Chillen op Curaçao; #mustknows voor een fantastische vakantie!

Wie aan Curaçao denkt, denkt meestal vooral aan zon, zee en strand. Terecht, want dit tropische eiland heeft daar een heleboel van. Maar, het eiland is zoveel meer dan dat! Van romantische dinertjes bij zonsondergang tot hiken in het Christoffelpark, en van Flamingo’s spotten tot zwemmen met schildpadden bij westpunt. Maar, wat neem je mee in je koffer? Wat moet je van te voren regelen? Waar huur je een auto? Met deze 10 #mustknows ga jij voorbereid en heerlijke relaxt op reis naar jouw droombestemming.

Doei Nederland, Hallo Dushi Korsou!
Met KLM of met TUI vlieg je dagelijks in ongeveer 9 uur naar Curaçao. Het vliegtuig zit over het algemeen vol, dus het is verstandig om van te voren in te checken en stoelen vast te leggen. Je betaalt hiervoor extra, maar het is het 100% waard op z’n lange vlucht. Ben je langer dan 1.80 m.? Denk er dan eens over na om comfortseats te boeken. Hiervoor betaal je nog meer, maar ook hiervoor geldt: 100% waard op deze lange vlucht. Onderweg krijg je een warme maaltijd en ontbijt en drinken. Je krijgt oordopjes voor je mediascherm en een kussentje en dekentje voor als je wil slapen. Als je bij TUI boekt kun je voor een redelijke prijs gebruik maken van de parkeerplaats van een speciale pendeldienst + parkeerplaats voor je auto, Wij waren voor een week parkeren € 46,00 euro kwijt. Het is verstandig om minimaal 24 uur voor vertrek online het immigratieformulier in te vullen (dat is verplicht). Het scheelt je veel wachttijd bij de douane. Tip: Print al je formulieren, je tickets, vouchers enz. van de gehele reis uit op enkelzijdig papier. Sommige scanners pakken een telefoonscherm niet goed en sommige vouchers moet je inleveren.

Help! Mijn koffer past niet dicht!
Als je op vakantie gaat naar Curaçao is dat bijna niet mogelijk. Je hoeft namelijk echt niet zoveel mee. Het is het hele jaar door warm, ook ’s avonds. Haal die truien, vestjes en lange broeken dus maar uit je koffer. Ik had 1 vestje met lange mouwen mee voor tijdens de reis, en dat was genoeg want ik heb hem op het eiland zelf maar 1 x aan gehad. Mik een paar jurkjes, een of twee korte broeken, wat shirtjes en een paar slippers in je koffer en je bent klaar. Het is handig om meerdere setjes zwemkleding mee te nemen omdat je die vaaaaaak aan hebt. Mocht je willen hiken dan is het handig om een setje zomerse sportkleding en goede sportschoenen mee te nemen (kun je ook aan doen tijdens de vliegreis). Neem niet alleen zonnebrand mee, maar ook aftersun. Je kunt bij de meeste hotels je gewone oplader gebruiken. Tip: Stop een lege strandtas en slippers in je handbagage. Als je op curaçao aankomt kun je daar gelijk je trui, jas en schoenen in stoppen en je slippers aan doen. Halloooo zomer! Let op! Sommige hotels hebben een dresscode voor het restaurant. Zo moeten mannen bijvoorbeeld soms een lange broek aan. Doe het jezelf dan niet aan om een spijkerbroek mee te nemen want dat is echt veel te warm. Een dunne pantalon is het beste. Mocht je daar over twijfelen dan is het verstandig om dat vooraf even te checken bij het hotel.

To drive or not to drive
Huur een auto. Simpel. Een beter advies is er niet. Curaçao is met zijn 60 km niet een groot eiland en bij de meeste excursies kun je tegen een meerprijs worden opgehaald uit je hotel. Maar echt; huur een auto. Je kunt het vooraf makkelijk regelen als je bijv. via een reisbureau boekt of ter plekke op het vliegveld bij bijvoorbeeld Avis. Je hebt een creditcard nodig voor de borg. Met je Nederlandse rijbewijs mag je op Curaçao rijden dus je hoeft geen internationaal rijbewijs te regelen. Ga je tanken? Let er dan op dat dat iets anders werkt dan bij ons. Je moet eerst bij de kassa betalen, en gaat daarna tanken. Heb je toch minder getankt dan je dacht en heb je dus te veel betaald? Ga dan met de bon terug naar de kassa. Je krijgt het verschil terug.

Hotel, Airbnb, Resort? En, waar dan?
Je kunt overal op het eiland overnachten. De prijzen lopen uiteen van spotgoedkoop tot best wel heel erg prijzig. Wij logeerden in het Dreams hotel aan de Piscaderabaai. Dit is een van de duurste hotels, en je hebt dan ook alles wat je hartje begeert. Verschillende zwembaden, een privé strand, verschillende restaurantjes in het hotel, prachtig uitzicht (boek zeezicht om vanaf je balkon van de ondergaande zon te kunnen genieten <3). Bij dit hotel is alles inclusief en je hoeft je dus nergens druk over te maken.

