Nog langer thuiswerken?? 7 tips om het, nog steeds, vol te houden

Het ziet er naar uit dat we nog een tijdje thuiswerken. Corona is nog niet verslagen en een vaccin laat op zich wachten. Voor sommigen onder ons een heerlijk vooruitzicht. Voor anderen juist helemaal niet. Die zijn inmiddels helemaal flauw van thuiswerken. De een is van nature nou een keer een “betere” thuiswerker dan de ander. En met beter bedoel ik niet dat de één beter werk levert, maar vooral dat de een zich er prettiger bij voelt dan de ander. Zie jij er tegenop om nóg een periode thuis te moeten werken? Check deze tips. Wie weet zit er iets voor je tussen waardoor ook jij nog een tijdje vooruit kunt thuis.

Tip 1: Kleed je aan
Wie al een aantal maanden thuiswerkt is misschien wel vergeten hoe zijn kledingkast er ook al weer uit ziet. Even gauw een joggingbroek aan in de ochtend en al gapend je computer open klappen voor de eerste meeting. Klinkt leuk, voor even, maar op de lange duur ontwikkel je hiermee een verkeerde gewoonte. Neem in de ochtend de tijd om te douchen en je aan te kleden. Ook een kop koffie en het ontbijt doe je vóór je werkdag begint. Je neemt daarmee een moment voor jezelf voordat je aan je werk begint. Belangrijk voor een goede start!

Tip 2: Kijk nog eens kritisch naar de ruimte in huis
Ik werk graag aan de keukentafel. Ik vind dat fijn. Ik heb dan ook veel in een kantoortuin gewerkt en vond dat ook erg fijn. Een open ruimte, beetje geluid om me heen, de kat die langs mijn benen loopt. Mijn man wil dat niet, die werkt veel liever met de deur dicht in de werkkamer. Ook prima, mits je die ruimte hebt. Werk jij op een plek in huis die niet prettig voelt? Ga dan nog eens kritisch door het huis. Is er écht geen andere ruimte? Kun je misschien wat ruimte maken op de overloop van de bovenverdieping? Of in de slaapkamer. Kun je tijdelijk een kast verplaatsen waardoor er een betere ruimte ontstaan met meer licht? Ik weet het, het is niet ideaal, maar dat is de keukentafel ook niet voor iedereen. Ga voorbij het “het niet eerlijk en ik kan er ook niks aan doen-gevoel” en probeer het allerbeste plekje voor jezelf te vinden zodat je het de komende tijd volhoudt. Heb je een goede bureaustoel nodig, maar is daar net even geen budget voor? Overleg met je werkgever of je bijv. de bureaustoel van kantoor mag lenen, of vraag welke andere mogelijkheid hij ziet. Onthoud dat als jij niet aangeeft wat je dwars zit, je werkgever er ook niks aan kan doen.

Tip 3: Neem pauze
Tenzij je in “The City” in Londen werkt is het op de werkvloer zeer gebruikelijk om pauze te nemen en daarmee even je zinnen te verzetten. Samen met je collega’s naar de kantine, even langs het koffiezetapparaat of een rondje buiten lopen. Ik hoor van veel thuiswerkers dat ze geen pauze nemen en aldoor maar door gaan. “Een kop koffie drinken voelt als spijbelen.”, “Maar, ik werk dan niet 8 uur.” Enz. Terwijl je dat op de kantoor maar zelden denkt (en, believe me, daar drinken sommige mensen heeeuul veeuul en lang koffie). Soms helpt het om pauze in te plannen. Voor mij wel, in elk geval. Ik plan in ieder geval 1 x een kwartier in de ochtend, 1 x een kwartier in de middag en een half uur tussen de middag. Die pauzes zijn terug te vinden in mijn agenda. Ik ben dan niet in de buurt van mijn computer, en neem even tijd voor mezelf. Doordat ik deze pauze plan kan ik geconcentreerd werken op andere momenten. Werkt je partner ook thuis? Plan dan samen pauze in. Geen partner voor handen, maar wel een aardige buur die ook thuis werkt? Ook daarmee kan je prima (met wat afstand) pauze houden om over koetjes en kalfjes te praten.

Tip 4: Plan!
En nu we het toch over plannen hebben; plan meer dan gebruikelijk de “normale” werkzaamheden in je agenda. Bedenk wat je gaat doen en hoe lang je daar voor nodig hebt. Krijg je veel mail, maar moet je echt even een presentatie afmaken? Plan dan bijv. van half 9 tot half 10 tijd voor de presentatie, daarna een kwartiertje koffie en plan daarna een uur voor je mail. Plan in het begin van de middag eventueel een uitloopmoment voor je ochtendwerkzaamheden, maar houd je in de ochtend aan je schema. Als je je tijd in blokken indeelt kun je je er makkelijker toe zetten om het daadwerkelijk te gaan doen en zorg je er voor dat je niet oneindig in 1 onderwerp blijft hangen. Door je mail pas later op de ochtend te plannen kom je eerst toe aan zaken die af moeten en ben je vaak efficiënter met je dagindeling. Moet je een stuk gelezen hebben over 3 dagen? Plan daar dan 2 of 3 x tijd voor in. Zo kun je je er beter op concentreren. Het klinkt wat autistisch, maar voor mij werkt het heel erg fijn. Aan het einde van mijn werkdag plan ik een half uurtje in met “afronden en een blik op morgen”. Wat ik daarin doe? Juist ja, afronden wat er op dat moment afgerond moet worden en de planning van morgen maken. En daarna? Daarna doe je de computer uit en beantwoord je appjes van collega’s met: Zet het even voor me op de mail, ik kijk er morgen in de loop van de ochtend voor je naar.

