Een paar dagen Hamburg met kinderen; doen!

Hou je van stedentrips maken en vinden je kinderen dat ook leuk? Zet dan gauw Hamburg op jullie lijstje! Hamburg is gezellig, cultuurrijk, makkelijk te bereizen met auto en trein en vooral erg kindvriendelijk. Wij gingen met kerst, maar ook in de zomer is in deze fijne stad van alles te beleven. Dus, de #mustgo voor dit jaar: Hamburg!

Rondje Hamburg. En, nog een keer!
Je kunt Hamburg erg makkelijk bezoeken met de auto (ruim 2,5 uur vanaf Groningen als je zonder file rijdt zoals ik op 2de kerstdag), en in Hamburg kun je overal je auto kwijt. Er zijn veel parkeergarages en parkeerterreinen. Maar let wel op dat je niet te veel betaalt. Bij ons hotel kostte parkeren zo’n 20 euro per dag terwijl ik om de hoek gratis kon parkeren. Het loont om dit vooraf even uit te zoeken (lees de recensies van het hotel of lees de super goede tips in het Nederlands op de website van Standort Hamburg.)

Als je je auto eenmaal geparkeerd hebt kun je Hamburg het beste vanuit de bus bezichtigen. Als je dit gelijk op de eerste (okay, of tweede) dag doet krijg je een mooi beeld van de stad en kun je daarna beslissen waar je de rest van de tijd wil doorbrengen. Kaartjes voor de bus koop je bijvoorbeeld via de Get Your Guide app. Dankzij het hop on / hop off systeem kun je de hele dag uitstappen en instappen. De hele tour duurt 90 min. en leidt je langs alle toffe dingen in Hamburg. Tip: Laat de chauffeur weten waar je uit wil stappen. De bus stopt niet altijd als er geen “instappers” zijn en voor je het weet heb je de halte gemist.

Dieren kijken bij het gratis Zoölogisch museum
Bijna hadden we het super gave zoölogisch museum gemist. Gelukkig vroeg Lyla of er misschien ook ergens een natuurmuseum was. En ja, die bleek er te zijn. Vlakbij een van de hop on / hop off stops, en even buiten het centrum bij het universiteitsterrein. Maar, het was gratis. En gratis klinkt als het over musea gaat al klein, stoffig en duf. In mijn hoofd, in ieder geval. Niks was minder waar! Het museum is echt heel erg leuk. Mijn kinderen zijn gek van beesten, beestjes en nog meer beesten en beestjes. In dit museum staan allerlei (al dan niet nep) opgezette dieren met uitleg in een super kindvriendelijke omgeving. We waren zelf helemaal verrast en erg blij dat we waren gegaan.

Ogen open houden!

Hotel mét zwembad
Mijn kinderen houden nogal van zwemmen. Zodra er een zwembad in de buurt is dan moeten ze er in. Omdat ik zelf niet persé van zwemmen houd, koos ik een hotel met zwembad. Zo konden zij lekker zwemmen en ik lekker met een tijdschrift op een stoel hangen tot ze klaar waren. Omdat we met z’n drieën waren was het belangrijk om een driespersoonskamer te kunnen boeken. We hebben daarom gelogeerd in het Holiday Inn aan de Norder Elbe. Dit hotel ligt niet in het centrum, maar rijdt wel lekker makkelijk aan en is goed betaalbaar. Het personeel is gericht op kinderen en kleine kinderen verblijven en eten gratis in het hotel (zie kidsdeal op de website). Er is een zwembad en het is een heel gemoedelijk hotel. Parkeren kan gratis in een van de omliggende straten en als je een bustour in het hotel boekt (ter plekke) kun je voor het hotel instappen. Neem even de tijd om een rondje te wandelen in de buurt van het hotel (ja, echt! Je zou het niet zeggen, maar doen!) want er is grote kans dat je eekhoorntjes spot in de bomen.

Hamburg met kerst
Met kerst is Hamburg the place to be. Overal zijn kerstmarkten en de hele stad is gezellig versiert. Al een aantal jaren achter elkaar vind je bij het nieuwe havengebied Hafencity een kleine kerstmarkt met een ijsbaan. Je kunt voor een paar euro schaatsen huren en er wordt gluhwein geschonken en worst verkocht. Parkeren doe je bij de garage aan de überseeallee en je hebt in de buurt genoeg te doen. Wat dacht je van het Maritiem Museum, het automuseum Prototyp of Miniatur Wonderland?

Kortom, Hamburg is echt de moeite waard om een paar dagen te bezoeken. En is het mooi weer? Vergeet dan niet om ook het park Planten un Blomen en het Stadspark op je lijstje te zetten, net als het Elb Stand en de SUPclub. Als het mooi weer is kun je er voor kiezen om de stad te ontdekken op de fiets. Deze huur je voor 12 euro per dag bij het Holiday Inn. Handig!