De lekkerste Groninger mosterdsoep maak je zelf

Ik ben een echte Groningse en je kunt me voor één ding ‘s nachts wakker maken en dat is échte Groninger mosterdsoep. Heerlijk! Enne, de lekkerste mosterdsoep maak je dus gewoon zelf.

Ingrediënten:

800 ml water, 25 gram ongezouten roomboter, 1 sjalot, 1 prei, 1 teen knoflook, 30 gram patent tarwebloem, 1 1/2 blokje kippenbouillon, 1 dl slagroom, bosje lente-uitjes of een bosje peterselie,250 gram spekreepjes, 3 eetlepels Grove Groninger mosterd, een stuk goed gedroogde Groninger worst, snuf zout, snuf peper en een ongeveer halve theelepel suiker.

Eventueel heerlijk met een stokbroodje met kruidenboter.

Stap 1: Snij de prei, sjalot en knoflook erg fijn.

Stap 2: Doe de roomboter in de pan en fruit in een paar minuten op laag vuur de prei, sjalot en knoflook. Niet bruin laten worden!

Stap 3: Bak intussen de spekreepjes in een ander pannetje. Je hoeft hier geen boter voor de gebruiken. Zet dit af als het klaar is en dep de spekjes een beetje droog met keukenpapier zodat het ergste vet er af is.

Stap 4: Zeef de bloem boven de pan met gesneden groente en roer het er door heen. Bak het, onder af en toe roeren, mee. Let op! Ook dit moet niet bruin worden.

Stap 5: Schenk beetje bij beetje de 800 ml water in de pan met bloem en gesneden groente. Roer het goed door zodat er geen klonten in komen. Als je al het water hebt toegevoegd voeg je de bouillonblokjes toe. Zet het vuur iets hoger zodat het gaat koken (blijf af en toe doorroeren zodat het niet aan de bodem aanbrandt en de bouillonblokjes goed kunnen oplossen.)

Stap 6: Doe de 3 eetlepels mosterd in een grote beker en schenk er een aantal eetlepels soep bij. Roer het door elkaar. Als je een glad sausje krijgt schenk je het weer terug in de pan met soep.

Stap 7: Breng het geheel aan de kook en roer de slagroom en de spekjes door de soep. Laat het geheel nog 5 minuten zachtjes doorkoken. Breng de soep op smaak met een snufje zout, peper en suiker (niet te veel!).

Stap 8: Snij de bosuitjes (alleen het witte en licht groene deel) of de peterselie en een stuk Groninger worst in stukjes. Giet de soep in kommen en garneer het met wat bosuitjes of peterselie en de Groninger worst.

Eet smakelijk!