Een beter milieu begint bij jezelf; zo word je een pro in 2dehands kleding shoppen!

Wie mij een beetje kent weet dat ik errug gelukkig kan worden van toffe tweedehands kleding. Dierenprintjes, vesten, jasjes, tassen; you name it, ik heb het tweedehands. Mijn liefde voor tweedehands reikt zo ver dat ik wel eens dingen tegenkom in mijn kast waarvan ik helemaal niet kan bedenken hoe ik er aan kom. Andersom doe ik ook net zo makkelijk weer afstand van kleding die ik niet draag. Ik doneer het aan de kringloopwinkel, verkoop het op marktplaats of bewaar het voor de garagesale in de wijk. En dat zijn nou ook net de plaatsen waar ik zelf tweedehands pareltjes scoor. Hoe? Nou, zo:

Ken je kringloop
Bij ons in de buurt zitten een aantal kringloopwinkels. De ene heeft veel verschillende meubeltjes, een ander doet juist in tuin-spullen en nog een ander heeft vooral boeken en tijdschriften. Bedenk dat mensen gewoontedieren zijn, en dat ze hun te doneren spullen en kleding vaak naar hetzelfde punt brengen. Mocht je dus wat toffe kledingstukken in jouw maat in een winkel hebben gekocht, ga daar dan vaker even kijken. Misschien heeft de vorige eigenaar wel vaker een kledingkast-opruimsessie! Mijn beste koop? Een rode tijgerstreepbroek voor maar € 3,00!

Marktplaat jezelf een nieuwe garderobe
Ik scoor altijd leuke en goedkope kleding op marktplaats. Hoe? Dit is mijn geheim: Ik zoek op “Steps”, dat is een merk dat ik leuk vind en wat zulke goede kwaliteit heeft dat het makkelijk voor een tweede ronde kan. Dan bekijk ik wie deze kleding goedkoop aanbiedt. Bij deze verkopers bekijk ik niet alleen de kleding van steps, maar kijk ik wat ze verder nog verkopen. Over het algemeen zijn dat namelijk mensen met dezelfde smaak als ik. Zo vond ik laatst een verkoopster die ongeveer haar hele kledingkast te koop had gezet met prijzen tussen de € 1,00 en € 5,00. Ik koos de leukste items uit en bood daarvoor 1 verzamelprijs incl. verzendkosten ( ik kwam uit uit € 19,00 voor 11 !! items). Deze verkoopster staat inmiddels op mijn favorietenlijst en als ze nieuwe items heeft ben ik dankzij de marktplaatsmelding de eerste die dat weet.

Naast marktplaats heb je nog veel meer kleding-verkoopsites. Je moet even testen wat voor jou de handigste is en waar jij de leukste kleding kunt scoren voor een leuke prijs. Ik ben houd het vanwege het gemak graag bij marktplaats, maar bij bijvoorbeeld https://unitedwardrobe.com/nl vind je ook hele gave kleding voor fijne prijzen.

Garagesale, shoppen in de buurt
In onze buurt wordt 1 x per jaar een garagesale gehouden. Klinkt misschien heel fancy, maar het is niets meer dan dat er een rommelmarkt wordt gehouden in de buurt en dat iedereen zijn eigen oprit als stand gebruikt. Zelf doe ik natuurlijk mee, maar het is best wel handig om aan het begin van de dag even 1 van de kinderen in de kraam te zetten en zelf een rondje te doen in de buurt. Omdat je niet al je spullen ergens heen hoeft te brengen, maar gewoon vanuit je eigen huis verkoopt hebben de meeste buren van alles in de verkoop. En vooral: kleding! Handig! Nog nooit een garagesale gehad in de buurt? Deze organiseer je super makkelijk zelf. Kies en datum en dag, knutsel een flyer in elkaar zodat buren weten hoe ze mee kunnen doen, stuur een week of 2 van te voren een berichtje naar de plaatselijke media (huis-aan-huisblad, lokale nieuwswebsite enz)., zet het op facebook en tada: De garagesale is een feit!

Zegt het voort, zegt het voort
Mijn vriendinnen weten dat ik gek ben op 2dehands en kennen mijn maat. Als ze zelf een kastopruiming doen dan denken ze daarom als eerste aan mij. Is het niet wat gek om in de afdankertjes van je vriendin te lopen? Wel nee! Een beter milieu en een goed gevulde kledingkast beginnen bij jezelf. En je vriendinnen, dus.

Regel een uitnodiging voor een kledingruilparty
Je ziet het vast wel eens voorbij komen op social media: de kledingruilparty. Terwijl je vroeger hebt geleerd dat van ruilen, huilen komt kan ik je verzekeren dat dat hierbij niet het geval is. Let echter wel even goed op de gastenlijst: als daar allemaal gasten op staan met hele andere maten dan jij, dan heeft het weinig zin. Jij raakt jouw kleding niet kwijt en de kans dat je iets vindt wat je goed past is vrij klein. Maar, eenmaal op de goede party kun je naar hartenlust shoppen. Vaak staat het aantal kledingstukken dat je zelf inbrengt gelijk aan een aantal punten, waarmee je dan andere items kunt “kopen”. Gratis, leuk en je geeft jouw kleding een 2de kans bij iemand anders. Top!

Liever geen 2dehands, maar wel bewuster omgaan met het milieu?
Grote winkelketens als H&M hebben een keer in de zoveel tijd een actie waarbij je jouw afdankertjes kunt inbrengen voor shoptegoed in de winkel. Jouw kleding wordt professioneel gerecycled en je hebt ruimte in je kast voor wat nieuws. Ook best wel win – win, als je het mij vraagt.