Dagblad van het Noorden

Een overzicht van een deel van mijn artikelen voor het Dagblad van het Noorden:

“Het geluk moet voorop staan
Wat als je dochter talentvol blijkt te zijn in haar sport? Wat als haar trainer al bij de junioren zegt: ,, Ze wordt kampioen, let maar op!’’. Wat als het beter is dat ze op 17-jarige leeftijd naar de andere kant van het land verhuist zodat ze serieus kan gaan trainen? Dan gaat er een wereld voor je open. De judowereld, in het geval van de Sikko en Karin Polling. Ik interviewde de ouders van Judoka Kim Polling. Klik hier voor het interview.

“Als het servies maar heel bleef”
Hij voelt zich een echte Groninger, maar volleybalt bij Landstede in Zwolle. De mogelijkheden die deze club hem bood, in combinatie met de mogelijkheid om als leraar verbonden te zijn aan het onderwijsinstituut maakte dat Willem-Maarten Heins de overstap maakte vanaf Lycurgus. Ik ging op bezoek bij zijn ouders en zus in Bedum. Klik hier voor het interview.

Een liefdevolle stabiele basis
Al op jonge leeftijd vindt Genéro Zeefuik in Milou zijn steun en toeverlaat. Als hij naar Groningen verhuist, bedenkt ze zich geen moment en komt ze met hem mee. Inmiddels zijn ze de ouders van een zoon en hebben ze samen al heel wat meegemaakt. Klik hier voor het interview.

Een uit de hand gelopen hobby
Ik interviewde Esther Schop, die niet alleen de vriendin van handballer Léon van Schie is, maar die zelf ook een succesvolle handballer is. Ze vertelt over de passie voor de sport, twee carrières op 1 kussen en haar toekomstbeeld. “Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby.” Klik hier voor het interview.

“Eigenlijk was ze meteen verkocht”
“Vanaf het moment dat ze een cursus schaatsen deed, in de herfstvakantie, is ze niet meer van het ijs geweest. Ze was meteen verkocht.” Ik interviewde de ouders en zus van Bo van de werff. Bo schaatst voor het Iskate Development team en reist de hele wereld over voor haar sport. “En we konden bij wijze van spreke de ingang van Thialf nog niet vinden.” Klik hier voor het interview.

“Die roze wolk bestaat toch”
Ik interviewde Evelien Batting, de vriendin van volleybalcoach Arjan Taaij. Wanneer de vraag komt of Arjan hoofdcoach van Lycurgus wilde worden, konden ze natuurlijk geen nee zeggen. “Maar zonder onze familie hadden we het nooit kunnen doen zo!” Klik hier voor het interview.

Rust in huize Groninger
Het liefst zou ze zich in drieën splitsen. Met een man die trainer is bij twee verschillende clubs, en twee hockeyende dochters lukt het Natascha Huiszoon niet om elke week bij alle drie langs het veld te staan. En zelf runt ze haar eigen bedrijf.  Druk? Wel nee! “Er heerst inmiddels rust in huize Groninger!” Klik hier voor het interview.

Samen spelen, samen delen
Hij wordt de Johan Cruijff van het korfbal genoemd, zij is mede-eigenaar van supermarkt Coöp Bellinga in Niekerk. Samen zijn ze de ouders van Tobias. Ik sprak Marloes Bellinga over de sport, het gezin en hun gezamenlijke korfbal herinneringen. Klik hier voor het interview.

Ik zit niet als een handtas aan hem vast
Een interview met Esther Janssen, de vrouw van Basketbal Coach Hein Gerd Triemstra. Ze vertelt over hun leven, de keuzes die ze maken ten behoeve van de sport en over hoe “familie ten aller tijde voorop staat”.  Klik hier voor het interview.

Ik ben supertrots dat Robbert in België gaat volleyballen
Voor de rubriek “de familie van…” interviewde ik Inge, het zusje van Robbert Andringa. Ze is super trots op haar broer, die in 2011 een ernstige beenbreuk opliep tijdens een wedstrijd, maar inmiddels weer schittert in het Nederlands Team. Klik hier voor het interview.

Als Yoëll bij GRC had gevoetbald, waren we net zo betrokken geweest
Yoëll van Nieff schopte het van ballenjongen tot contractspeler bij FC Groningen. Zijn ouders namen me mee terug in de tijd naar hoe het allemaal begon. Klik hier voor het interview.

We hadden wat te vieren!
Dat elk huisje zijn eigen kruisje heeft, blijkt uit het verhaal van Nancy Roemer, de vriendin van keeper Marco Bizot. Ze vertelt over het beeld van de buitenwereld, haar eigen dromen en de carrière van Marco. Klik hier voor het interview.

Overal barretjes en restaurantjes
Jana Endlerova volgde haar vriend Nick Ptaschinski naar Groningen. Ze volleyballen allebei en Jana vertelt over hun gezamelijke passie. Klik hier voor het interview.

Grote mevrouw in Zweden
Hoewel Ties Theeuwkens in Nederland de bekende sporter is, is zijn vriendin in Zweden nog veel bekender. Ze is, zoals Ties haar liefkozend noemt “Wel een hele grote mevrouw in Zweden.” Ik interviewde Manon Melis over voetbal, haar relatie met Ties en over Zweden. Klik hier voor het interview.

