Dansen op de vulkaan; citytrip naar Napels. #Aanrader!

Het gezegde luidt niet voor niets; eerst Napels zien, en dan sterven. Napels is met weinig te vergelijken. Zelfs de Italianen zeggen: Napels = Napels. Wat een toffe stad voor een citytrip! Wij bezochten Napels midden in de zomer, en verbleven anderhalve week in een appartement mét dakterras midden in de centraal gelegen volkswijk Quartieri Spagnoli. We maakten eindeloze stadswandelingen, bezochten een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld, scheurden op een scooter langs de kust, bewonderden Pompeii & Herculaneum en dansten op de vulkaan. Een citytrip om niet snel te vergeten!

Slapen in de stad die niet slaapt
Een van de drukste straten van Napels is de Via Toledo. Je vindt hier grote winkelketens als H&M, Pull & Bear, MAC en Breshka, met daartussenin kleinere winkels als Lush, de bekende paraplumaker Talarico (die zelfs paraplu’s voor de paus maakt!) en allerlei straatverkopers met hoedjes, petjes, telefoonhoesjes en nog veel meer. Elke 10 stappen sta je voor een andere trattoria en / of pizzeria en te midden van alle drukte ligt het metrostation Toledo, dat vlak na de opening niet voor niets is uitgeroepen tot openbaar gebouw van het jaar.

Wij boekten via Airbnb een appartement in een zijstraat van de via Toledo op nog geen 3 minuten lopen van het metrostation Toledo. De eigenaar van dit appartement heeft verschillende appartementen in de verhuur via Airbnb, dus check ook even zijn andere advertenties. Het is in de zomer aan te raden om een appartement of huis te huren met airco en een tuin of terras. Liever in een hotel? Het Napolitámo Hotel Principe ligt in hetzelfde gebied en heeft goede recensies.

Vervoer
Je kunt op verschillende manieren naar Napels reizen. Wij vlogen met KLM vanaf Amsterdam in 2 1/2 uur naar Napels, maar je kunt ook met de auto (wel ver!) of met de trein (zo’n 26 uur reizen). Mocht je met het vliegtuig gaan dan land je in de stad. Je hoeft niet, zoals in Milaan, nog 45 minuten met de trein naar de stad toe rijden. Je kunt vanaf het vliegveld in Napels helaas niet direct op de metro stappen. Je zult eerst richting het centraal station moeten reizen. Als je het vliegveld uitloopt kom je direct op de taxistandplaats aan. Een privé-taxirit kost ongeveer 30 euro richting het centrum. Loop je iets verder door dan kom je de gedeelde taxi’s tegen. Hier betaal je 6 euro per persoon. Wij hebben dit gedaan en vonden het een prima manier van reizen. Je wordt afgezet bij het centraal station en vanaf daar kun je makkelijk verder rijden met de metro (lijn 1 voor Toledo).

De metro kost maar een paar euro. Let op! Je kunt niet op elk station kaartjes kopen bij een loket, dus bent soms aangewezen op automaten. In Italië is het nog niet zo gebruikelijk om overal je pinpas te kunnen gebruiken, dus zorg dat je altijd cash bij je hebt, waarbij je zeker ook wat muntgeld moet hebben.

Vroemmmmm!!
Ik heb nog nooit zoveel scooters gezien als in Napels. Nette, goed onderhouden scooters + helm huur je bij Vespa Sprint. Omdat niet iedereen even goed Engels spreekt bij het bedrijf is het handig om gewoon langs te gaan. Mailen of bellen lukt niet heel goed in het Engels, maar zodra je er bent kom je er samen prima uit. Ze hebben super veel scooters in de verhuur en wij konden midden in de zomer zonder problemen eentje huren. Let op! Je moet een rijbewijs hebben, ervaring hebben met motor- of scooterrijden en je creditcard meenemen voor de borg. Omdat je per dag een onbeperkt aantal kilometers mag maken kun je de scooter gebruiken om lekker langs de kust te toeren en om bijv. naar Herculaneum te rijden.

