Liefs uit Londen; Op pad met pubers

Op citytrip gaan met pubers is niet hetzelfde als op vakantie gaan met kleine kinderen. Pubers hebben zelf een (vaak afwijkende) mening van wat leuk is, en vinden de algemene bezienswaardigheden die jij heel interessant vindt niet altijd heel boeiend. of, eigenlijk, helemaal niet boeiend ;-) En weet je, dat is helemaal niet zo erg. Want als je je pubers betrekt in de planning zie je Londen vanuit een ander perspectief. Ook wel eens leuk! Deze zomer dook ik met mijn twee pubers (12 en 14) 6 dagen Londen in. Op het programma? Heathers, the musical, bootje varen, zwemmen in het Olympisch stadion en nog veel meer. Liefs uit Londen; de pubervariant!

Tijdens vakanties wil ik altijd graag goed slapen. Ik heb echt een hekel aan slechte hotelbedden. Voor een goed hotel in het centrum van Londen betaal je de hoofdprijs. Maar, zit je iets verder weg dan kun je voor een prima prijs een goed hotel boeken. We verbleven in het Hilton in Hatton Cross, vlak bij Heathrow. Mocht je het okay vinden om met de (rechtstreekse) metro (Piccadillyline – Hatton Cross – vlakbij hotel) nog ruim een half uur te reizen naar het begin van het échte centrum van Londen, dan is dit een goed hotel als je op Heathrow vliegt. In de buurt van het hotel zitten niet veel faciliteiten, maar het hotel heeft een 24/7 minisupermarkt en een restaurant en de wijken eromheen zijn goede opties als je in de buurt wil ontbijten / lunchen (Tip: Number 6 Coffee – Piccadillyline – Boston Manor – 15 min vanaf Hatton Cross) of een overdekt winkelcentrum zoekt op een regenachtige dag (Tip: Treaty Shopping Centre – Piccadillyline – Hounslow Central – op 10 min vanaf Hatton Cross). Mijn pubers wilden ook graag een keer in een échte Engelse dubbeldekker, dus in plaats van met de metro te reizen (Piccadillyline) nam we de bus vanaf Heathrow (lijn 258, vanaf Heathrow terminal 5 of de bus naar Richmond, pools at het park). Beide lijnen komen op station Hatton Cross (check het voor de zekerheid wel even bij de chauffeur).

Reizen met het OV in Londen? Schaf dan een Oystercard aan!
Londen is dé stad van het OV. Ik ken geen enkele andere stad waar reizen met het openbaar vervoer zo simpel is en zo goed geregeld. We hadden een deel van de week te maken met een algehele metrostaking, en eigenlijk was dat helemaal niet erg. We hebben daardoor de overige OV-mogelijkheden goed leren kennen en ook de bus en de trein (bijv. de Elizabethline) zijn uitstekende vervoersmiddelen.

Om zo simpel en flexibel mogelijk te kunnen reizen is de aanschaf van een Oystercard geen overbodige luxe. De kaart is vergelijkbaar met onze OV-chipkaart, maar dan zonder alle rompslomp er omheen. Hij is te gebruiken voor alle OV-middelen en je kunt hem overal kopen en opladen (kopen kan ter plekke, hoeft niet vooraf). De aanschaf kost 5 pond per kaart, maar blijft altijd geldig. Mocht je dus iemand kennen die al eens een Oystercard heeft gekocht, dan kun je die gerust lenen. Let op! Iedereen heeft tijdens het reizen een eigen kaart nodig.

Museum hoppen
Mijn pubers vinden een museumpje op zijn tijd best leuk, maar niet te lang alsjeblieft. Laat dat in Londen nou geen enkel probleem zijn. De grootste musea zijn gratis te bezoeken en daarom is het helemaal niet erg als je niet het hele museum ziet (tenzij je dat zelf wel wil, maar dan raad ik aan om zonder pubers terug te komen). We bezochten het National History Museum, waar op dit moment oa. een toffe dinosaurus tentoonstelling is.

