Bruisend Barcelona; zon, zee, strand, en nog veel meer! #welovedit

Vorig jaar waren we in Napels. Een heerlijk levendige stad, knetterwarm in de zomer, leuke dingen om te zien en te doen, niet té ver vliegen en overal op straat lekker eten. Maar, we misten het strand. In Napels is er geen leuk strand direct bij de stad. Dus, deze zomer gingen we opzoek naar een stad die ook alles heeft, maar dan óók nog een fijn strand. Tatadada… daar kwam Barcelona uit de hoge hoed! We verbleven 8 dagen in deze enorm grote Spaanse wereldstad, die gek genoeg op veel plekken voelt als een gezellige kleine stadje.

Welkom in Gràcia, een dorp in de stad
We wilden graag veel van de stad zien en veel dingen doen, dus we kozen er voor om een hotel te zoeken vlakbij een metrostation. We vlogen met TUI en boekten er gelijk het Apartotel Mariano Cubí in de dorpse wijk Gràcia bij. De kamers in dit Apartotel hebben een klein keukentje, zodat je ook zelf wat kunt koken als je wil. Nou moet je je daar niet te veel van voorstellen, want de keuken is echt minimaal ingericht, maar we hebben een aantal avonden op ons eigen balkonnetje gegeten. En het is wel handig dat je die mogelijk hebt als je dat graag wil. De supermarkt zit op 15 meter afstand, dus een kant-en-klare maaltijdsalade en een flesje wijn zijn zo gescoord! De kamers in dit hotel zijn ruim, de bedden goed en ook de badkamer is fijn. We boekten logies en ontbijt, dus konden elke dag beginnen met een lekker ontbijtje zonder eerst de deur uit te moeten.

Gràcia, het stadsdeel waar we verbleven, heeft een goed metrostation (300 meter vanaf het hotel) en was ooit een dorp dat los stond van de stad, maar is inmiddels helemaal opgeslokt. Net als in de rest van Barcelona vind je er veel hoogbouw. Let op! In Gràcia zitten een aantal hele leuke winkelstraten, barretjes, restaurantjes, die je door de opzet van dit stadsdeel (veel hoge, smalle straten) makkelijk over het hoofd ziet. Neem dus de tijd om lekker in deze buurt te gaan rondscharrelen. Als je uit eten wilt in Gràcia is het het handigst om even googlemaps te openen en te bekijken waar de restaurantjes zitten. Het zijn er in ieder geval veel, en dit zijn onze aanraders:

Antigua – tegenover Apartotel Mariano Cubi. Heerlijk eten, goede wijn, mooie uitgebreide kaart. We hadden niet gereserveerd en moesten even wachten op een tafeltje. Ik had de tartaar en die was echt heerlijk! Ongelooflijk, maar waar; er stond om 23:00 uur nog steeds een rij buiten te wachten van mensen die er graag wilden eten.
Monocrom – Plaça de Cardona, 4 – Bistro & Wine. Een heel knus restaurantje, wat je er aan de buitenkant niet aan af ziet. Alles op de kaart is heerlijk en wordt met liefde gemaakt. We bestelden 4 gerechtjes op te delen. Omdat we niet hadden gereserveerd zaten we gezellig aan de bar en kwamen tijdens het eten in gesprek met de serveersters die uitgebreid konden vertellen over het eten en hun liefde voor lekkere wijnen. O ja, en wat je ook bestelt; bestel in iedergeval een bakje olijven. Zo lekker!
Medio o Pinto Restaurante – Carrer de Calvet, 27 – Venezuela meets Spain. Gewoon simpel, maar heerlijk eten. De eigenaren van dit mini-restaurantje zijn ook duidelijk écht liefhebbers van koken en kunnen je in het Engels van alles uitleggen.
La Esquinita – Blai 16 Bajos – Bij dit tapasbarretje kun je gewoon tegen de eigenaar zeggen: “Doe me maar wat lekkers!” Tip: De inkopen worden gedaan op maandag, dus aan het begin van de week heb je de meeste keuze in tapas en toetjes.

Verder vind je door heel Barcelona de keten Vivari Coffee & Bakery. Hier bestel je heerlijke ijskoffie, broodjes en verse jus.

