Hachee zoals oma die maakte

“Zullen we weer een keer hachee eten?” vroeg mijn man me laatst. Omdat we geen van de kinderen hier een plezier mee doen, en omdat het nogal lang op moet staan, moesten we het even goed timen. Het gaf mij mooi de tijd om het recept uit te zoeken dat mijn oma Lien maakte. Hoewel mijn oma’s recept eigenlijk een beetje familiegeheim is, mag je het van me hebben. Omdat het zonde is als het verloren gaat. Want: Zo maak je echt de allerlekkerste hachee die er is!

Ingrediënten voor ongeveer 4 personen:
– 700 gram riblappen
– 2 grote uien
– 2 teentjes knoflook
– 2 laurierblaadjes
– 3 of 4 kruidnagels
– 3 el basalmicoazijn
– 2 eetlepels ketjap manis
– 1 blokje runderbouillon
– 1 blikje Hertog Jan bier
– 2 sneetjes ontbijtkoek
– 2 eetlepels bloem
– 2 eetlepels olie
– 600 ml water

Serveren met: Rode kool en aardappelpuree

Boodschappen in huis? Zo maak je het vlees klaar (O ja, en heb geduld):
Snij de ui in kwart ringen. Maak alle stukjes ui zo veel mogelijk los van elkaar. Snij het vlees in blokjes. Snij de knoflook fijn.

Kruid het vlees en schep de bloem er door heen zodat de blokjes vlees gelijkwaardig met bloem zijn bedekt. Verhit de olie in een vleespan en bak het vlees rondom bruin. Gooi ook de knoflook en de ui er bij en schep alles nog een paar minuten om.

Schenk voorzichtig het bier en het water erbij. Breng aan de kook. Leg de lauriersblaadjes en de kruidnagel in de pan. Het makkelijkst is om dit in een kruidenei (bijv. van Dille & Kamille) te stoppen, zodat je het er uiteindelijk makkelijk weer uit kunt halen. Doe de deksel op de pan en laat alles zachtjes koken. Roer af en toe door.

Na ongeveer een uur doe je het underbouillon blokje en de basalmicoazijn er bij. Zet de deksel een beetje schuin en laat de boel zachtjes pruttelen. Roer af en toe door.

Snij de ontbijtkoek in blokjes. Na ongeveer nog een uur (dus 2 uur sinds het begin) gooi je dit ook in de pan. Voeg ook de ketjap manis er bij. Roer alles goed door.

Na ongeveer 2 1/2 uur tot 3 uur (sinds het begin) kun je proeven of het vlees lekker zacht is en de saus wat lobbig. Als dat zo is, dan is het klaar. Haal de kruiden er uit, Eet smakelijk!