En dan door naar het Theater! Met pubers? Ja, ook pubers vinden dat leuk. Mits….
Een tijd terug luisterde Lyla een aantal musicalliedjes over and over again. Het waren liedjes uit Heathers, the Musical. En laat die nou net op West End spelen in The Other Palace! De meeste pubers vinden het hartstikke leuk om naar het theater te gaan, als ze maar niet naar Les Miserable hoeven, of naar The Sound of Music. Er spelen oneindig veel musicals op West End, dus laat ze zelf eentje kiezen. We boekten tickets via London Shows, en zeker voor Lyla was dit het hoogtepunt van de week. Hoewel Vinnie en ik het verhaal minder goed kenden, vonden we het ook hartstikke leuk om samen naar deze musical te gaan.

The Other Palace ligt om de hoek bij dat echte paleis; Buckingham Palace (Victoria – Circle Line & District Line). Toen ik voorstelde er heen te gaan kreeg ik nog een aantal “Why? Wat saai!”-s om mijn oren, maar toen we er een keer waren vonden ze het toch wel heel leuk. Vanaf het standbeeld aan de overkant werden 100 selfies gemaakt en gedeeld met de wereld.

Voorkom de grootste paniekaanval van de wereld; een dode telefoonbatterij / geen wifi
Nu we het toch over selfies hebben; het grootste leed dat je kan overkomen als je met pubers reist is een dode telefoonbatterij. Nou is dat in Lyla haar geval ook echt niet handig, omdat haar diabetesmeting hierop wordt getoond, maar ook voor andere pubers is het het einde van de wereld. We hebben daar twee oplossingen voor gevonden:

  1. Omdat we maar 1 omvormer hadden namen we een verdeeldoos mee naar het hotel. De verdeeldoos ging met de omvormer in het stopcontact, en zo hadden we ineens de beschikking over 6 stopcontacten ipv 1.
  2. We hebben een powerbank waarmee we (mits de powerbank volledig is opgeladen) onderweg 4 x een telefoon kunnen snelladen. Ook geschikt voor bijv. draadloze koptelefoons, tablets, VR-brillen en anders USB-lader-dingen zoals de afstandsbediening van Lyla haar pomp. (Check van te voren welke snoeren je nodig hebt). Elke avond even de powerbank opladen en overdag kun je zorgeloos selfies maken.

Wat ik ook absoluut de moeite waard vind (wederom aangeschaft wegens Lyla haar diabetes, maar anders zou ik het ook hebben gedaan) is het onbeperkte telefoonabonnement dat de kinderen hebben (bellen en internet binnen NL en de rest van Europa, UK valt hier nog steeds bij in). Kost me 26,00 per kind per maand (ik realiseer me dat dit niet voor iedereen is weggelegd), en het scheelt een heleboel gezeur over wifi.

“Mahaaaam, kunnen we ergens zwemmen?”
Ik heb geen idee van wie ze het hebben, maar mijn pubers zijn gek op zwemmen. En ik ben echt een sucker voor Olympische locaties. In 2012 hebben de zomerspelen plaatsgevonden in Londen. Inmiddels zijn een aantal van de locaties die voor die spelen zijn aangelegd open voor publiek. De vorige keer ging we in Londen Mountainbiken op het Olympisch parcours, en aangezien de pubers graag wilden zwemmen boekte ik een uurtje “Family Splash!” (Hindernisbaan in het water) bij het London Aquatics Centre. Dit prachtige zwembad ligt op het Queen Elizabeth Olympic Park (Stratford – Central line & Elizabeth Line) en om activiteiten te boeken moet je even een gratis account aanmaken bij sportaanbieder Better. Tip: Gebruik het telefoonnummer en adres van je hotel, want een NL adres en telefoonnummer kan niet worden ingevoerd. Geen zin in natte zwemspullen in je tas tijdens de rest van de dag? Dat hoeft ook niet! Bij het zwembad hebben ze bij de kleedhokjes (hoe handig!) een speciale minidroger voor zwemkleding. Zorg dat je één of meerdere 1 pond muntjes bij je hebt voor de kluisjes. O ja, en maak niet dezelfde fout als wij maakten: de ingang van het zwembad ligt wat verstopt als je vanaf de verkeerde kant komt. Wij liepen een volledig rondje om het zwembad en konden het niet vinden. Toen zagen we pas de bordjes, en de trap naar beneden….

