Een beter milieu begint bij…. en nu nog volhouden, dat voornemen!

De wereld staat in brand, zeepaardjes struikelen over de wattenstokjes die in de oceaan rondzweven en we moeten over op schone energie. Om de CO2-uitstoot echt goed te kunnen handelen moeten er een biljoen (!) bomen worden geplant en het wordt tijd dat tuinen weer groen worden in plaats van grijs. Een beter milieu begint bij jezelf, maar waar dan? Nooit meer op vliegvakantie? Vegetariër worden, of misschien wel veganist? Wil je ook graag bewuster met onze planeet omgaan maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Met deze 10 tips kom je al een heel eind. En, actie!

1. Plastic verpakkingen vs. karton en glas
Kijk in een gemiddelde kar in de supermarkt en wat zie je dan? Plastic, plastic en nog meer plastic. De meeste fabrikanten maken het je ook niet makkelijk want er wordt nog steeds een heleboel verpakt in plastic. Wie wat beter kijkt ziet dat het niet altijd nodig is. Mijn regel is: Als het kan dan kies ik voor karton of glas, ook als dat iets duurder is. Ik koop bijv. flessen frisdrank los, ook als ik precies het aantal nog heb wat in een voordeelverpakking zit zodat ik niet nóg meer plastic in huis haal. Ranja, chocomel en bijvoorbeeld olijfolie wordt door een aantal merken in een glazen fles geleverd in plaats van hard plastic flessen. Spagetti en andere pasta wordt ook wel in een doos verpakt. Appels en ander fruit kun je vaak ook los kopen, zeker als je naar de markt of de groenteboer gaat. Handig!

2. Een plasticvrije badkamer, hoe dan?
Het merk Paper & Boo is geweldig. Ze laten zien dat een duurzamer leven helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. In de webshop kun je wattenstaafjes en tandenborstels kopen die gemaakt zijn van bamboe, en shampoo zonder plastic verpakking. Ook het merk Lush verkoopt een heleboel fijne plastic verpakkingsloze producten als zeep en shampoo., maar ook make-up, bodylotions en nog heel veel meer. Op naar een plasticvrije badkamer! Zie je dat niet helemaal zitten? Probeer dan de producten van Love Beauty and Planet eens. Ik zweer bij de coconut shampoo en conditioner en vind eigenlijk alle showergels heerlijk. De producten zijn aan de prijzige kant, maar de verpakkingen zijn groot waardoor je minder vaak in de winkel staat voor nieuwe. De verpakking is gemaakt van recyclebaar plastic, en alle producten zijn gemaakt van vegan materialen die het milieu niet schaden. Ik wil echt niet meer zonder!

3. Lekker fietsen, fietsen, fietsen!
In de vakantie wil je er graag helemaal uit zijn. En wat is er nou makkelijker dan het vliegtuig of de auto te pakken en een aantal uren verderop een hele nieuwe en onbekende wereld te vinden. De reis zelf is vooral een paar uur doorbijten, het echte genieten gebeurt pas op plaats van bestemming. Maar, draai dat nou eens om. Laat de reis het hoofddoel zijn. Fiets bijv. van Groningen naar Antwerpen en weer terug. Geniet van alle mooie plekken die Nederland rijk is. Dankzij de website van Nederland, Fietsland met alle LF-Routes (lange fietsroutes) ben je helemaal voorbereid en kan de voorpret beginnen. En laat je nou vooral niet verleiden om te kiezen voor de “Ja, maar ik heb niet een goede fiets met 21-versnellingen”-smoes. Ik fietste ooit eens de LF-14 route met mijn moeder op redelijke afgeragde opoefietsen en dat was echt een avontuur om nooit te vergeten!

4. Vliegschaamte? Compenseer je CO2-uitstoot!
Wil je toch wel heel graag blijven vliegen om verre oorden te ontdekken? Maar krijg je onderhand ook wel een beetje last van vliegschaamte? Denk er dan aan om de CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren. Dat kan via Fly Green. Hier bereken je de CO2-uitstoot en kun je meteen afrekenen.

