak geen goed beeld van de voorraad en greep daarom regelmatig mis. Sinds ik op dinsdagavond of woensdagmiddag de grote boodschappen laat bezorgen is alle stress weg. Ik had dit veel eerder moeten doen! We halen alleen het avondeten nog zelf in de winkel. Tip: Maak zodra je boodschappen binnen zijn een nieuwe bestelling aan en kies een bezorgtijdstip voor de week erna. Je kunt je bestelling vaak nog makkelijke wijzigen, maar dan ligt je bezorging alvast vast.

Geef alles een vaste plek
Zeven mensen die één huis delen hebben veel spullen. Geef daarom zoveel mogelijk dingen een vaste plek. Heb je kleine kinderen? Kijk of je ergens plek hebt voor een speelkamer / gamekamer zodat je al het speelgoed niet door het hele huis hebt slingeren. Scheelt een heleboel opruimtijd! Als alles een vaste plek heeft kunnen meer huisgenoten zelf vinden wat ze zoeken en heb je meer overzicht over bijv. de voorraad. Ik heb bepaalde dozen (bijv. de doos met schoensmeer, medicijnen enz) gelabeld, zodat je in een oogopslag kan zien wat er in de dozen zit. Beddengoed, handdoeken, voorraad, bijna alles heeft een vaste plek. Zeven mensen hebben ook veel apparatuur these days. Daarom kochten we laatst een 10 persoonseettafel mét vakken in het tafelblad. Daarin passen alle laptops + opladers. Ipads en hoofdtelefoons. Voor belangrijke papieren die we even moeten bewaren (zoals bijv. concertkaartjes) hebben we een lade en we hebben een kast voor de “extra” jassen zodat de kapstok niet bezwijkt. Handig, maar vooral nodig!

Werk deels thuis
Hoewel we in 2019 leven is het nog niet bij alle werkgevers gebruikelijk om thuis te werken. Probeer het toch. Ik werk woensdagmiddag thuis, en omdat mijn kinderen zichzelf prima kunnen redden / vermaken als ik maar in de buurt ben werkt dat erg goed. En ja, af en toe gooi ik er tijdens werktijd een wasje in of moet ik even een kapotte knie verbinden. Is dat erg? Nee. Want aan de andere kant word ik niet gestoord door collega’s en kan ik veel gerichter en geconcentreerd werken. Bij spoed (als er bijv. een kind ziek is) kan ik thuis werken terwijl ik wacht op hulptroepen. Laatst was mijn zoon van 11 ziek thuis en heb ik mijn agenda omgegooid zodat ik al mijn afspraken op het kantoor in 4 uur kon proppen en de rest van het werk vanuit huis kon doen. Zo was ik toch én beschikbaar voor mijn werkgever, én beschikbaar voor mijn thuisfront. Ideaal!

Plan datenights in met je vriendje
We zijn allebei vader en moeder. Maar niet van dezelfde kinderen. Hoewel we erg veel van elkaars kinderen houden hebben we ook echt qualittytime met elkaar nodig. Waar in een standaard gezin de kinderen de gezamenlijke verantwoordelijkeheid en de reden om samen te blijven zijn, is dat bij een samengesteld gezin (zeker als er geen “gezamelijk” kind is) echt anders. Blijf met elkaar daten. Lekker uit eten, op vakantie. Bij een samengesteld gezin heb je vaak (niet bij iedereen, maar bij ons wel) de “luxe” dat de kinderen nog een ander thuis hebben en je dus ook wel eens kinderloze avonden of zelfs vakantie kunt hebben.

Doe je best om een goede verstandhouding met de andere ouders te onderhouden.
Maar, dan moet je dus wel een goede verstandhouding met de andere ouders van de kinderen hebben. En dat kun je niet alleen (daar moet de andere ouder ook voor open staan), maar je kunt er wel voor de lange termijn je best voor doen. Dat betekent dat je je soms over dingen heen moet zetten omwille van de kinderen en de nieuwe relatie die je met je ex moet opbouwen. Of met de ex van je partner. Houd elkaar op de hoogte van dingen. Maak goede afspraken met elkaar, blijf elkaar uit de brand helpen. De vader van mijn kinderen wil wel eens een weekje weg met familie of vrienden in een schoolweek van de kinderen. Ze kunnen dan dus niet mee. En dan blijven ze bij mij. Ik regel dan oppas, extra BSO of neem vrij als het nodig is. En andersom gebeurt dat ook. Zo ga ik deze zomer twee weken met mijn vriendje naar Zweden, en dan zijn mijn kinderen dan bij hun vader. We vragen dit niet te vaak van elkaar, maar weten dat de ander er voor open staat om in te springen als dat handiger is.

