Favoriet bij de kinderen: Kip in cola, om je vingers bij af te likken!

“Huh, koken met cola?” hoor ik je denken. Ja! Want je maakt de allerlekkerste sticky chicken met cola. Dit recept staat wat mijn kinderen betreft elke week wel een keer op tafel, en als we dit eten willen alle buurtkinderen mee-eten. Het recept is super makkelijk en de meeste ingrediënten heeft iedereen wel in huis. Maak kennis met kip in cola, om je vingers bij af te likken!

Voor op het boodschappenlijstje of uit de voorraadkast, uitgaande van ongeveer 4 of 5 personen:
– Kipvleugels, kipfilet of kippepoten voor 4 personen
– 2 bekers cola
– Een flinke scheut tomatenketchup (ongeveer 8 eetlepels)
– 4 kleine romatomaten (bijv. romaatjes van AH)
– Een scheut ketjap
– 1 flinke eetlepel kokosbloemsuiker
– 3 tenen knoflook
– 2 of 3 takjes verse tijm
– boter om de kip in te bakken

Koken maar!
Braad de kip aan in een braadpan. De kip moet mooi bruin van buiten worden, maar hoeft niet gaar te zijn van binnen. In de tussentijd snipper je de knoflook fijn en snijd je de romatomaatjes in kleine stukjes (als ze ter grote van een flinke cherrytomaat zijn dan kunnen ze in 4 stukken). Zet een steelpannetje op het vuur en giet de tomatenketchup er in. Roer er de knoflook door en voeg de tomaatjes en de tijm toe. Roer dit geheel even door terwijl het licht kookt.

Schenk de cola er bij. Roer het tomaten/cola-mengsel goed door en laat het een minuut of 10 zachtjes koken. Roer er na een paar minuten de kokosbloemsuiker en de ketjap doorheen.

Als de kip goed bruin is aan de buitenkant giet je het mengsel uit het steelpannetje in de braadpan. Dek af met de deksel en laat het geheel op matig vuur voor een minuut of 10 koken. Zet het vuur daarna nog wat hoger en roer af en toe de pan flink door. Zet na max. een minuut of 8 de pan weer terug naar matig vuur (het moet blijven koken) en blijf de pan omroeren. Dit zorgt er voor dat het vocht snel verdampt. Het is even proberen en spelen met de hoogte van het vuur en hoe vaak je het omroert. Op een gegevens moment zie je dat het cola/tomatenmengsel steeds meer indikt. In de tussentijd wordt de kip ultra zacht gekookt. Als het cola / tomatenmengsel zo ver is ingekookt dat het goed om de kip blijft “plakken” ben je klaar. Vis de tijmtakjes uit de pan en… aanvallen maar!

Lekker met bijv. Röstirondjes en een koude salade van in blokjes gesneden voorgekookte bietjes (bij voorkeur bio, van bijv. AH) / een scheutje rode balsamico-azijn / een scheutje goede olijfolie of walnootolie / in blokjes gesneden biologische feta / rode druiven (pitloos en door de helft gesneden) / pijnboompitjes of zonnebloempitjes / gesneden verse basilicum / snuf peper en zout.