5. En dan al die extra bomen. Daar komen de Tree Musketeers om de hoek kijken.
Zomaar ineens hadden ze het; de oplossing voor hun zoektocht naar een initiatief om zelf het verschil te maken voor de aarde. One, two, tree! de Tree Musketeers handelen in hele toffe tweede-, derde-, of 28stehandse goederen en spenderen maar liefst 40% van de winst aan bomen. En verder? Verder niks, het is zo simpel als het klinkt. Wil jij meehelpen aan meer bomen in de wereld? Easy: doneer goede / toffe / fantastisch tweedehands spullen die al enige tijd op je zolder, in je kledingkast of op de logeerkamer wonen en graag weer eens in het daglicht willen shinen. Óf (én, kan ook), koop de goede / toffe / fantastische tweedehands spullen van andere superhelden via een van de verschillende verkoopkanalen (zie de site) en…. Voila: Tree!

6. Minder maar beter vlees, en meer groente. Jammie!
Het is beter voor de dieren, beter voor je lijf en beter voor het milieu om minder vlees te gaan eten dan we over het algemeen gewend zijn. Toen ik het verschil ontdekte tussen wat 1-ster “beter leven” vlees betekent en waar 2- of 3-sterren voor staan heb ik besloten om minder maar beter vlees te kopen. Biologisch, scharrel of vega. Laatst gingen we bij vrienden eten en realiseerde ik me dat we alleen maar groente aten. Pompoensoep, zoete aardappel en pompoen uit de oven, worteltjes, broccoli en (echt meer dan verrukkelijke) paddenstoelen. Ik kreeg mijn bord niet eens helemaal leeg en heb het vlees geen seconde gemist! Inspiratie nodig? Duik dan eens een kookboek van Jamie Oliver, Rineke Dijkinga of speur eens rond tussen de vegetarische gerechten op AH.nl. Kom je juist een heerlijk gerecht tegen met vlees? Bedenk dan dat je over het algemeen met de helft van de voorgeschreven hoeveelheid ook prima toe kan. En kies dan voor de biologische of scharrelvariant. Ik maak zelf vaak kipschnitzels. Voor 4 personen heb ik dan maar 2 kipfilets nodig (want ik snij ze in de lengte door de helft). Wist je dat kipschnitzels van scharrelkippen echt 100x lekkerder is dan van de kiloknaller waar veel meer water in zit?

7. Water, de rest komt later
We gebruiken en verspillen met z’n allen echt een belachelijke hoeveelheid drinkwater in de westerse wereld. Dagelijks douchen, kleding wat na 1 x dragen in de was gaat, de vaatwasser die de hele dag staat te loeien. Allemaal niet nodig. Ik douche maximaal 3 keer per week, maar nog liever 2 x. En niet meer. Als ik ga sporten moet ik daar dus eerder of later in de week rekening mee houden. Ik douche eigenlijk vooral als ik mijn haar moet wassen. Ik was lang gewend om elke dag te douchen omdat ik nog al een stinkende puber was, en voor pubers vind ik het dan ook wel nodig. Maar zodra je die stinkpubertijd voorbij bent, en je eens kritisch kijkt naar je douche- en kledingwasroutine, dan zul je zien dat het over het algemeen echt wat minder kan. Hang kleding uit, lees voor de grap eens de gebruiksaanwijzing van je deodorant om te zien hoe het het beste werkt (anders dan je denkt!) en test het gewoon eens. Droogshampoo of een mooie knot helpt als je haar toch wat vet wordt, en het lijkt er gek genoeg op of je haar ook minder snel vet en vies wordt als je het in een lagere frequentie gaat wassen. Drink de hele dag uit hetzelfde kopje (tussendoor een keertje kort omspoelen in plaats van het gelijk in de vaatwasser gooien) en moedig ook de rest van het thuisfront aan om dat te doen. Je zult zien dat het heel wat waterverbruik gaat schelen! Kun je van de winst mooi weer wat toffe items kopen van de Tree Musketeers ;-) Btw; ik heb geen aandelen. Ik ben slechts de zus, schoonzus en tante van. <3