Tip 5: Gebruik deze periode om nieuwe inzichten op te doen
Het is meer dan ooit belangrijk om in beweging te blijven. Je fietst niet meer dagelijks naar kantoor, je loopt niet meer de gang op en neer voor een kop koffie en je loopje in de pauze is verschrompelt tot van de keukentafel naar de broodtrommel en weer terug. Dat kan anders! Plan (eventueel in overleg met je baas als je dat prettig vindt) minimaal 2 x een uur per week in om buiten te wandelen met een luisterboek in je oortjes. En dan bedoel ik niet in je pauze, maar tijdens werktijd. Zoek luisterboeken die jou vooruit helpen in je werk. Moet je wel eens presenteren en vind je dat lastig? Dan is “SIMPEL presenteren” wellicht een goed boek om te luisteren. Heb je moeite met focussen tijdens het werk? Dan is “Focus aan / uit” misschien iets voor je. Of heb je, en deze is speciaal voor vrouwen, de ambitie om door te groeien maar lukt dat aldoor niet terwijl je wel keihard werkt? Dan is “Nice girls don’t get the corner office” over de meest gemaakte denkfouten door vrouwen op de werkvloer een hele mooie. En zo zijn er nog wel 100 nuttige luisterboeken. Ik luister op dit moment naar: “Dit kan niet waar zijn“, van Joris Luyendijk, om meer inzicht te krijgen in de financiële wereld. Deze titels zijn allemaal te koop via bol.com en te beluisteren met de bijbehorende KOBO-app die je kunt downloaden op je telefoon.

Tip 6: Nog meer wandelen
Nu kan het! Moet je een uur lang deelnemen aan een lezing / presentatie / informatiebijeenkomst waarbij je vooral moet luisteren? Of waarbij wel inbreng wordt verwacht, maar je niet perse naar het scherm hoeft te kijken? Ga wandelen in de tussentijd. Al wandelend maken je hersenen nieuwe verbindingen en daarna kun je je weer beter focussen op schermwerk. Het is niet goed voor je om 8 uur per dag onafgebroken naar je scherm te kijken. En ik vermoed ook dat er geen werkgever is die dat van je verwacht. Kijk kritisch naar je agenda, zorg dat je oortjes het goed doen en je telefoon is opgeladen en ga de deur uit. Zodra het kan. Ook als het een beetje regent.

Tip 7: Houd bewust contact met je collega’s
Best lastig, deze. Ik merk het aan iedereen. We worden een klein beetje contactschuw. Waar we eerder een praatje maakten bij het koffieapparaat, voelt het nu best wel als een drempel om een collega iets te vragen. Wellicht helpt het om te bedenken dat de meeste mensen die normaal gesproken op kantoor werken daar nu last van hebben. Toch is contact onderhouden met collega’s niet moeilijk, als je het maar bewust doen.
Stap 1: Plan elke week in ieder geval 1 x 30 minuten in met je directe collega’s om bij te kletsen. Vraag of iemand van jullie, die makkelijk kletst, dat wel “voorzitten” zodat het niet te snel stil valt. Stel een vraag van de dag als “Speel je wel eens vals bij spelletjes” om de boel een beetje los te schudden. Vraag aan de voorzitter (ik zou een vaste nemen, of misschien 2, zodat die in zijn of haar rol kan groeien) om te zorgen dat ook de minder enthousiaste praters aan de beurt komen. Stap 2: Plan ook een weekstart van een half uurtje. Wie is waar mee bezig? Hoe gaat het? Welke deadline komt er voor je aan? Heb je hulp nodig en van wie, of met wie moet je deze week even sparren.
Stap 3: Spreek met elkaar af dat je korte vragen prima over skype kunt stellen. En doe dat ook gewoon. Als je hiermee begint zul je zien dat je zo snel antwoord hebt en even hebt kunnen bijpraten op een informele manier.
Stap 4: Kijk buiten de muren van je thuiskantoor. Een collega van een andere afdeling woont een straat verderop. Wij doen een keer in de zoveel tijd een bijpraatsessie-op-1,5meter op de stoep, met onze eigen koffie. Dat plannen we ook in de agenda. Je zou dit normaal ook doen, dus bekijk of je die mogelijkheid met iemand van het werk hebt. Vaak zijn “de wandelgangen” een prima gelegenheden om wat meer over het bedrijf te weten te komen en aangehaakt te blijven bij dingen die er spelen. En dat kan ook prima op de stoep.
Stap 5: Overleg met je leidinggevende of het goed is om bijv. 1 ochtend per week naar kantoor te komen. Plan op die ochtend in ieder geval 1 teamactiviteit (bijv. de weekstart) en ervaar hoe het ook alweer is om bij elkaar binnen te kunnen lopen. Als elk team 1 ochtend (of middag) pakt in de week is het bij de meeste bedrijven goed te doen om afstand te houden.

En verder? Hang in there! Wees niet te streng voor jezelf en neem, juist nu, ook af en toe een dag(deel) vrij.