Wil je juist zelf koken? Of alleen logies en ontbijt? Via Airbnb, booking.com en Tui kun je te kust en te keur gaan. Let wel even goed op wáár je op het eiland terecht komt. Veel plekken zijn prachtig, maar je moet even goed onderzoek doen. Lees dus goed de reviews, check google maps of informeer bij mensen die er al zijn geweest.

Rust op westpunt, chillen bij Jan Thiel en Snorkelen in de Piscaderabaai
Als je naar Curacao gaat zijn er een aantal plekken die je bijna niet kunt missen. Zo is de Jan Thiel baai dé place to be als je heerlijk wil chillen. Je hoeft niks mee te nemen want er zijn allerlei eettentjes en de ligbedden aan zee staan voor je klaar. Okay, een tijdschrift en je zonnebrand dan, maar daar houdt het ook wel mee op.

Wie graag een middag lekker lui aan zee ligt zonder drukte aan zijn hoofd kan beter richting Westpunt rijden. Deze uiterste punt van het eiland is veel minder toeristisch. Als je hier gaat snorkelen heb je grote kans om een zeeschildpad te zien! De restaurantjes in de buurt serveren heerlijke authentieke Antilliaanse gerechten, zoals geitstoofpot. Heerlijk! Neem wel een tas met wat snacks en drinken mee, want er zijn niet veel winkels in de buurt. Als je bij Playa Grandi twee ligbedden en een parasol wil huren ben je zo’n 15 tot 20 gulden kwijt. Geen geld voor een middag aan een van de mooiste kusten van het eiland.

De Pisacaderabaai is een prachtig snorkelgebied. Toen wij er waren werd er een enorme mantelrog gespot en een barracuda, vlak voor de kust. Ik ben niet zo’n held met snorkelen, maar je hoeft maar een heel klein stukje van het strand af te zijn en je ziet er allemaal visjes. Echt heel leuk en omdat je niet ver de zee in hoeft kan zelfs een snorkeldummie als ik er goed uit de voeten. Wil je graag wat meer zien, maar heb je geen duikbrevet? Geen probleem! In de Piscaderabaai kun je ook begeleid onder water met een aquafari. Je gaat na de nodige instructies samen met een gids op een onderwaterscooter-safari. Hoe vet!

En… actie!
Je bent niet echt op Curaçao geweest als je de Sint Christoffelberg niet hebt beklommen. Deze uitstekende punt van bijna 370 meter hoog is het hoogste punt van het eiland. Je kunt vanaf deze berg het hele eiland overzien en dat is echt de moeite waard. Omdat zeker het bovenste deel een behoorlijke klimpartij is, is het verstandig om sportschoenen te dragen met een goede trailzool, zodat je niet wegglijdt. Omdat het in de loop van de dag erg warm kan worden moet je je klim voor 10:00 uur beginnen. Daarna is het niet meer mogelijk om een toegangsticket te kopen. Nadat je het ticket hebt gekocht kun je het park in rijden om je auto onder aan de berg parkeren, om vervolgens de bewegwijzering naar en op de berg te volgen. Als je bijna boven bent kun je kiezen uit twee kanten om om hoog te klimmen. Links is wat makkelijker, rechts is wat uitdagender. Allebei de kanten leiden je naar de top, waar je een geweldig uitzicht hebt. Houdt tijdens de hike je ogen goed open want je kunt bijzondere dieren, planten en bloemen in het park vinden. Zo zagen wij een aantal kolibries langs de route. Prachtig!

Heb je het strand wel een beetje gezien? Dan kun je ook nog:

  • Flamingo’s kijken bij de Zoutpannen van Jan Thiel (Ingang Parke Sorsaka / Den Dunk)
  • Winkelen en lunchen in Punda
  • Uiteraard moet je even op de foto met de pontjesbrug
  • Op de foto met de woorden DUSHI en CURAÇAO (je vindt deze fotogenieke plek in het Queen Wilhelminapark. Het parkje zelf houdt overigens verder niet zoveel in).
  • Snorkelen bij Kokomo Beach, waar je ook de schommels in het water vindt die nog al Instagrammable zijn.
  • Lekker boodschapjes doen bij de vertrouwde Appie Heijn. Je vindt een Albert Heijn in de wijk Zeelandia (Willemstad) en eentje bij de Jan Thielbaai. Deze heet geen Albert Heijn, maar “Van der Tweel”. Vergeet niet de inpakkers bij de kassa van een fooitje te voorzien!
  • Vogelliefhebber? Neem je verrekijker en camera mee! Een rondje eiland levert zomaar een Warawara, Pelikaan, Flamingo, Kolibrie, Jan-van-Gent en Troepiaal op!