Verdeel de vaak voorkomende taken en laat de rest een beetje los
Mijn vriendje is in principe de baas van de berging, de fietsen en de vuilnisbakken. Ik doe de was, let op de voorraad en doe de grote boodschappen. Koken doen we in overleg en stofzuigen doen we pas als de stofwolken door de gang huppelen of als er ergens glas is gevallen. De kleintjes dekken de tafel, de grootste kinderen ruimen af en doen de vaatwasser. Omdat de kleintjes mijn kinderen zijn ben ik in charge als zij er zijn. De oudste kinderen doen verder veel zelf (kamers opruimen, bedden verschonen enz.). En verder? Verder gaat alles redelijk vanzelf. Mijn vriendje regelt de dingen met zijn kinderen en ik met mijn kinderen. En als we daarbij hulp nodig hebben dan seinen we elkaar in. Ik kook bijv. voor alle kinderen als hij werkt en hij haal mijn kinderen uit school / de BSO als dat nodig is.

Plan familiedates in
Zeven mensen hebben zeven agenda’s. Plan af en toe iets in voor jullie allemaal, of juist voor een deel van het gezin. Laat dit niet aan het toeval over, want anders komt het er niet van. Zo gingen we laatst heel bewust met alle kinderen lekker bbq-en, gingen mijn vriendje en zijn jongens een dagje skydiven en ging ik mijn mijn kinderen een dagje naar de dierentuin met mijn zusje en kids. We gaan met z’n tweeën zonder kinderen op vakantie, maar we gaan ook met de kleintjes een weekje weg. De grootste kinderen vinden dat prima, want die willen liever zelf met vrienden op vakantie. Ook goed!

Kijk of je kunt flexwerken en neem al je vakantiedagen op
Ik heb de luxe dat mijn werkgever flexwerken toestaat. Ik werk maandag t/m woensdag 9 uur per dag (07:00 – 16:30 uur), en do / vrij 7 uur (09:00 – 16:30). Ik werk daardoor 1 uur per week meer dan nodig, en daardoor kan ik af en toe makkelijk een middag vrij nemen of ergens een uurtje tussenuit als dat nodig is. Daarnaast neem ik al mijn vakantieuren op en die plan ik nav schoolvakanties en margedagen alvast voor het hele jaar in. Meestal zorg ik dat ik voor de zekerheid nog een dag of 5 overhoudt, voor spoedjes / nood.

Realiseer je dat het niet vanzelfsprekend is
Om een flexgezin te laten slagen moet je je er van bewust zijn dan niks vanzelfsprekend is. Je moet blijven werken / schaven / leren en vooral bewust aandacht hebben voor elkaar. Hoewel mijn vriendje en ik alleen nog maar met elkaar en ons gezin te maken hebben, hebben de kinderen ook nog een ander thuis. Ze hebben er niet voor gekozen dat alles zou veranderen, en daar moet je oog voor hebben. We hebben een aantal duidelijke huisregels die we strikt handhaven voor de duidelijkheid naar alle kinderen en daarnaast houden we rekening met elkaar. Zo weten de kleintjes dat ze in het weekend best om 06:30 uur mogen opstaan om te gamen, als ze maar stil doen op de gang omdat de grotere kinderen nog maar net op bed liggen. Check regelmatig bij je kinderen hoe het gaat. En check dit ook regelmatig bij elkaar. Gaan we goed? Moeten we bijsturen? Hebben we een goed beeld van hoe de kinderen zich voelen?

Het ultieme wasproces, whaaaaaa!
En dan is er die altijd terugkomende was. Bergen en bergen, met zoveel mensen. Ik heb een hele duidelijke wasroutine die eigenlijk niet mag worden verstoord omdat ik dan het overzicht kwijt ben. Let op, zo gaat dat:

We hebben 6 wasmanden:
1 staat in de badkamer
1 staat op de overloop
1 staat in de kleine badkamer
2 zijn beschikbaar voor roulatie
Daarnaast staan de wasmachine en droger naast elkaar met daarbij ook nog een wasmand

Als ik de wasmand uit de badkamer haal zet ik er gelijk een nieuwe lege neer. De was uit de machine gaat direct in de droger en als dat klaar is gaat alles gelijk in een wasmand op een vaste plek zodat de volgende was er in kan. De wasmand(en) die daar staat (staan) is (zijn) dus altijd schoon en moet worden opgevouwen. Ik ruim de was op. Van mijn kinderen ken ik de kleding goed dus dat ruim ik op in hun kast. Mijn kleding en die van mijn vriendje ook. De kleding van de grootste kinderen ken ik niet goed genoeg, dus dat leg ik opgevouwen in de wasmand op de overloop. De jongens maken deze wasmand zelf snel daarna leeg. Ik scheid de was niet vooraf, ik strijk niks en alle kleding die zich buiten de wasmanden bevindt wordt niet gewassen of opgeruimd. Klinkt een beetje hefitg, maar dit is de enige manier. Poeh! O ja, deze wasroutine wordt mede mogelijk gemaakt door mijn moeder, die op vrijdag bergen was vouwt!

Zo doe je dat, dus. Of, op elke andere manier die werkt. Heb jij zelf tips? Deel je ze dan via een reactie? Ik ben benieuwd!