O jee, alweer een onvoldoende! Help je brugklasser voldoendes te halen met de “Highscore methode”.

Sommige basisschoolleerlingen maken moeiteloos de overstap naar de middelbare school. Ze halen prima cijfers, krijgen daardoor sneller meer zelfvertrouwen en komen goed mee met de vakken. Voor sommige leerlingen is die overstap wat lastiger. Moeten ze ineens “leren”, en huiswerk maken. Opletten dat ze aldoor op tijd in de klas zitten. En krijgen ze ineens cijfers voor alles wat ze doen. Voor deze groep leerlingen werkt de opmerking “je moet gewoon langer en beter leren” averechts. Ze worden er onzeker van omdat het niet lukt en omdat elk SO een 4 kan opleveren. Voor deze leerlingen werkt de “Highscore methode” beter. Het daagt ze uit om punten te gaan verzamelen, die uiteindelijk de basis vormen voor een beter rapport. Heeft jouw brugger wat moeite met leren? Probeer dan eens of het lukt met deze simpele en effectieve methode: Samen op weg naar een highscore!

Beginnen bij de basis
Een proefwerk leren is eigenlijk het einde van het rijtje dingen die je moet doen om een voldoende te halen . Bij de Highscore Methode gaan we uit van de basis. Het echt leren komt helemaal aan het einde. Doordat we tegenwoordig ontzettend gefixeerd zijn op het woorden “leren” als het over proefwerken gaat vergeten we wel eens te beginnen bij het begin. En juist dat begin is voor sommige brugklassers enorm belangrijk. Bij de Highscore Methode gaan we uit van de opbouw die wordt gebruikt in games. Je verzamelt in de game punten om het level te behalen, zodat je door kan naar het volgende level. Punten verzamelen gaat altijd op dezelfde manier en je kunt het bij elk proefwerk, verslag of toets toepassen. Hoe meer punten je verzamelt, hoe makkelijker het is om het level (het proefwerk, de toets, het verslag, het jaar) te behalen.

Ready? Go! Het puntenverzamelen gaat NU beginnen:
+ 1 punt voor schrijven: Als je onduidelijk schrijft kan je leraar je antwoorden niet goed lezen. Misschien heb je het juiste woord opgeschreven maar is het zo onleesbaar dat het lijkt of er wat anders staan. Het allereerste punt dat je kunt verzamelen is dus: leesbaar schrijven.

+ 1 punt voor de vraag lezen: Je kunt pas antwoord geven op een vraag als je de vraag goed hebt gelezen. Neem de tijd om je vraag te lezen en te snappen. Wanneer je alle vragen goed lees hebt je er alweer 1 punt bij verzameld.

+ 1 punt voor het beantwoorden van de hele vraag: Mijn zoon heeft de neiging om korte en onvolledige antwoorden op te schrijven. Hij is daarmee geen uitzondering in zijn klas. We hebben samen geoefend om alle vragen van een toets / huiswerk / een verslag volledig en uitgebreid te beantwoorden. Wees niet bang, de meeste bruggers gaan echt niet hele epistels opschrijven waardoor ze in tijdgebrek komen. Ze moeten over het algemeen gewoon leren hoe je een vraag goed beantwoord en vooral ook dat je ALLE vragen netjes moet beantwoorden. Het woord “uitgebreid” betekent in hun wereld “met meer dan ja, nee of misschien.”

We gaan al lekker hè? Met dit laaghangende fruit hebben we gewoon al 3 punten verzameld zonder het woord “leren” in de mond te nemen. En mocht je enkel op een 6 willen mikken dan heb je nu dus al de helft van de punten verzameld. Top!

+ 1 punt voor meedoen in de klas: Deze is eigenlijk ook niet heel moeilijk. Opletten en meedoen in de klas. Heel simpel en minstens 1 punt waard op je proefwerk. Hoe je dat doet? Altijd een schrift en een pen voor je hebben bijvoorbeeld. Luisteren naar wat er wordt gevraagd, ook als dat bijv. in het Frans is. Snap je de vraag niet? Vraag dan of de leraar hem wat langzamer en duidelijker wil stellen. Leraren houden van leerlingen die meedoen met de les. Daardoor gaan ze je proefwerken met een wat vriendelijkere bril op nakijken. Makkie: zomaar een punt erbij!

+ 1 punt voor je huiswerk maken: Fijn hè? Het gaat ook bij dit punt nog altijd niet over leren. Dit gaat gewoon over je huiswerk. Wie zijn huiswerk goed maakt (denk: duidelijk schrijven, vragen helemaal lezen, vragen volledig beantwoorden) hoef minder hard te leren. Zo simpel is het. Het is even wennen, al dat huiswerk. Geeft niet, dat is heel logisch. Lukt het je brugger niet om in de huiswerkmodus te komen? Onderzoek dan samen wat hier voor nodig is. Word niet boos als het niet lukt maar denk in oplossingen. Waar maakt je brugger het makkelijkst zijn huiswerk? Op zijn kamer, in de keuken, in jouw werkkamer als je aan het werk bent? Het is een onderzoekje waard op weg naar een highscore.

En even over die voldoende: die is nu dus al bijna in zicht!