Voor de voetbalfans: het stadion van West Ham United FC ligt naast het zwembad.
Voor de Shop-a-holics: Je kunt hier shoppen in een overdekt winkelcentrum!
Voor de Legofans: De Legowinkel zit op de begane grond van het winkelcentrum. Vlakbij de McDonalds!

Londen vanaf het water
Stap op bij Westminster Docks en vaar richting de Towerbridge of zelfs helemaal naar Greenwich met de London Thames River Boats. Omdat een van mijn pubers nogal zere voeten had, was dit boottochtje een leuke manier om naar de Towerbridge te reizen na de lunch die we hadden gegeten in de kelder van Westminster Abbey. Het restaurantje dat daar goed verstopt zit heet Cellarium Cafe & Terrace. Hoewel de pubers de Westminster Abbey niet zo heel interessant vonden, vonden ze het wel erg tof om in zo’n oude kelder te lunchen.

Regen of een paar uur over? Flip Out is the place to be!
Omdat we om uiterlijk 12:00 uur moesten uitchecken bij het hotel, en pas om 18:00 uur vlogen hadden we op de laatste dag nog wat uurtjes over. Ik wilde wel graag in de buurt van Heathrow blijven dus we kwam uit bij Flip Out in Hounslow (Hounslow Central – Piccadillyline – ongeveer 20 min. van Heathrow). Hier boekte ik 2 uur onbeperkt lasergamen, botsauto’s, midgetgolfen, springen op het springkussen en meer. Ideaal ter overbrugging!

En verder:
– Ben je toevallig op station Paddington? In de stationshal kun je op de foto met het bronzenbeeld van het beertje. Vond ikzelf leuk ;-)
– Heeft iemand van jullie erg last van zijn / haar voeten en wil je zo min mogelijk lopen? Check dan bij het overstappen van de metro of dat kan op een klein station ipv een groot station. Bij grote stations moet je soms hele hallen en tunnels door, bij kleine stations reis je vaak op hetzelfde spoor weer verder.
– Uiteraard zijn er nog 1001 andere toffe dingen te doen. Check maar eens op Get your Guide. Is een activiteit volgens GYG volgeboekt? Kijk dan of je de website van de lokale aanbieder kan vinden. Vaak kun je via de lokale aanbieder zelf nog wel boeken.
– Wij konden bij een aantal restaurants niet terecht omdat ze alleen maar met reserveringen werkten. Jammer! Wil je dus persé op een bepaald adres lunchen / dineren, probeer dan vooraf te reserveren.
Algemene tips voor reizen met pubers: Geef ze ook hun eigen tijd. Pubers vinden het heerlijk om een beetje op hun hotelkamer te hangen met hun telefoon, tablet of VR-bril. Zo kun jijzelf ook lekker even rustig een wijntje drinken in de hotellobby (of zelf vroeg gaan slapen, heerlijk!). Ben je met twee volwassenen en meerdere kinderen? Je hoéft niet alles samen te doen. Split ook eens op voor een middagje één-op-één tijd.
– Nog meer Londen tips? Lees dan het artikel dat ik de vorige keer dat we er waren schreef.
– And last but not least: wist je dat je op je mobiel afleveringen kunt downloaden van Netflix en muziek kunt downloaden van Spotify? Thuis alvast even doen zodat je daar in het vliegtuig naar kunt kijken / luisteren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s