Wintersport in Zweden; via Groningen vlieg je zo de bergen in!

Wie wintersport zegt, denkt vaak niet meteen aan Zweden. En dat terwijl je vanaf Vliegveld Eelde (Groningen) zó de Zweedse bergen in vliegt. Via BBI travel boek je makkelijk een super toffe skivakantie in één van de 4 skigebieden ( 3 in Zweden, 1 in Noorwegen) die rond Scandinavian Mountain Airport liggen. Of je nou een doorgewinterde skiër bent of kleine kinderen hebt en het wintersportvirus wil overbrengen; dankzij de verschillende gebieden en de sneeuwzekerheid is er voor elk wat wils. Wij besloten af te reizen naar Ski Resort Kläppen. Waar je ook als beginnend skiër mooie lange pistes tot je beschikking hebt. En heb je geen zin om elke dag te skiën? Dan zijn er genoeg hele gave dingen te doen in de omgeving!

Binnen 1 1/2 uur in Zweden
Vanaf Groningen Airport Eelde vlieg je in nog geen 1 1/2 uur naar Scandinavian Mountain Airport. Er gaan suttles naar de verschillende skigebieden, maar als je graag ook wat dingen in de omgeving wil doen dan is het handig om een auto te huren op het vliegveld.

Ons appartement met 3 slaapkamers, een fijne woonkamer en een goede keuken (Gullbrändan appartement nr. 1204D) lag midden in het ski-gebied, met een ski-in / ski-out aan de achterkant. Handig! Parkeren kon voor de deur en het appartement was volledig ingericht op wintersport. De ski’s en stokken konden veilig buiten voor de deur of in de bijbehorende (privé) berging blijven staan, er was een droogkast voor natte spullen en voldoende ruimte om jassen / schoenen en laarzen weg te hangen / zetten.

Skiuitrusting meenemen of huren
Als je zelf een skiuitrusting hebt mag je die meenemen in het vliegtuig (wel van te voren aanmelden), naast de gebruikelijke 20 kg ruimbagage en 7 kilo handbagage. Heb je zelf geen skiuitrusting? Bij het Ski Resort kun je ski’s, stokken & helmen huren. De ski-verhuur is dagelijks geopend van 08:30 tot 18:00 uur en bevindt zich onder aan het resort, naast de gondellift. Ben je iets vergeten mee te nemen? In de bijbehorende winkel is alles te koop wat je nodig hebt.

In Zweden heb je groene, blauwe, rode en zwarte pistes. Daarnaast is er in Ski Resort Kläppen ook nog een lange piste voor beginners die wordt aangegeven met oranje “The easiest way down”. De groene piste is ook geschikt voor beginners. Je kunt eerst onder op de berg oefenen op de korte groene pistes, en als je de gondel naar boven pakt kun je naast de oranje piste ook kiezen voor de bijna 3 kilometer lange groene piste. In totaal zijn er 37 pistes, die te bereiken zijn met sleepliften, stoeltjesliften of met de gondels. Naast de normale pistes zijn er ook een aantal junior Snow Park-hellingen waar je kunt freestylen en kunt oefenen op toffe jumps. Het resort is erg kindvriendelijk, dus pubers zullen er snel zelf hun weg vinden. Voor de hele ervaren skiër die gewend is om te skiën in Oostenrijk is Kläppen waarschijnlijk niet uitdagend genoeg. Wellicht is het leuker om naar Trysil in Noorwegen te gaan (zelfde vliegveld, zelfde reisbureau). Trysil is het grootste skigebied van het land, en net als Kläppen erg makkelijk te bereiken vanuit Nederland.

Let op! Het is in Zweden vroeg donker in de winter. Alle pistes aan de voorkant van de berg zijn verlicht en blijven open tot 18:00 uur. De langere pistes die ook aan de achterkant van de berg lopen (waaronder de oranje en de groene) gaan dicht zodra het schemerig wordt. Mocht je per ongeluk een keer te vaak omhoog zijn gegaan en de pistes zijn dicht dan moet je de afweging maken tussen de verlichte blauwe piste of in het schemerdonker toch over de oranje of groene piste te skiën.

