Over co-ouderschap en kinderen met 2 (t)huizen

Toen ik met de vader van mijn kinderen afspraken maakte over co-ouderschap besloten we om af te wijken van de meest standaard regelingen. Week-op / week-af vonden we niet handig en de verdeling met wel-weekend / niet-weekend vonden we ook best onhandig. We vonden een andere verdeling die zorgt voor rust en regelmaat.

Wisselen in het weekend
De kinderen wonen de ene helft van de week bij hun vader en de andere helft van de week bij mij. We hebben hier in overleg met de kinderen voor gekozen omdat ze ons allebei zo weinig mogelijk willen missen. We hebben een wisseldag in het weekend en hebben dus niet zoals het vaak geregeld is “het ene weekend wel en het andere weekend niet”.

Hoe onze weken er uit zien? We hebben even weken en oneven weken:
In weken met een even weeknummer zijn de kinderen bij hun vader vanaf zondagmiddag 12 uur tot en met woensdagochtend tot ze naar school gaan (of tot en met 12:30 uur als ze vakantie / een margedag hebben). Ik haal ze op woensdagmiddag uit school en breng ze zaterdagmiddag om 12 uur weer naar hun vader.

In weken met een oneven weeknummer (de week die er op aansluit dus) zijn ze vanaf zaterdagmiddag 12 uur tot en met woensdagochtend tot ze naar school gaan bij hun vader. Ik haal ze woensdagmiddag uit school of bij hun vader als ze vakantie / een margedag hebben en breng ze zondagmiddag om 12 uur week naar hun vader.

Enzovoorts.

Vaste dagen = rust in het programma
De bovenstaande weekverdeling levert op dat we vaste dagen hebben voor vaste dingen. Ik heb de kinderen altijd van woensdagmiddag tot in ieder geval zaterdag 12 uur, en ben altijd zonder kinderen van zondagmiddag 12 uur tot in ieder geval woensdag tot ze uit school komen. De wisseling zit hem bij ons dus eigenlijk alleen op zaterdagavond, omdat de kinderen de ene week op zaterdagavond bij mij zijn en de andere week bij hun vader. Hun vader is altijd met de kinderen van in ieder geval zondagmiddag 12 uur tot en met woensdagochtend als ze naar school gaan of tot 12:30 als ze een margedag hebben. Hij is altijd zonder kinderen van woensdagmiddag tot en met in ieder geval zaterdagmiddag 12 uur.

We kunnen op deze manier allemaal makkelijk afspraken maken, sporten en andere hobby’s uitoefenen. Ik werk op maandag en dinsdag altijd lang, en werk op donderdag en vrijdag korter omdat de kinderen er dan zijn. Op woensdagmiddag ben ik vrij. Vinnie sport op woensdag en heeft die sportkleding bij mij liggen, Lyla sport op maandag en doet dat altijd met Jalèle. Voor de sportverenigingen is het handig dat duidelijk is welke ouder contactpersoon is.

Ik merk dat er bij ouders die week-op / week-af doen vaak veel logistieke uitdagingen. Omdat de kinderen er de ene week helemaal zijn en de andere week helemaal niet kunnen ze weinig vaste afspraken “voor zichzelf” maken. Ook voor de kinderen is het vaak ingewikkeld om dingen te plannen.

Vaste dagen = vaste dagen
We wisselen zo min mogelijk van dagen. Valt kerst op maandag en dinsdag? Dan zijn de kinderen dat jaar met kerst volledig bij hun vader. Valt oud en nieuw op donderdag? Dan zijn de kinderen dat jaar bij mij. We wisselen alleen in geval van nood, als we langer dan een halve week op vakantie gaan met de kinderen of als één van ons zonder kinderen met vakantie is en tijdens de zomervakantie.

Op zoek naar rust in de keet na een scheiding? Denk eens over deze verdeling na en bespreek het met de kinderen. Het werkt voor ons goed!