Flexibel zijn in de stad: doei 2de auto, hallo e-scooter!

Het viel ons al een tijdje op dat onze 2de auto wel erg vaak voor de deur stond. Nu de kinderen groter zijn en een deel van het kroost uit huis is, één van de kinderen een eigen auto heeft en ons werk wat is veranderd dachten we er steeds vaker aan om een auto weg te doen. En precies toen zette Go Sharing onze stad vol met deelscootertjes. Handig om een kleine boodschap mee te doen, even snel de stad in de duiken of naar een vriendin een eind verderop te racen. Maar helaas vaak ook nét niet in de buurt aanwezig als we eentje nodig hadden. Het rijden op een elektrische scooter beviel wel erg goed. Door het rijden op de Go Sharing scooters waren we snel om; doei 2de auto, hallo e-scooter!

Een vriendin appte me er laatst over: “Ik denk er over om ook een scooter te kopen. Waarom heb je een e-scooter gekocht en geen gewone scooter. Het is milieuvriendelijker, maar verder?” Ik heb er nooit over nagedacht om een gewone scooter te kopen. Ik vind ze lawaaierig en stinken. Zit je lekker op het terras, komt er zo’n luid stinkding voorbij crossen. Ik vond het rijden op een e-scooter echt heel stil en daarmee weinig overlast geven voor anderen. De accu kan thuis worden opgeladen en daarmee is er een groot voordeel; je hoeft er niet mee naar de pomp! Opladen kan gewoon thuis. Je tilt de accu er uit en legt die aan het stroom. Mocht je scooter dus niet binnen kunnen staan, dan nog kun je de accu wel binnen opladen. Vraag voor aanschaf van je scooter wel even na of die mogelijkheid er ook is bij de scooter van jouw keuze.

Voordelen van een e-scooter ten opzicht van een (2de) auto
De aanschaf van een nieuwe scooter is, afhankelijk van het type en je bestedingsruimte, best prijzig te noemen. Er vallen aan de andere kant ook kosten weg, denk aan:
– Wegenbelasting
– APK en het onderhoud van je auto
– Parkeergeld, want je parkeert in principe overal gratis. (Parkeergeld was nogal een kostenpost bij mij aangezien ik vaak met de auto in het centrum ben.)
– Benzine / Diesel
– Overige kosten zoals wegenwachtservice, autowasstraat enz.

Andere grote voordelen vind ik;
– overal tot (bijna) voor de deur parkeren. Je bent veel flexibeler met waar je kunt staan.
– Niet stil staan in de file op de ringweg, maar rechtstreeks door het centrum rijden.
– “Even snel.” Je doet zoveel “even snel” met een scooter! Moet je naar verschillende delen van de stad? Met de fiets is dat soms een bijzonder lange omweg, met de auto soms erg onhandig, maar met de scooter? “Even snel” is echt het motto!

Wat betreft de verzekering: Je ruilt natuurlijk de ene verzekering in voor de andere. Over het algemeen is een scooterverzekering goedkoper dan een autoverzekering, en je kunt bij verschillende verzekeraars shoppen voor de beste prijs / kwaliteit. Let wel goed op! Bij mijn verzekering (ANWB) is er een voorwaarde dat er geen mensen jonger dan 25 de scooter mogen besturen, tenzij zijzelf de hoofdverzekerde zijn (met bijbehorende premie). Mocht je je scooter willen delen met bijvoorbeeld je zoon van 16, dan is het verstandig de voorwaarden goed uit te pluizen. Als je je scooter tegen diefstal of joyriding verzekert dan heb je vaak te maken met een bepaalde voorwaarde over het slot dat je gebruikt. Ook dit moet je vooraf goed uitzoeken.

De nadelen, zijn die er?
Natuurlijk heeft elk voordeel zijn nadeel (of was het andersom?). De scooters zijn zó stil dat overige verkeersdeelnemers je niet doorhebben. Je merkt dat we in Nederland nog niet gewend zijn aan het feit dat er snellere, stille, verkeersdeelnemers kunnen zijn en het is dus goed oppassen, zeker in drukkere gebieden.

Je kunt natuurlijk maar met maximaal 2 personenen op de scooter. Even met beide kinderen op pad zit er niet in. Omdat de kinderen ouder worden is dat ook niet altijd meer nodig. Daarnaast is het handig om je te realiseren dat je veel minder bergruimte hebt en de weekendboodschappen niet op / in de scooter passen. Een grote rugzak en géén passagier meenemen is het handigst als je wat boodschappen moet doen. Of, nog handiger, gewoon je boodschappen laten bezorgen ;-)

Waar de scooter een groot voordeel is op warme dagen (want, niet fietsen en dus niet zweten, en niet vergaan in een loei hete auto) zullen er ook dagen zijn dat het koud is of het regent. Zorg er voor dat je je kleding hier op aanpast. Een goede wind- en waterdichte jas is geen overbodige luxe.

Maar, welke kies ik dan?
Er zijn inmiddels behoorlijk wat verschillende modellen op de markt. Denk alleen al het feit dat je 25 km/u of 45 km/u kunt rijden. Omdat ik geen zin heb in gesleep met een helm en alleen in de stad rij heb ik voor 25 km/u gekozen. Woon je verder uit de stad en gebruik je de scooter bijv. als woon-werk verkeer? Dan is het aan te raden om een 45 km/u variant te kiezen.

Verder heb ik de mogelijkheid om de scooter binnen te zetten. Het is daarom handig om kleine, wendbare, wat lichtere scooter te hebben. Omdat we ook nog steeds een auto hebben en dus niet persé afhankelijk zijn van de scooter is dat goed genoeg. Mocht je juist altijd met z’n 2-en op de scooter zitten dan is een groter model handiger. Ga vooral proefrijden en test wat jij prettig vindt! En wil je net als ik dezelfde scooter hebben als de Go Sharing scooters? Dan kun je terecht bij het merk Super Soco (uitvoering: CU-X).

Verder is het handig om te letten op:
– Hoe ver kun je rijden op 1 accu
– Hoe snel laadt de accu op
– Kun je de accu er uit halen of moet je de scooter zelf aan een stekker leggen (woon je bijvoorbeeld 10 hoog? Dan is het handiger als je de accu er uit kan halen bijvoorbeeld).
– Kun je de transformator makkelijk meenemen als je onderweg wilt laden
– Wat is het maximale gewicht dat de scooter kan dragen (verkijk je hier niet op, dit kan per scooter verschillen!)
– Hoe zit het met onderhoud en garantie
– Wat voor geluid produceert de scooter? Sommige scooters maken wat lawaai, anderen zijn muisstil
– Om te mogen rijden heb je een bromfietscertificaat nodig of een rijbewijs.


Waar je ook voor gaat; ga altijd proefrijden bij een dealer! Zeker als je nog nooit een scooter hebt gehad. Je kunt tegenwoordig van alles aanschaffen via internet, maar het is verstandig om hier even wat meer moeite voor te doen. Pas als je er op hebt gereden en al je vragen hebt kunnen stellen weet je of een scooter goed bij je past of dat je toch even verder moet zoeken. En verder; Enjoy your ride!

Een gedachte over “Flexibel zijn in de stad: doei 2de auto, hallo e-scooter!

Reacties zijn gesloten.