Groetjes uit Tuinesië! #Staycation it is!

Wie dit vorige zomer zou hebben voorspeld zou voor gek zijn verklaard maar het blijkt dé zomervakantietrend van 2020 te worden; de staycation. Hoewel er inmiddels best wel weer wat mogelijkheden zijn om vakantie in eigen land of in het buitenland te vieren, blijven veel Nederlanders dit jaar lekker thuis. Waar het eerder vooral een beetje zielig was, als een gezin uit de straat niet op vakantie kon, geven we ons er dit jaar massaal aan over. Maar hoe geef je je nou over aan het vakantiegevoel op een plek waar je de afgelopen maanden niet alleen heb gewoond, maar ook hebt gewerkt en onderwijs hebt gegeven aan je kinderen? Met deze tips moet het lukken; laat die zomer maar komen!

De allerbelangrijkste tip; neem vakantie!
Ook al ben je al een tijdje thuis en zou je in principe je dagen kunnen opsparen en tussen de bedrijven door kunnen blijven werken, doe dat niet! Het is belangrijk om je een tijdje helemaal niet op werk te hoeven focussen. Pak je rust, laad je zelf op voor een nieuwe ronde en neem minstens twee of drie weken achter elkaar vakantie op. Zet je mail in vakantiestand met een afwezigheidswizard en schakel je werktelefoon uit. Is jouw zakelijke nummer ook je privénummer? Zet dan een standaard smsje klaar zodat je elk belletje waarvan je vermoed dat het werk gerelateerd is weg kunt drukken en verstuur een smsje waarin je aangeeft dat jij er niet bent, en wie er wel kan worden gebeld voor zakelijke belletjes.

Pak je koffer én gaaaaaan
Niet letterlijk natuurlijk. Maar bij vakantie horen vakantie-outfits. Gelukkig worden de zomers in Nederland best wel tropisch en kun je dus ook hier je favoriete vakantiekloffie aan. Leg in je kledingkast die kleding voor het grijpen. Bikini’s, badpakken, strandlakens, zonnehoeden, slippers enz. mogen lekker in het zicht. Want -> je hebt vakantie, joehoe!

Groetjes uit Tuinesië, Balconia of Gardenistan
Dit is dé gelegenheid om je tuin of balkon te pimpen. Geef je bespaarde vakantiegeld uit aan een heerlijke buitenbank, mooi tuinkleed, balkonbar, buiten-eettafel of ligstoel. Hang lampjes buiten, zet de vuurkorf klaar en zorg dat je met mooi weer binnen 3 minuten in de zon kunt hangen. Doe dat ook bewust. Een beetje extra vitamine D kan geen kwaad. Zet zodra het mooi weer is de deur naar de tuin of het balkon wagenwijd open. Op die manier ga je sneller buiten chillen dan als alles potdicht zit. Inspiratie nodig? Pinterest staat vol toffe ideeën! Heb je weinig budget? Zoek dan eens op Garden Makeover DIY. En met kussens, dekens en lampen van binnen kom je buiten ook een heel eind (mits het droog is!).

Groetjes uit Gardenistan

Water, de rest komt later
De verwachting is dat deze zomer nog meer warme dagen in petto heeft dan de zomer van 2019. Dat vraagt om verkoeling. Heb je plek voor een zwembad? Doen! Is het een opblaaszwembad? Doe je zelf dan een enorm plezier en koop er een elektrische pomp bij. Die dingen kosten ongeveer € 25,00 en je hebt er de rest van je leven plezier van. Niks is zo irritant als in de brandende zon éérst met een handpomp dat zwembad op te moeten pompen. Ik heb dat vorig jaar 1 x gedaan en dat was 1 x te veel. Heb je weinig ruimte? Een grote wasmand doet super makkelijk dienst als voetenbad of peuterbad. En is het tijd om het zwembad op te ruimen of moet het water een keer ververst? Gooi het water dan niet zomaar weg, maar geef de planten / het gras / de gemeentetuin er water mee. Nederland warmt op, maar droogt ook op. Hergebruik van water is daarom erg belangrijk!

