Aardappel – wortelsoep met kokos en kerrie; een heerlijke wintersoep!

Natuurlijk is erwtensoep nog altijd de ongekroonde nummer 1 onder de wintersoepen, maar deze aardappel – wortelsoep is een hele goede nummer 2. Makkelijk om te maken, de keuken gaat er heerlijk van ruiken en je warmt er lekker van op!

Ingrediënten:
– 600 gram wortelen
– 600 gram iets kruimige aardappelen
– 400 ml kokosmelk (mag ook de vegan variant van het merk coconut dream zijn)
– 100 ml slagroom
– 1 rode ui
– De naaldjes van 3 takjes rozemarijn
– 3 teentjes knoflook
– 3, 5 theelepels kerriepoeder
– 100 gram blanke amandelen
– 800 ml groentebouillon
– Tabasco
– peper en zout
– (Vloeibare) margarine

Wat moet je doen?
Hak de ui in stukjes. Schraap de wortelen en hak deze ook in stukken (ongeveer 4 stukken per wortel). Schil de aardappelen en snij deze door de helft als het kleine aardappelen zijn, of in vieren als het grote aardappelen zijn.

Verhit boter in een soeppan en fruit hierin ongeveer 5 minuten de ui en de knoflook die je pers met een knoflookpers. Laat de knoflook en de ui niet verkleuren! Roer na ongeveer 3 minuten 3 theelepels kerrie en de rozemarijn naaldjes door de uien en knoflook en laat dat nog de overige 2 minuten mee fruiten.

Voeg daarna de groentebouillon, en de kokosmelk toe. Doe nu ook de wortelen en de aardappelen in de pan. Breng de boel aan de kook en laat het 25 minuten koken (tot de groente zacht is). Voeg de slagroom toe en laat alles nog 5 minuten koken.

Rooster in de tussentijd de amandelen in de koekenpan. Hak ze fijn in een keukenmachine met 5 druppels tabasco en een halve theelepel kerriepoeder. Zet dit even aan de kant, je kunt dit straks gebruiken om de soep te garneren.

Als de groente zacht genoeg is kun je de soep pureren met een staafmixer. Zorg dat alle stukken zijn verdwenen en je een gladde lobbige soep overhoudt. Breng de soep op smaak met peper, zout en een drupje (of 3) tabasco. Schenk de soep in kommen en verdeel de gehakte amandelen er overheen. Eet smakelijk!