Ik vond hem een beetje een irritant ventje
“We waren nog kinderen. Zaten juichend op de fiets toen SC Heerenveen belde.” Zo begint het verhaal van “voetbalvrouw” Selma Bakkati. Haar jeugdliefde Saïd Bakatti, met wie ze twee kinderen heeft gekregen, voetbalde voor clubs als SC Heerenveen en Ado Den Haag. Het bracht het stel door het hele land. Inmiddels zijn ze weer thuis, in Groningen. Selma vertelt over haar werk, haar achtergrond en de liefde voor haar familie en gezin. Klik hier voor het interview.

We gaan onze eigen gang
Ard Veneman is de vriend van Foske Tamar van de Wal. Samen met de marathonschaatster woont hij in Groningen. Ik interviewde hem over zijn eigen passie voor sport, hun leven en de keuzes die ze maken. Klik hier voor het interview.

Als Sem het wil, wint hij alles
Hij 2.12 m, zij 1.55 m. Hij een nuchtere Hollander, zij een vurige Braziliaanse. Hij ontmoette haar in Tokio, en kon zijn ogen niet meer van haar af houden. Zij kwam voor hem naar Nederland, en gaf daarvoor haar danscarrière op. Ze trouwden en samen kregen ze zoon Makon.  Ik interviewde Juliana Schilt over haar leven in Nederland en haar liefde voor K1 kampioen Sem Schilt.  Klik hier voor het interview.

Ik vind het gezellig bij WKE
Denice Oldenburger is de vriendin van Dennis Loer. Dennis voetbalt bij WKE en is een grote bekende in de Groninger voetbalwereld. Denice vertelt over hun volle leven, de sport en over hun relatie. “Dennis heeft humor. Daar viel ik op.” Klik hier voor het interview.

Nog nooit van FC Groningen gehoord
“Soms zeggen mensen: Nou, nou, ga jij met een voetballer? Goed gedaan hoor! Maar dat vind ik zo stom. Ik wist niet eens wie Leo was. Ik had eigenlijk nog nooit van FC Groningen gehoord.” Lotte de Zeeuw leerde Leandro Bacuna kennen tijdens een feestje en sindsdien is het dikke mik. Lotte vertelt over haar leven met Leandro, hoe onhandig het is als je wilt zwemmen en er zwerven hordes kinderen om je heen, en haar grote passie; muziek. Klik hier voor het interview.

Eindelijk op de olympische spelen
Voor de sportzomerrubriek ‘vrouwen en sport’ interviewde ik Mischa Top De Groningse werd bekend als shorttrackster, maar stapte over naar Marathonschaatsen en blijkt ook een behendig wielrenster te zijn. In de zomer van 2012 solliciteerde ze met succes naar een baan in het Holland Heineken Huis en ze was er bij toen Marianne Vos goud behaalde in Londen. “Fantastisch!” Aldus Mischa. Klik hier voor het interview.

Ranomi gaat voor goud!
De moeder van Ranomi Kromowidjojo wist het in de aanloop naar de Olympische Spelen 2012 zeker: “Ranomi gaat voor goud!” Ik interviewde Netty Kromowidjojo over de carrière van haar dochter Ranomi, het thuisfront en de Olympische spelen. Klik hier voor het interview.

Waar Shkodran gaat, daar ga ik
Een interview met Lavinia Biswana over haar gezin en haar leven met profvoetballer Shkodran Metaj. Ze vertelt hoe ze elkaar leerden kennen, welke rol de sport in haar leven heeft en over hun dochtertje Elivah. Klik hier voor het interview.

Van een interview naar een relatie
Ik interviewde Lena Törnroos over de verhuizing van Finland naar Nederland, de rol die FC Groningen in haar leven speelt en haar eigen passie voor sportjournalistiek. Klik hier voor het interview.

Ik zou Willemijn nooit in de weg willen staan
Eentje in de categorie “spelersmannen”, natuurlijk met een dikke knipoog. Daan Kuis is al jaren samen met Hockey international Willemijn Bos. Samen leven ze toe naar de Olympische Spelen. “Ik zou Willemijn nooit in de weg willen staan”. Klik hier voor het artikel.

Wij worden kampioen!
Samen met basketbalcoach Hakim Salem verhuisde Barbara Salem naar Groningen, een stad die ze alleen ‘van horen zeggen’ kende. Ze vertelt over haar eigen bedrijf alsofjeerbent.nl, hun twee kinderen en haar geloof in het kampioenschap voor Gas Terra Flames. Klik hier voor het artikel.

SC Veendam drukker dan FC Groningen
Cheyenne Ribbink is al haar hele leven langs het voetbalveld te vinden. Het is dan ook niet gek dat ze daar haar grote liefde Leonard Nienhuis tegen het lijf liep. Inmiddels zijn ze de trotse ouders van dochter Jaylinn. Eigenlijk blijft ze liever uit de schijnwerpers, maar voor de rubriek “de partner van…” maakt ze een uitzondering. Klik hier voor het artikel.

Laat mij mijn eigen gang maar gaan!
Lisanne Bouwman is niet het type vrouw dat thuis op haar man gaat zitten wachten. Gelukkig maar, want haar verloofde Martijn Keizer is wielrenner van beroep en zit dus meer op de fiets dan op de bank. Geen probleem voor Lisanne: “Laat mij mijn eigen gang maar gaan!” Klik hier voor het artikel.

Het gezin achter onze man in Charkov
Voor de zomerserie “Vrouwen en sport” deed ik een interview met Hilde Oosten, de vrouw van Romke Hoogstra. Romke vertrok in september 2011 voor 10 maanden naar het Oekrainse Charkov om als Venue Manager te werken in de aanloop naar het EK 2012, terwijl zijn gezin in Groningen achter bleef. Klik hier voor het interview.

De Partner van... Shkodran Metaj, Lavinia Biswanan