Stedentrip op een steenworp afstand: Gent, wat ben je leuk!

Parijs, Milaan, Berlijn, ze stonden allemaal hoog op mijn wensenlijstje. Maar Gent? Dat bungelde ergens buiten de top 10. En dat blijkt totaal onterecht, want Gent is méér dan leuk. Lekker eten, lieve mensen, veel winkels, een airbnb op een top locatie, terrasjes aan het water, en een prachtige oude binnenstad. Op zoek naar een bestemming voor je volgende stedentrip? Ga naar Gent!

Een van de grote voordelen van Gent is dat het dichtbij is. Zelfs vanuit Groningen is het maar zo’n 350 kilometer. Je kunt dus makkelijk met de auto, maar ook per trein is het goed te doen. Het openbaar vervoer in en om het centrum gaat per tram. Gent is ook een echte fietsstad (pas wel op voor de tramrails!), maar de binnenstad is het handigst te voet te ontdekken. Een fiets huren kun je doen via Donkey Republic, maar daar hebben wij geen gebruik van gemaakt omdat alles wat wij wilden zien of doen prima te bewandelen was.

Slapen in het centrum en gratis parkeren in de parkeerkelder; Airbnb Post is je adres!
Aan de Posteernestraat 15 vind je Airbnb Post. Wij huurden dit volledige appartement met z’n tweeen, maar je kunt het met meer mensen huren want er zijn maar liefst 3 slaapkamers!

Het appartement ligt in een super rustige zijstraat van het centrum en het grote voordeel is dat je gebruik kunt maken van de parkeergarage in het gebouw. Het appartement is schoon, ruim en alles wat je nodig hebt is aanwezig (tot aan een wasmachine en droger aan toe).

Eten en drinken, en eten en drinken, en eten en drinken. En repeat.
Gent barst van de gezellige barretjes, terrasjes en restaurantjes. Wij dineerden bij Valentijn (klein, knus en met een 4-gangenmenu), De acht zaligheden (romantisch aan rivier de Leie op het terras) en natuurlijk bij Frituur Tartaat voor een portie écht Gent’s stoofvlees met Friet. Let op, een kleine portie is echt ruim genoeg, het leek wel of we er helemaal niks van hadden gegeten, zoveel was het.

De acht zaligheden zit in de straat “De oude burg”. In deze straat zitten nog veel meer restaurantjes die aan de achterzijde een terras hebben aan het water. Op de hoek vind je het koffiebarretje Simon says. Hier drink je heerlijke koffie en kun je ook terecht voor ontbijt, een lichte lunch of een gebakje bij de koffie. Ik ben ontzettend fan van de toffe terrasstoelen die Simon says heeft van Vedett (het biermerk). Ik geloof dat het uit de Luxemburg collectie komt van het merk Fermob. Mocht iemand hier meer over weten: Ik ben op zoek naar de verlengde stoelen in de typerende rode / houten uitvoering zoals hier onder op de foto. Let me know!

Ontbijten kun je ook bij Café en B&B Faya Lobi. Dit ongedwongen Surinaamse café serveert ongeveer alle maaltijden die je op de dag nodig hebt. Je vindt ze op de hoek van de Vlaanderenstraat.

Verschillende keren dronken we een drankje op het kleine maar erg gezellige terrasje van het Tolhuisje, een van de kleinste kroegjes van Gent waar het personeel graag wat tijd vrij maakt om je uitleg te geven over de historie van dit oude pandje en de andere stokoude panden er om heen. Je drinkt hier heerlijke huisgemaakte limonade, goede whiskey of natuurlijk een lekker glas bier met uitzicht op de gracht.

Iets verderop zit een ander cafeetje waar het absoluut de moeite waard is om op het terras te gaan zitten in de zomer. Bij pop-upbar Toch Toch (deze zomer van 2020 nog tot 13/09 in de Oude Vismijn) zit je bijna ín de Leije. Je waant je met mooi weer in zuid Frankrijk dankzij de fijne zomerse sfeer en het mooie uitzicht op het water en al de prachtige oude gebouwen die Gent rijk is.

Gent vanaf het water
Je kunt bij verschillende verhuurders aan en om de Graslei een boottochtje boeken. Verwacht geen grote rondvaart zoals wij kennen uit bijvoorbeeld Amsterdam en Groningen, maar een veel knusser tochtje in een kleinere boot van zo’n 40 minuten. Wij boekten via Get your Guide, maar je kunt ook net zo makkelijk een kaartje kopen aan het loket van Gent Watertoerist (Graslei 4). Wij hadden er prachtig weer bij en voeren in een open boot. Bij slecht weer wordt er gevaren met dichte boten (met uitzicht, uiteraard). Het tochtje gaat langs allerlei oude gebouwen in Gent en de schipper vertelde moeiteloos in het Nederlands, Duits, Frans én Engels allerlei grappige en interessante weetjes over Gent. Zeker de moeite waard en leuk om mee te beginnen als eerste activiteit bij je bezoek aan Gent. Liever zelf het water op? Je kunt ook kanoën en suppen (hebben we zelf niet gedaan, maar zag er wel erg leuk uit).

Een van de restaurantjes in dezelfde straat als De acht zaligheden, met terras aan het water

Wandelen met Time to Momo
Ik vind het altijd leuk om een stadsgids te kopen van de plaatsen waar we naar toe gaan. Dan kan ik van te voren alvast bekijken wat ik graag wil zien of doen. Voor Gent hadden we de Time to Momo gids aangeschaft. Deze gids is er voor veel verschillende steden in Europa en beschrijft de stad aan de hand van een aantal wandelingen. We hebben in Gent alle drie de wandelingen gedaan (4,5 / 6 en 6,5 km) en hebben daardoor niet alleen het centrum bezocht, maar ook het Zuid & Kunstenkwartier en het Noorderkwartier. Omdat wij Gent bezochten ten tijde van de Coronacrisis en mondkapjes overal verplicht waren (én het 30+ graden was) hebben we er voor gekozen om de musea, met uitzondering van het designmuseum wat we een stukje hebben gezien en er toen vanwege mondkapje en hitte uit zijn gevlucht, links te laten liggen. Ik vond het Design Museum best leuk, maar Wytz vond er weinig aan. We hadden daardoor wat meer tijd om bijvoorbeeld langs te gaan in de verborgen Abdijtuin van de Sint Pietersabdij. Deze tuin is gratis te bezoeken. Je mag fruit plukken uit de boomgaard (niet uit de wijngaard!) en kunt er heerlijk picknicken als je zelf een kleedje en eten meeneemt. Zeker de moeite waard om een tussenstop te maken als je in de buurt bent.

Al met al is Gent een hele leuke, prachtige oude stad. De binnenstad is heel erg schoon (ik liep een avond op blote voeten omdat het met hoge hakken niet te doen is) en de Gentenaren zijn super vriendelijk. Nog even wat handige dingen om te weten:
– Je kunt niet zomaar overal pinnen of met je creditcard betalen.
– Er zit in het centrum, aan de Korenmarkt, een Albert Heijn (“Voor den Hollanders, hè!” Aldus onze schipper bij de rondvaartboot)
– De binnenstad is niet echt geschikt met hakken, dus. Ik zat om de haverklap met mijn hak vast tussen steentjes of tussen kieren in de brug.
– Er zijn super veel bekende winkels aangevuld met leuke kleine boetiekjes.
– Niet vergeten langs hét grafittistraatje van Gent te gaan, de Werregarenstraat tussen de Hoog Poort en de Onderstraat.

2 gedachtes over “Stedentrip op een steenworp afstand: Gent, wat ben je leuk!

Reacties zijn gesloten.