Bloemkoolsoep met crispy broodkruimels en biefstukreepjes

Wie 1 x verse soep heeft gemaakt wil nooit meer soep uit een zak. Verse soep is lekker, gezond en vaak veel makkelijker te maken dan je denkt. Neem nou deze bloemkoolsoep; die staat in een handomdraai op tafel!

Voor op het boodschappenlijstje:
– 1 kleine bloemkool of een halve grote bloemkool
– 2 x groentebouillonblokje
– Franse room (30% vet, bijv. bij AH -> Le Gall Franse room)
– 1 afgebakken ciabatta of een vers stokbrood of een paar plakken witbrood
– 3 teentjes knoflook
– 1 witte ui
– Olijfolie
– 1 runderbiefstuk (op kamertemperatuur, dus niet rechtstreeks uit de koelkast)
– Peper en zout

Het recept voor het broodkruim:
Scheur een derde van het brood (met korst en al) in stukken en doe dit in de keukenmachine samen met 1 teentje knoflook, een paar gescheurde bloemkoolbladen (de groene, dus) en een scheut olie. Hak alles fijn. Zet een koekenpan op het vuur (zonder boter of olie) en bak de broodkruimels in een minuut of 10 – 15 krokant en een beetje bruin. Pas op dat de boel niet te donker wordt. Laat het broodkruim afkoelen op een bord.

Recept voor de soep:
Snipper de ui en 2 teentjes knoflook. Laat ze een minuut of 10 “zweten” in de pan. Dit doe je door boter niet te heet te laten worden in de pan, en de ui en knoflook te bestrooien met wat zout. Goed om blijven scheppen zodat de uit en knoflook niet gaan kleuren, maar alleen gaan glanzen en zacht worden.

Snij de bloemkool (het witte) in stukken, hoeft niet heel klein, maar ook niet te groot. Gooi dit bij de ui en knoflook en schep een minuut of 5 op middelhoge temperatuur om. Giet een laag water in de pan totdat de bloemkool precies onder water staat. Gooi hier twee bouillonblokjes bij. Zet het vuur hoog en kook de bloemkool tot hij zacht is.

In de tussentijd snijd je het biefstukje in kleine reepjes of blokjes. Strooi er peper en zout overheen. Zet een koekenpan met wat olie op een middelhoog vuur en bak hier de biefstukjes in tot de buitenkant goed dichtgeschroeid is. Haal de biefstukreepjes van het vuur.

Als de bloemkool zacht is geworden (je kunt er met een vork inprikken) scheur je de rest van het brood uit de korst. Voor de soep gebruik je dus alleen het zachte witbrood. Doe de stukken brood bij de pan in en schenk er een flinke scheut room bij. Pureer alles in de pan tot het een gladde soep is geworden. Schep de soep in diepe borden of kommen en strooi de broodkruimels en biefstukreepjes er bovenop. Eet smakelijk!

Tip: Je kunt de soep prima een dag of 2 in de koelkast bewaren.