8. Eten en drinken bewaren en meenemen, jij wordt een pro!
Ik hou vaak restjes eten over wat ik in een schaaltje in de koelkast zet om de volgende dag mee te nemen als lunch of om later in de week te eten. Afgedekt met plastic. Omdat ik het onnodig vind om elke keer in de bedrijfskantine te lunchen neem ik vaak brood mee naar mijn werkt. In een plastic zakje. Ik kocht losse yoghurtjes om mee te nemen als tussendoortje. Verpakt in plastic. Om de plasticsoep te behoeden voor nog meer plastic heb ik een aantal dingen gekocht die er voor zorgen dat ik geen wegwerpplastic meer nodig heb. Ik kocht bijvoorbeeld een goede beker voor yoghurt (of soep) bij Ikea. Daarnaast kocht ik een set afdek-dekseltjes die over verschillende maten schaaltjes passen en in de vriezer / magnetron kunnen en duurzame boterhamzakjes waar je nog veel meer in kun doen dan alleen een boterham en die ook vriesbestendig, ovenbestendig (!) en magnetronbestendig zijn. Ik heb ook een “stenen” beker meegenomen naar mijn werk om koffie en thee uit te drinken en gebruik daardoor ook een “echt” theelepeltje in plaats van een roerstaafje. Scheelt al met al heeeeeeel veel plastic!

9. Help de natuur in de stad een handje met een groene tuin
De stad vergrijst. Er komen steeds meer tegels in de tuin en de insecten en vogels hebben daar last van. Het is heel makkelijk om je tuin weer natuur- en diervriendelijker te maken. Plaats bijvoorbeeld een insectenhotel. Je kunt deze kopen of zelf maken. Zie voor DIY tips websites als pinterest of welke.nl. Haal de tegels er uit en ga weer voor gras. Het ziet er niet alleen veel gezelliger uit, maar het is ook erg belangrijk om wateroverlast in de buurt tegen te gaan. En zo richting de winter? Dan hoef je je tuin echt niet winterklaar te maken. Laat het juist wat rommelig, zodat insecten en diertjes zich kunnen verschuilen tussen de bladeren.
Wil je meer dieren in de tuin? Hang her en der een nestkastje voor vogels op, voer ze een beetje bij in de winter, koop een egelhuisje of een vleermuiskastje. Weet je nooit wat je voor je verjaardag moet vragen? Denk dan eens aan dit soort dingen voor je tuin! Wil je echt niet van je tegels af (want -> lekker makkelijk in onderhoud) denk er dan eens aan om een aantal grote bloembakken aan te schaffen (of zelf te maken, zie Pinterest en welke.nl) met mooie bloemen, struikjes of kleine bomen. Super gezellig én beter voor de biodiversiteit!

10. Last, but not least: alle kleine beetjes helpen
Als je je een beetje bewust bent van wat je doet kun je al gauw verschil maken. Doe eens boodschappen op de fiets. Neem een eigen tasje mee. Plant een boom in je tuin. Koop minder schadelijke schoonmaakproducten zoals die van Method. Doe een avond de houtkachel aan en zet de verwarming zo laag dat hij niet uit zichzelf aan springt. Koop soms ook eens 2dehandskleding en -meubels. Drink biologische rode wijn. Koop seizoensgroente bij de boer om de hoek. Installeer een paar zonnepanelen zonder direct je hele dak vol te moeten leggen. Enzovoorts. Enzovoorts. De wereld heeft veel meer aan een heleboel mensen die een beetje doen, dan aan een paar die voor the whole shebang gaan.


Een gedachte over “Een beter milieu begint bij…. en nu nog volhouden, dat voornemen!

  1. Oh Kimm wat heb je dit mooi gezegd en op een rijtje gezet. Die fietstocht blijft een van de hoogtepunten in mijn leven. Ik ben al best bewust bezig met wat jij beschrijft maar het kan altijd beter. Mooi dat je ook aandacht geeft aan het nieuwe initiatief van Tess en haar gezin. Ik zeg het toch weer, ik ben trots op jullie. xxx

Reacties zijn gesloten.