Tips zodat je kinderen zich tijdens de lockdown niet hoeven te vervelen

Lock down, stay home, alleen het hoogst noodzakelijke; We hebben wat in huis doorgebracht de afgelopen maanden. En, we zijn er nog niet. Ook de winter staat in het teken van thuis zijn. Zie je daar tegenop als ouder met thuiswonende kinderen? Dat kan ik me goed voorstellen. Ben je volledig door je wat-moeten-we-nu-weer-doen-om-het-leuk-te-houden inspiratie heen? Lees dan even verder, misschien kun je met deze tips en inzichten wel weer even voor uit.

Uit het oog, maar niet uit het hart
Ook al hebben we elkaar al een tijd niet gezien, het is leuk om elkaar te laten weten dat je er voor elkaar bent. Gelukkig kan dat steeds makkelijker. Want ook opa en oma zijn tegenwoordig aardig gewend aan beeldbellen. Hou dit vol. Organiseer de komende periode bewust onlinemomenten met familie en vrienden. Bel 1 op 1 met een vriendin of organiseer een koffie met koekjes moment voor de hele familie. Het is handig om dat via zoom of teams te doen zodat je het beeld op de laptop kunt zetten. Je hebt dan groter beeld en dat praat makkelijker.

Ook kinderen kunnen op die manier goed contact houden met vriendjes. Mijn dochter speelt bijv. galgje via facetime met haar vriendinnetjes, en als ze gaat tekenen dan belt ze een vriendinnetje via whatsapp om samen te kleuren. Ook online spelletjes als Roblox speelt ze met een grote groep vriendinnetjes samen. Niet helemaal zoals samen bij elkaar thuis spelen, maar wel gezelliger dan in je upje. Zorg er voor, waar mogelijk, dat kinderen dat een beetje “privé” kunnen doen, zodat je niet aldoor door elkaar heen zit te bellen en te kletsen.

Niet allemaal in de huiskamer
Om te zorgen dat je elkaar niet de hele dag in de weg zit is het handig om, waar mogelijk, dus wat privéplekjes in huis te creëren. Hebben de kinderen een eigen kamer? Stimuleer ze om daar te gaan beeldbellen en “spelen” met vriendjes. Zet hier meer speelgoed neer dan normaal zodat ze zich ook even kunnen vermaken. Kleinere kinderen hebben meer hulp nodig, maar vanaf een jaar of 8 kunnen kinderen best goed beeldbellen met vriendjes. Spreek eventueel af met andere ouders wat een goed moment op de dag is, zodat de kinderen ook tijd hebben. Het is even wennen voor kinderen, maar ze zijn nog erg flexibel en hoe leuker ze deze manier van spelen gaan vinden, hoe fijner en makkelijker ze de komende periode door komen.

Leg spelletjes voor het grijpen
Vaak liggen spelletjes achter in de kast of ergens op zolder. Het is bewezen dat speelgoed dat zichtbaar is veel vaker wordt gepakt dan speelgoed dat opgeborgen is. Zorg er voor dat de spelletjes voor het grijpen liggen. Heb je wat ruimte bijv. om een dambord te laten liggen in de startopstelling? Doen! Je zult zien dat het interesse wekt. Heb je spellen in huis die moeilijk zijn voor kinderen? Pas dan de spelregels (zelf bedacht) wat aan zodat ze toch kunnen spelen.

Heb je kinderen in huis die Minecraft spelen? Dan is het Minecraft bordspel een aanrader. Laat je niet weerhouden door de wat ingewikkelde spelregels want als je die een keer snapt (of een zoon hebt van 12 die het wel snapt terwijl jij er niks van begrijpt) dan is het echt een super leuk tactisch spel voor kinderen vanaf een jaar of 10.

En verder? Zorg dat lego, boeken en kleurpotloden voor het grijpen liggen. Dat scheelt jou zoeken en zorgt dat je kinderen zichzelf makkelijker kunnen vermaken.

Er is post!
Tegenwoordig hoef je de deur niet meer uit om post te versturen. Via Greetz.nl kun je makkelijk kaarten, kadootjes en zelfs bloemen versturen. Kunnen jullie niet naar familie met kerst? Laat ze met een leuk kerstkadootje (op tijd versturen, beter te vroeg dan te laat) weten dat jullie aan ze denken. Wil je je kinderen mee laten beslissen over wat ze aan opa en oma sturen? Geef ze een budget en laat ze het zelf uitkiezen.