Van skiën krijg je honge… euhm, trek!
Omdat de appartementen midden in het skigebied liggen kun je er voor kiezen om tussendoor een pauze te nemen in je eigen keuken. Blijf je liever op de piste? Ga dan helemaal naar boven met de gondel naar de Toppstuga voor een fijne uitgebreide lunch, een kop koffie of een kom overheerlijke goulashsoep mét prachtig uitzicht. Voor het diner kun je terecht in het restaurant van het hotel. Van half 3 tot 5 is het in het restaurant tijd voor après-ski, en vanaf 6 uur kun je terecht voor het diner. Let op, reserveren is aan te raden, ook als het wat minder druk is!

Geen zin in koken? Je kunt ’s avonds bij Bageriet (links van het hotel) heerlijke pizza’s afhalen. Overdag kun je hier ook lunchen of koffiedrinken. Als je het leuk vindt om iets verder van huis te kijken dan kun je in het hogfjallshotell (skigebied Sälen, op ongeveer een half uurtje rijden) ook heerlijk dineren.

Sleeën met Husky’s, de zon op zien komen boven op de berg, er is zoveel te doen!
Je komt tijdens een weekje in Sälen / Kläppen echt tijd te kort. Er is zoveel leuks te doen!

Op dinsdagochtend stond een dagtocht met een huskyslee op het programma. Omdat er een storm was geweest in de dagen ervoor konden we geen hele dagtocht maken. Daarom werd onze tocht omgeboekt naar een lunchtocht (en kregen we wat geld terug). Normaal gesproken mag je bij de lunchtocht niet zelf sleeën, maar omdat we eigenlijk de dagtocht hadden geboekt mochten wij wel zelf sleeën. Zo super gaaf! De honden zijn erg aaibaar en lief en hebben er zoveel zin in dat je zelfs vaak op de rem moet staan om ze een beetje in te dammen. De toer wordt georganiseerd door Peak Points en is te boeken via BBI Travel. Als je persé zelf wil sleeën dan is het verstandig om hier navraag over te doen. Ben je in de zomer in Sälen? Kijk dan even op de website van Peak Points voor de zomeractiviteiten.

Op donderdag vertrokken we om 09:00 uur met een sneeuwscooter bij Sälens Snowmobile safari, onder begeleiding van een gids. Hoewel we geen privétocht hadden geboekt was het zo rustig op het vroege tijdstip dat we geluk hadden en alleen met een gids een tocht van 2,5 uur konden maken. De bergen in Zweden worden in de winter helemaal bedekt met sneeuw, waardoor er een soort vlakke top ontstaat waar je met de sneeuwscooter helemaal overheen kunt sleeën. En als je dat dus zo vroeg doet zie je de zon opkomen bovenop de berg. Prachtig! Het waait erg hard bovenop de bergen, waardoor het met alle stuivende sneeuw op een soort maanlandschap lijkt. Om te mogen rijden heb je een autorijbewijs nodig. De tocht die je maakt hangt een beetje af van de rijervaring die je hebt. De gids probeert zo goed mogelijk in te schatten wat wel of niet verstandig is.

Schaatsen op natuurijs
Neem je schaatsen mee! Ook de schaatsers onder ons kunnen hun hart ophalen in Zweden. Het land met de duizend meren, en zeker de provincie Dalarna (de provincie waar wij waren), is in de winter een waar schaatsparadijs! Omdat niet elk meer geveegd wordt, en we graag een goed opstappunt wilden hebben vroegen we hulp aan de beheerders van website natuurijszweden.nl. Ze wisten ons te vertellen dat het Orsasjön (Orsameer, waar soms wel een baan van 30 km is geveegd) nog niet helemaal veilig en geveegd was, maar dat er in Mora op Saxviken al wel een baan geveegd was. Deze mooie kleine baan van zo’n 2,5 kilometer was goed bereikbaar (in het centrum van Mora) en helemaal verlaten. Waar er in Nederland zodra het kan al gauw een paar duizend man op het Paterswoldsemeer schaatsen, zo kwamen we hier in de tijd dat we aan het schaatsen waren maar 4 mensen tegen. Wat een verschil! Benieuwd naar meer schaatsplekken in Zweden? Je vindt alle informatie op natuurijszweden.nl.