Nu komt het op leren aan. Keihard stampen. Leren, leren, leren. Toch? Nou, nee. Niet alleen. Brugklassers die moeite hebben met leren halen pas hun highscore als ze:
– Door de week voldoende slapen. Dit begint dus al op zondagavond. (+0,5 punten)
– Niet uren achter elkaar moeten stampen, maar dit kunnen verdelen in kleinere blokken en dus wat hulp krijgen met plannen. (+0,5 punten)
– Hulp krijgen door te overhoren. (+0,5 punten)

De kracht van herhaling: Samen op weg naar de highscore
Gebruik het overhoren vooral om de kracht van herhaling. Zie overhoren niet als het eindstation vlak voor de toets, maar als een middel zodat je brugger de stof nog beter en makkelijker kan onthouden. Wordt niet boos of gefrustreerd als het overhoren niet goed gaat. Net als het schrijven van spiekbriefjes is het overhoren zelf een manier om stof beter op te kunnen nemen. Begin met 5 woordjes door elkaar te vragen. En nog eens, en nog eens. Gaan ze goed? Breidt ze uit met nog 5. Gaan die goed? Hussel de 10 dan door elkaar. Gaat het goed? Neem er nog 5 bij. Dit lijkt erg tijdrovend, maar ik kan je verzekeren dat het minder tijd kost dan als een kind in de ankers gaat omdat zijn vader / moeder gefrustreerd raakt doordat de woordjes er nog niet goed in zitten tijdens het overhoren. Op deze manier leren kinderen hoé ze moeten leren en kost het je uiteindelijk steeds minder tijd omdat ze het zelf kunnen.

Quick win: hoe meer punten je verzamelt op vakken die je makkelijk vindt, hoe minder erg het is als je eens een keer wat minder punten hebt verzameld.
Onderzoek samen met je brugpieper welke vakken hij / zij makkelijk vindt en welke moeilijk. Bedenk samen voor de makkelijke vakken op welke manier je hier een zo hoog mogelijke score op kunt halen. Ben je goed in gym? Zorg dan dat je daar altijd goed mee doet en altijd op tijd bent. Bij gym kun je vaak nog betere cijfers halen als je andere leerlingen helpt, sociaal bent in teamsporten, goed helpt met opruimen, enz. Vind je Nederlands niet zo moeilijk? Neem hetzelfde uitgangspunt: zorg dat je altijd goed meedoet en altijd op tijd bent. Bespreek samen wat dit vak nóg makkelijker gaat maken. De spellingsregels goed hanteren, bijvoorbeeld. En elke zin altijd met en hoofdletter beginnen. Namen goed schrijven, enz. Highscores op makkelijke vakken zorgen er voor dat je wat minder punten hoeft te verzamelen op moeilijkere vakken en zorgt voor een boost aan zelfvertrouwen.

Dan nog wat punten die echt iedereen kan verzamelen zonder te moeten leren:
+ 0,5 punten voor een net verslag. Hier kun je als ouder ook wat in betekenen. Zorg voor nette snelhechters. Zorg voor voldoende kleureninkt in de printer. Geef je kind feedback over de lay-out van het verslag. Bekijk samen de eerste paar keren hoe je dit zo netjes mogelijk kan maken. Dit zijn dingen die leerlingen soms niet genoeg oppikken op school, maar waar ze de rest van hun carrière wat aan hebben. Het levert punten op als het goed voor elkaar is. En het levert geen punten op als het niet goed voor elkaar is. Heel simpel.
+ 0,5 punten voor aardig zijn. Wees aardig voor je klas en voor je leraren. Ook als je niet alle klasgenoten leuk vindt (hoeft ook niet, maar zelf aardig doen kan altijd) of als je je leraar ontzettend saai vindt (geeft niet, dat zijn de meeste leraren ook. Nee grapje, dat zijn ook maar mensen. En die mensen geven jou je punten. Dus aardig zijn loont).
+ 0,5 punten voor op tijd zijn. Wie vaak te laat is krijgt een negatievere band met zijn leraren dan iemand die gewoon altijd netjes op tijd is. Als je punten wilt verzamelen voor je highscore dan is dit echt een heel simpel puntje om te scoren.

Dus, aan de slag: voor kinderen die niet goed kunnen leren wordt leren vaak een frustratie. Zonde! Zij moeten hun punten op een andere manier gaan verzamelen. Hebben ze ergens een dip? Loop dan de basis nog eens langs. Wie weet is er wel ergens weer een quick win te vinden die je brugklasser even was vergeten. Focus je samen op punten verzamelen in plaats van cijfers. Je kunt 10 punten halen, en je hebt er eigenlijk maar 6 nodig. Hebben ze een 5,5 of hoger gehaald op iets wat ze moeilijk vinden? Vier dat als iets positiefs ipv het te zien als iets negatiefs. Elk succes maakt het volgende succes makkelijker. Het spel gaat beginnen: Succes!

Disclaimer: Ik heb deze methode beschreven vanuit mijn achtergrond als sociaal pedagogisch hulpverlener en mijn ervaring als moeder. Ik ben geen leerkracht en werk niet in het onderwijs. Deze methode is een leidraad waarbij kinderen leren hoe je de basis op orde kunt hebben zodat je met minder moeite succes kunt behalen. Het gaat uit van de kracht van het positieve en helpt om uit een negatieve spiraal te komen. Begin elke keer weer bij de basis en houd samen vol. Voor het ene kind zal een 6 een absolute highscore zijn, terwijl het andere kind met gemak een 9 haalt. Wees je er als ouder van bewust dat dat allebei even knap is.

Een gedachte over “O jee, alweer een onvoldoende! Help je brugklasser voldoendes te halen met de “Highscore methode”.

Reacties zijn gesloten.