Hebben de kinderen een tekening gemaakt voor opa en oma, maar heb je geen postzegel in huis? Geen nood! Via de postnl-app op je telefoon kun je postzegelscodes kopen die je meteen kunt gebruiken. Je hebt hier geen printer voor nodig want je mag de code met pen op de envelop schrijven / tekenen. Betalen gaat gewoon online. Handig! Hoef je het alleen nog maar zelf naar de brievenbus te brengen.

Naar buiten!
Heb je een vorm van buiten? Gebruik dit! Staat er een lekker winterzonnetje? Doe een dikke jas aan en ontbijt samen buiten. Maak er een feestje van; broodjes in de oven, dek de tafel mooi enz. Kinderen vinden het leuk om te helpen bij dit soort dingen. Nog een tip: Ik heb een hekel aan binnen gourmetten. Het stinkt en alles zit vaak onder het vet. Daarom gourmetten wij buiten. En dat kan ook in de winter. Begin op zondagmiddag eerder dan normaal met het avondeten (tegen een uur of 4) en hang gezellig lampjes op het balkon of in de tuin. Stook een vuurtje op (in de tuin, niet op het balkon!) Uiteindelijk zijn dit de dingen die kinderen zich zullen herinneren als ze het later over de lock down hebben.

Verder zijn er natuurlijk tal van spelletjes te bedenken in de tuin of op het balkon. Ook dit kan samen met andere kinderen (via facetime). Maak een bingo voor de kinderen, stuur iedereen dit toe en spreek een tijdstip af waarop de envelop open mag worden gemaakt en alle kinderen moeten gaan speuren vanaf hun balkon / in hun tuin / vanuit het slaapkamerraam. Wie ziet een blauwe auto? Wie ziet een vogel? Heb je vogelvoer rondom je huis hangen? Kruis het vakje maar aan!

Dit zelfde kun je doen met verzamelbingo. Zet alle kinderen voor de laptop. Wie kan als eerste een sok laten zien met 2 kleuren of meer? Haal je lievelingsknuffel zo snel mogelijk op en laat deze voor de camera zien. Laat elk kind hier iets over vertellen. Leuk, gezellig en je bent samen even bezig.

Wil je echt wat leuks organiseren met kerst? Nodig je vrienden en familie dan uit voor een online pubquiz die je zelf maakt in powerpoint. Wij deden dit laatst voor 20 teams / 50 vragen (was wel wat veel om te organiseren, maar fantastisch om te doen!) via teams en het was heel erg leuk om elkaar allemaal weer eens te “zien” en samen wat te doen!

En heb je jonge kinderen in je familie? Lees ze voor via facetime. Hun ouders zullen je dankbaar zijn voor deze afleiding ;-)

En verder:
– We kunnen niet naar de bios, maar je huurt leuke films makkelijk via pathé thuis.
– We kunnen niet naar het museum, maar je kunt wel mee doen aan de #tussenkunstenquarantiane challenge (zie instagram).
– Wil je altijd al een huisdier? Nu is het moment! Heb je een huisdier? Laat de kinderen hem een trucje leren.
– Lekker dansen in de woonkamer? Dat doe je samen met Just Dance.
– We kunnen niet naar concerten, maar wel concerten terugkijken via Youtube, joehoe!
– Nog wat rollen behang over? Dit zijn mooie doeken voor XXL-kunstwerken! Daag je familie uit om allemaal een XXL-kunstwerk te maken en maak hier een filmpje van voor de familie-app.

En: hou de humor er in :-) Zo liet mijn zoon me laatst helemaal de t*fus schrikken door uit de kast te springen en plaste ik bijna in mijn broek om de filmpjes van de Belgische variant van “De slimste mens”. Zoek de humor vooral op!

Voor nu: Kop d’r veur (zoals we dat in Groningen zeggen) en hou vol. Niemand had ooit bedacht dat we dit moesten gaan doen met z’n allen, en we doen het maar mooi! Daar mag je best wel trots op zijn.