En nog meer. Nog meer? Jazeker!
Op vrijdag maakten we onder leiding van Kjell, een van de skileraren van Ski Resort Kläppen, een wandeling met sneeuwschoenen. Handig, want als je “gewoon” gaat wandelen glibber je alle kanten op. Met sneeuwschoenen en wandelstokken kun je gewoon tegen de berg op wandelen, of door het bos, zonder uit te glijden. Als je een sneeuwwandeling met een gids aan het begin van je vakantie maakt, dan kun je later in de week ook op eigen houtje wandelen. De sneeuwschoenen zijn te huur bij de skiverhuur.

Mocht je niet zo van skiën houden, maar wel graag veel buiten in de sneeuw willen zijn dan heeft Ski Resort Kläppen ook een uitgebreid langlaufnetwerk. Er zijn verschillende startpunten rondom het resort en voor langlaufers is het gebied rondom Kläppen en Sälen dus ook echt de moeite waard. Boven op de berg, waar wij helemaal naar toe waren gesleed met de sneeuwscooter lag zelfs een loipe! Houd er ook met het langlaufen rekening mee dat het rond 16:00 uur donker wordt in januari (in december eerder, richting de lente later) en dat niet alle loipes zijn verlicht.

Kortom, Ski Resort Kläppen is een geweldige uitvalsbasis voor een vakantie in de sneeuw! Het seizoen loopt van half december tot begin maart en is sneeuwzeker. En ben je nog nooit in Zweden geweest? Dan durf ik met zekerheid te zeggen dat je je super snel thuis voelt want Zweden en de Zweden zijn erg gastvrij.

Veel plezier!

Tips & tricks:
– Bijna iedereen in Zweden spreekt Engels. Handig!

– Goede warme snowboots zijn essentieel als je andere dingen gaat doen dan skiën. Bij verschillende activiteiten zak je soms tot je knieën in de sneeuw weg, en bij de huskytocht sta je vol met je laarzen in de sneeuw als je zelf sleet.

– In Sälen (vanaf Ski Resort Kläppen gezien) zit er na de rotonde een goede Coop supermarkt.

– In Zweden doen ze liever niet aan contant geld. En zeker niet aan euro’s. Je kunt er overal pinnen (met je pas, met je telefoon werkt het niet altijd goed) of met creditcard betalen. Alles wordt afgerekend in Zweedse Kronen. Voor het gevoel: 1 euro is ongeveer 10 Zweedse Kronen.

– Ken je die houten beschilderde Zweedse paardjes? Dat zijn Dalarnapaardjes. Ze worden in de regio gemaakt. Zoek je een echte Zweedse souvernier, dan is een Dalarnapaard de moeite waard. In Sälen zit een winkeltje die originele paardjes verkoopt. Ze zijn niet goedkoop! Het duurste paardje in de winkel kost 11.000 Zweedse kronen! De groene zijn duurder dan de rode en blauwe. Een rood paardje van zo’n 10 cm hoog kost ongeveer 30 euro.

– De wegen zijn in de winter niet sneeuw / ijsvrij. Op de grotere wegen wordt zand gestrooid zodat je er veiliger kunt rijden. Houd in het plannen van je reistijd rekening met het feit dat je gemiddeld langzamer rijdt dan in Nederland, en dat je op een 80-weg lang niet altijd 80 kunt rijden. Toch van de weg gegleden (het overkomt de besten, we weten er alles van)? Dan kunnen de mannen van de sleepwagen je redden. Ze zijn te bereiken op: 0046 70 550 19 32. Betaling kan met creditcard en pin. Het is niet goedkoop, maar soms de enige manier om je auto uit de greppel te krijgen.