Struinen door de oudheid
Soms zijn mensen verbaasd dat we zo lang in een stad verblijven. Ik kan je vertellen dat het in Napels geen probleem is om je ruim een week te vermaken. Sommige dingen kun je prima op eigen houtje doen, en voor andere dingen is het handiger om een georganiseerde tour te doen.

Zo gingen we een dag met Get Your Guide op pad om Pompeii te bezoeken en de Vesuvius te beklimmen. We kozen voor de Get Your Guide original tour inclusief georganiseerde bustour en skip the line principe. Deze tour kost € 90,00 p.p. en dat is best wel veel geld. Toch ben ik heel blij dat we Pompeii en de Vesuvius op deze manier hebben bezocht want het is een all-in-price zonder dat je zelf ook maar ergens over hoeft na te denken. Als je los vervoer, kaartjes, gids, parkeren enz. zou betalen kom je ook al een heel eind in de richting van deze prijs. Dus, mocht je het er voor over hebben: deze tour is een aanrader! Onze gids vertelde erg levendig over Pompeii en de chauffeur leidde ons zonder problemen in een bus de Vesuvius op, tot aan de toegangspoort van het park.

Je kunt dezelfde tour ook doen met nog een extra stop bij Herculaneum. Dit dorpje is vergelijkbaar met Pompeii, maar door de ligging is het mooier en beter bewaarde gebleven dat Pompeii. Waar Pompeii door as en stenen is bedolven, is Herculaneum begraven geweest onder een dikke laag lava. Het is veel kleiner dan Pompeii en daarom goed als losse tour te bezoeken op een andere dag. Overigens is de dag een dag met Pompeii en de Vesuvius op het programma al vol genoeg, zeker als het boven de 30 graden is!

Als het warm is dat is het aan te raden om water mee te nemen en een hoed of pet te dragen.

Met de funicolare omhoog en 414 treden naar beneden; op naar Vomero!
Napels is tegen een heuvel op gebouwd en vanuit het hoger gelegen Vomero heb je op verschillende plekken een fantastich uitzicht over de omgeving. Je kunt vanuit een zijstraatje van de Via Toledo met een treintje (funicolare) omhoog en ook weer naar beneden. Of, je gaat met de funicolare omhoog en loopt de 414 treden naar beneden. Boven op de heuvel kun je het kasteel Sant’Elmo bezoeken. Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de baai van Napels en de Vesuvius. In Vomero is de sfeer veel relaxter dan in het hectische centrum van Napels. Wil je dus een terrasje pakken en ben je een beetje klaar met het lawaai van de stad, dan is het fijn om naar Vomero te gaan.

Rondom het centrum heb je verschillende andere wijken met elk hun eigen signatuur; van de verrassende smalle straatjes in het historisch centrum, tot luxe winkels in Chaia. Haal je graag alles uit je stedentrip naar Napels? Schaf dan, net als wij deden, de gids “Time to momo; Napels, Vesuvius, Pompeii” aan en wandel de 5 wandelroutes om alles te ontdekken wat Napels rijk is. Ben je moe van al het traplopen in de stad? Kijk dan goed om je heen. Er zijn op een heel aantal plekken liften en roltrappen te vinden, gewoon op straat. Handig om te weten!

Geen tijd om 5 wandelingen te maken? Zorg dan dat je in ieder geval:
1. Op zoek bent gegaan naar Maradona in Quartieri Spagnoli.
2. Het archeologisch historische museum (MANN) hebt bezocht.
3. Cannoli eet met caffé Gambani bij Gran Caffe Gambinus. Het is hier vaak super druk, maar de obers doen hun uiterste best om iedereen zo snel mogelijk te helpen. De Cannolo maakt het in iedergeval helemaal goed!
4. Gallo’s Dinner in Quartieri Spagnoli opzoekt voor een bordje patat en een biertje.

Veel plezier!