Rondje Barcelona
Je hebt in Barcelona absoluut geen auto nodig. Je hebt de wereld aan andere vervoersmiddelen tot je beschikking;
1. De Metro, tram en bus – Barcelona beschikt over een zeer uitgebreid en veilig metrostelsel. Dagkaarten kosten € 10,50 (zone 1, ook gelijk een dagkaart voor de bus en de tram in deze zone. Zone 1 loopt vanaf het vliegveld helemaal tot aan de andere kant van Barcelona). In de gele automaten kun je alleen dagkaarten kopen, in de rode automaten (bijv. op het vliegveld) kun je ook meerdaagskaarten kopen. Voor 5 dagen (zone 1, ook inclusief bus en tram) kost dat ongeveer € 80,00. Is je kaartje per ongeluk te verkreukeld geworden in je broekzak na 3 of 4 dagen? Je kunt dan bij servicepunten een nieuwe krijgen zodat de automaat de barcode weer kan lezen.
2. De fiets – Je hebt verschillende fietsaanbieders. Ga je even een stukje met de fiets, dan kun je bijv. gebruik maken van de elektrische fietsjes van Ride Movi. Je download de app uit de appstore en maakt een account aan met je creditcard en paspoort of IDkaart. Vervolgens fiets je binnen 2 minuten weg. Deze fietsjes zijn met name geschikt om even snel ergens heen te fietsen. Mocht je een dag willen fietsen dan kun je een dagbundel kopen voor € 14,95. Lees wel even goed de voorwaarden. Wil je deze manier van vervoer eens uitproberen? Gebruik dan mijn promocode als je voor het eerst een account aanmaakt CF0EA113 en krijg direct € 5,00 in je wallet om een gratis testritje te maken.
3. Nog meer fietsen – Wil je nou de hele dag een fiets tot je beschikking hebben dan kun je er ook voor kiezen om voor een tientje per dag een fiets te huren bij Rivera Bike Rental.
4. Kabelbaan & Funicolare – Barcelona wordt omringt door bergen. Aan verschillende kanten van de stad kun je de berg op met een kabelbaan of met een funicolare. Tip: Als je vanaf Plaça Kennedy zelf omhoog loopt naar de funicolare die de berg op gaat richting het pretparkje en de kathedraal, dan kun je gratis met de bus weer naar beneden op de terugweg.
5. Hop on / Hop off – Barcelona is een hele leuke stad voor de Hop on / Hop off tour. Er zijn twee routes (een derde is in ontwikkeling), die allebei ongeveer 2 uur duren (als je blijft zitten) en je langs alle leuke plekken in de stad leiden. Een kaartje kost € 30 euro pp / per dag en je kunt dan die dag van beide routes gebruik maken. Onze tip is om dit op een van de eerste dagen te doen, zodat je in de dagen erna beter snapt hoe de stad in elkaar zit en welke dingen leuk zijn om te gaan doen / zien.
6. Taxi’s – Er rijden heel veel taxi’s in Barcelona. Is het lichtje op het dak groen? Dan zijn ze vrij. Wij hebben hier zelf geen gebruik van gemaakt omdat we de metro, tram en fiets handig genoeg vonden.

Er op uit!
In Barcelona kun je veel dingen doen. Er is echt voor elk wat wils. Bijvoorbeeld;
Het strand. Dankzij de Olympische spelen beschikt Barcelona over kilometers zandstrand. Je kunt zelf een handdoek (en parasol op warme dagen) meenemen, maar je kunt ook parasollen en ligbedjes huren. Kost dat? -> Je betaalt voor de hele dag ongeveer € 15,00 voor een parasol, en ook € 15,00 per bedje. Geen goedkope business dus, maar zeker die parasol is wel de moeite waard als je die zelf niet wil meezeulen door de stad richting het strand. Let op met kinderen, want hoewel je als volwassene tot een eindje uit de kust kunt staan, loopt de kust wel wat steil af.
Het water op met de catamaran. In de haven kun je kaartjes kopen voor een tochtje van 1 1/2 uur, maar je kunt ze ook alvast via Get your Guide kopen zodat je niet achter het net vist. Wij gingen overdag (rond 13:30 uur) en het kostte ons toen € 14,40 p.p. Via Get your Guide kun je ook andere (korter / langer) tochtjes boeken bij verschillende boten.
– Park Guëll. Je kunt niet in Barcelona zijn geweest zonder Park Guëll te hebben bezocht. In dit park vind je prachtige bouwwerken van Gaudí. Kaartjes kun je kopen via Get your Guide, maar nog makkelijker en goedkoper via de eigen website van het park.
De magische fontein bij Museu Nacional d’Art de Catalunya is prachtig. Echt het bezoeken waard. Overdag is de fontein al mooi om te zien, maar op bepaalde dag van de week is er een prachtige fonteinshow met licht, kleur en muziek. Echt een #mustsee als je in Barcelona bent. En, fijn, dit spektakel is gratis te bezoeken. Het dichtstbijzijnde metrostation is Espanya (lijn 1 en 3). Check de website voor de precieze tijden.

En verder:
– Natuurlijk een bezoekje aan de Sagrada Familia. Wat een bouwwerk! Neem de tijd om er een rondje om heen te lopen en zie hoe prachtig het detailwerk is. De kerk verbeeldt als hij af is 3 verschillende fases van het leven van Jezus. 2 daarvan zijn (deels) af. Kun je de onderwerpen “geboorte” en “lijdensweg” herkennen?
– Wie in Barcelona kan bijna niet om La Rambla heen. Ik vond er persoonlijk niet veel aan, maar het was er zo druk dat een hoop mensen waarschijnlijk een nadere mening hebben. ;-)
– Barcelona heeft ook een Zeeaquarium. Mocht je tijd (of geld) te kort hebben en moeten kiezen, dan kun je deze attractie echt missen. Een aantal aquaria lijken echt veel te klein voor de bewoners en het is binnen (toen wij er waren) te druk om überhaupt iets te kunnen zien. Geen aanrader, wat mij betreft.
– Last but not least, voor de sportfans onder ons: The Old Irish Pub (aan La Rambla) zend veel sporten live uit (met Spaans verslag, uiteraard). Mocht je, zoals wij, de F1 echt niet willen missen dan duik je lekker deze Pub in. Er hangen genoeg grote schermen zodat iedereen de wedstrijd goed kan zien. Dit sportcafé doet zijn eer aan!

Je volgende citytrip nog niet gepland? Nu wel: op naar Barcelona!

Veel plezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s