Even helemaal weg
Koop een goed (of leuk, of grappig, of interessant) boek en geef je je er helemaal aan over. Je hebt vakantie, dus in principe hoef je weinig te doen. Juist door de rust te nemen om een boek te lezen heb je het makkelijker het gevoel er even helemaal tussenuit te zijn. Tip: vaak heb je bij de kringloop een enorme boekenhoek waar boeken bijna niks kosten. Ben je niet zo’n lezer? Trakteer jezelf (en je kinderen) dan op een bende tijdschriften. Ook fijn!

Op zoek naar een tof boek? De meeste mensen deugen, van Rutger Bregman leest heerlijk weg en zet je echt aan het denken!

Doe alsof je echt op vakantie bent
Op de een of andere manier kook ik vaak anders als ik op vakantie ben. We eten vaker een salade met stokbrood, of gooien de barbecue sneller aan. Om helemaal in de #staycation mood te komen moet je gewoon doen alsof je echt op vakantie bent. Haal in de ochtend vers stokbrood bij de bakker om de hoek, zet de tent op in de tuin en geef jezelf vooral vrij van alle dagelijkse beslommeringen. Ga af en toe lekker uit eten en geef jezelf “vakantiegeld” om nutteloze souvenirs uit eigen streek te kopen. Leg je fotocamera binnen handbereik en maak juist geen foto’s met je telefoon. En zet zeker niet alles direct op facebook. Zo heb je je collega’s ook nog wat te vertellen als je weer aan het werk bent.

Boen je je huis altijd van boven tot onder voordat je op vakantie gaat? Doe dat nu ook, net zo uitgebreid. Of misschien juist nog wel uitgebreider! Dan hoef je je daar de komende 3 weken niet druk over te maken. Ik neem namelijk aan dat je je vakantiehuisje of tent ook niet blinkend schoon houdt in de weken dat je die gebruikt.

Ontdek je eigen stad
Plan dagjes weg zoals je dat in het buitenland ook zou doen. Heb je je eigen stad wel eens vanuit een toeristenstandpunt bekeken? Wij wandelden laatst een keer een kunstroute door onze eigen stad en dat was hartstikke leuk. Onderweg gingen we lunchen (picknicken kan natuurlijk ook) en we ontdekten dingen over onze eigen stad die we eigenlijk nog nooit bewust hadden gezien. Stap naar binnen bij de vvv en bekijk wat voor leuke wandelroutes er in je stad worden aangeboden.

Vind je het juist leuk om anderen over je stad te vertellen? Bedenk een interessante route door jouw omgeving, zorg dat je leuke weetjes te vertellen hebt en mooie pareltjes kunt laten zien en verhuur jezelf als gids via bijvoorbeeld Airbnb.

Help, mijn man is klusser!
Heb je zo’n man die het niet kan laten om te klussen zodra hij vrij is van zijn werk? Neem dan even de moeite om het daar vooraf over te hebben. Voor je het weet zitten de kinderen en jij 3 weken lang in een “help mijn man is klusser – decor” en dat doet voor je vakantiegevoel niet heel veel goeds. Daarnaast is het wel erg leuk om lekker samen vakantie te hebben. Spreek onderling af wat jij van de komende 3 weken verwacht en vraag wat hij in zijn hoofd heeft zitten aan plannen. Sluit eventueel een compromis; In de ochtend lekker klussen en in de middag samen dingen doen. Of doe samen een vooraf bepaalde klus en zodra dat klaar is, mogen de boor, de zaag en de hamer de rest van de vakantie achter slot en grendel in de berging.

Hallo, ben ik in beeld?!
Het is these days lastig om je kinderen achter hun telefoon of tablet weg te trekken. Ze hebben altijd wel iets dat ze willen spelen of doen en vinden alle andere dingen stom en saai. Leg daarom buitenspeelgoed in het zicht in de tuin, zodat ze er zo bij kunnen. Zet de knutselspullen op ooghoogte, bedenk wat leuk spelletjes die ze kunnen doen en geef ze af en toe een leuk klein kadootje omdat het vakantie is. Maak tijd om samen met ze een spelletje te doen en geef vooral zelf het goed voorbeeld. Wég met dat schermpje!

Anyway, de zomer is AAN: Have fun & stay safe!